фирми продукти
представяме
работа
 
Направи си сам: Кокетна градинска пейка - шкаф

пейкаВъв всеки дом или градинска барака има предмети, които са необходими, но непрегледни – такива са например градинските инструменти, маркучът или пък различните малки приспособления за двора, градината и верандата. Така например намотката с маркуча определено е много полезен при ежедневната работа, но пък когато не го използвате Ви се ще да го скриете от погледа си. Именно за тази цел можете да си направите сами (или с малко помощ от някого, който има опит в дърводелската работа) тази красива и практична пейка. Тя не само ще Ви служи за отмора на чист въздух, но и ще скрива в ядрото си непотребните предмети, без да заема излишно място.

Пейката е направена от дъски от 1х6 дървесина (това е в инчове, в см. размерите са 2.5 х 15 см.) – дървесината трябва да е резистентна на гниене (твърда дървесина от тропически видове, кедър, секвоя или пък тиково дърво). Друг вариант е допълнително да обработите избраната от Вас дървесина с покритие, което да я предпазва от външните влияния и да я прави използваема в екстериорни условия.

Основните части на пейката са предни и задни крака, чиито свръзки са на базата на скосени ъгли (в горната част). Задните опорни части на пейката са изтънени в предната част, за да оформят удобна, леко наклонена облегалка. Горната част на пейката може да бъде задържана отворена с помощта на кукичка и халка. Проектът не изисква професионални умения в областта на дърводелството, но при изготвянето му трябва да имате знания и умения в тази област около и над средното ниво (или да помолите за помощ някого с повече опит и знания).

пейкаНеобходими материали:

● 7 броя дъски 1х6 инча (2.5 х 15 см.) с дължина 244 см.
● лепило за дърво
● 30 бр. винтове с плоска глава
● 20 бр. винтове с плоска глава – 2 см.
● 60 бр. винтове с цилиндрична глава – 3.2 см.
● дълга панта – 122 см.
● галванизирана метална мрежа за дъното на пейката – с размери 122 х 61 х 0.6 см. (дължина – ширина – дебелина)
● лак за дърво
● комплект кукичка и халка – 9 см.

Необходими инструменти:

● инструменти за нарязване на дървесината (банциг, циркуляр, ножовка и пр.)
(Забележка: Ако не разполагате с такива инструменти или нямате опит в работата с тях, най-добре е да поръчате на специалист /дърводелец/ да Ви ги нареже предварително.)
● комбиниран линеал (ъгълник)
● мерителна рулетка
● молив
● 2 бр. С-образни скоби
● електрическа дрелка и бургии
● отвертка
●  корда

Инструкции:

Като концепция при този проект задните крака са по-високи от предните, за да играят ролята на опора за облегалката на гърба.

пейка

1. Започнете с направата на краката. Поставете острието на банцига на 45° и срежете наполовина по дължина една от дъските. При всяка половинка използвайте циркуляра, за да изрежете 2 парчета с дължина 40.5 см. (за предните крака) и 2 парчета с дължина 81 см. (за задните крака).

2. Начертайте идентични дъги в основата на всеки крак, така че долната част на всяка дъга да завършва със скосена свръзка.

3. Там, където ще бъдат страничните части (или облегалката) на всеки от двата задни крака, начертайте изтънения преден ръб, така че левите и десните крака да бъдат огледални. Накрая срежете с циркуляра.

4. Сглобете краката на пейката. Използвайте скоби, лепило за дърво и зенкеровани винтове (2 см.), поставени на интервал от 12- 13 см.

5. От останалия дървен материал (дъски 1х6) срежете:
• 4 парчета с дължина 112 см. (дъски А)
• 4 парчета с дължина 42.5 см. (дъски В) – остатъкът от 74 см. трябва да се нареже за дъските F (2 дъски с размер 36 см.)
• 6 парчета с дължина 117 см. (5 дъски С + дъски D и E

6. Срежете една от дъските (117 см.) на 2 части – дъска D с ширина 6.5 см. и 3 дъски E с ширина 2 см. (една от трите трябва да бъде срязана надве, за да станат общо 4 парчета за частите Е). Срежете надве и остатъка от парчето за дъска В, за да получите 2 бр. дъски с ширина 6.5 см.

7. Монтирайте към вътрешната част на предните и задните крака дъските А, на разстояние една от друга 1.2- 1.3 см., като използвате винтове с цилиндрична глава (3.2 см.). Пробийте (или срежете) кръг с диаметър 4 см. в долната дъска А, разположена в задната част на пейката (както е показано на Схема 2).

пейка

8. Добавете дъските В към предните и задните сглобки, като ги монтирате с като използвате винтове с цилиндрична глава (3.2 см.). След като сте срязали дъските Е до необходимата дължина, монтирайте ги със същия тип винтове към долните вътрешни ръбове на дъските А и Б (Схема 3). Тези дъски ще играят ролята на опора за металната мрежа.

пейка

9. Срежете дъската D, така че да пасне между задните крака и да се опре върху горната част на горната дъска А (Схема 4). Монтирайте с винтове с цилиндрична глава (3.2 см.). Срежете пантата на същата дължина.

10. С помощта на молива и кордата направете дъговидната извивка върху горната дъска на облегалката (Схема 4). Скицирайте арката с радиус 214 см. върху дъската С – тя трябва да започне и свърши на 6.3 см. над долните ъгли на дъската. След това срежете извивката по очертанията.

11. Използвайте винтове с цилиндрична глава (3.2 см.), за да монтирате на местата им двете дъски С, пригодени за облегалката (1 стандартна и 1 с арка).

12. Сглобете седалката на пейката от останалите 3 дъски С, заедно с дъските F, като използвате винтове с цилиндрична глава (3.2 см.). Центрирайте и монтирайте пантата към вътрешния заден ръб на седалката (дъска С). Накрая монтирайте така получената сглобка към предния ръб на дъската D (Схема 4).

пейка

13. Срежете металната мрежа, така че да пасне на дъното на пейката. Монтирайте я към горната част на дъските Е с помощта на няколко винта с плоска глава (2 см.).

14. Лакирайте дървените части. Накрая монтирайте комплекта халка и кукичка (вижте снимката най-горе).


Източник: www.sunset.comНяма коментари


ключови думи
пейка, градина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg