фирми продукти
представяме
работа
 
30 страхотни идеи за дизайна на градината

Как да започнем

градина1. Потърсете информация и идеи.
Прекарайте няколко зимни вечери пред камината, четейки специализирани списания и книги, посветени на градината и нейното оформяне. Потърсете и в различни сайтове, които не само ще Ви осигурят повече информация относно дизайна, поддръжката и грижите за градината, но и ще Ви дадат идеи, които да използвате и развиете. Тази практика е особено подходяща, ако все още не сте оформили напълно виждането си относно цялостния дизайн и изглед на градината.

2. Не се изкушавайте да начертаете абсолютно всичко на хартия.
Разбира се няма нищо лошо в това да нахвърлите основните неща, но що се отнася до крайния ефект – нищо не може да се сравни с триизмерната гледна точка. Затова най-добре ще прецените дали резултатите Ви харесват, ако правите дизайна стъпка по стъпка, променяйки елементите в движение, докато я създавате.

3. Създайте отделни сектори за различните дейности.
Дворът или градината ще функционират по-добре, ако предварително сте разделили пространството на няколко сектора, в зависимост от дейността, която ще упражнявате там – сектор за хранене на открито, за барбекюто, за градинската люлка и прочее.

4. Не забравяйте, че всеки терен може да се превърне в градина.
Независимо колко сенчесто или слънчево е мястото, дали е равно или не, дали е малко или голямо, всеки терен може да се превърне в красива градина, ако се подберат подходящите растения и елементи. Всичко е въпрос на планиране на градината, така че тя да пасне на мястото и неговите характеристики. Всъщност винаги е по-добре да нагодите бъдещата градина с мястото, с което разполагате, отколкото да се опитвате да го променяте и да се борите с неговите недостатъци.

5. Снимайте готовата градина.
Снимките дават много по-обективна представа за цялостната визия на Вашата градина. Така ще разберете дали не сте пропуснали нещо при изготвянето на дизайна, а пропуските можете да дорисувате с маркер директно върху снимката.

6. Водете си записки.
Когато видите някъде растения, което много Ви харесва, запиете си името му. Водете си „график” на месеците, през които цъфтят различните растения, за да можете да създадете градина, окъпана в цвят и аромат през целия сезон.

7. Погледнете градината си през зимата.
В студените месеци най-силно личат предимствата и недостатъците на Вашата градина. Сега е времето да ги откриете и да намерите начин да ги подчертаете или поправите.


Време за планиране

градина8. Не засаждайте растенията в строги прави редици.
Вместо в стандартните прави лехи, засаждайте растенията в групички по няколко (поне 3 броя за многогодишните и поне 12 броя за едногодишните).

9. Смесвайте.
Кой казва, че мястото на зеленчуците е само в зеленчуковата градина? Голяма част от тях всъщност могат да се превърнат в декоративен елемент в лехите, особено ако са смесени с цъфтящи растения. Можете да добавите и плодови дръвчета – джуджета или пък да смесите розите с растения от билковата градина.

10. Заложете на разнообразието от форми.
Поставете високо растение редом до ниско такова с кълбовидна форма. Съчетайте едно до друго цветя с големи ярки цветове с такива, чиито цветчета са малки и деликатни.Цветове

градина11. Зеленината е от значение.

Стремете се към контрастиращи цветове, текстури и форми на зеленината на растенията – не залагайте само и единствено на стандартното зелено.

12. Изберете цветова схема.
Както и при интериорния дизайн, тук също е по-добре да изберете дадена цветова схема, отколкото да „разпръснете” различни цветове из цялата градина. Можете например да изберете за основен цвят розовото, като добавите и малко пурпурно, синьо, жълто и бяло.

13. Експериментирайте.
Някои на пръв поглед неподходящи цветови комбинации всъщност изглеждат доста добре, когато се реализират. Съчетайте ярко червените лалета например с тъмно пурпурна ехинацея или пък сребриста листна растителност с растения с оранжеви цветове.Настроение

градина14. Изберете тема на Вашата градина.

Добре е при избора на тема за дизайна да вземете предвид и вида на Вашия дом – от него зависи дали ще е най-добре да оформите градината си в провинциален, официален или пък японски стил.

15. Използвайте градинските акценти умерено.
Къщичка и баня за птички, градинска пейка и може би дори една красива статуя – това е достатъчно за декорацията на една малка градина. Ако добавите твърде много предмети и акценти, градината ще изглежда претрупана.

16. Ароматът има значение.
Обърнете особено внимание на растенията със силна и приятна миризма (люляк, лавандула, роза) – дори градината да не изглежда перфектно, нейното ухание ще компенсира повечето недостатъци.

17. Заложете на местните растения.
Добре е да изберете основно растения, типични за района, както и акценти, които пасват на неговите характеристики.

18. Не се отказвайте от градина в официален стил.
Повечето хора се отказват от идеята за официална градина, тъй като я смятат за трудна за постигане. Какво ще кажете обаче за градина в официален стил, в която са включени неформални елементи – дървена пътечка вместо такава от тухли или пък жив плет от лавандула вместо дървена ограда.

19. Включете елемента на мистерията.
Създайте лъкатушеща пътечка, водеща към скрито от погледа място, дори и тя да не води наникъде. Засадете големи и плътни растения, които да скриват някои части от градината.


Структури

градина20. Почти всяка градина има нужда от пътечка.

Пътечката води и насочва хората през градината, превръщайки я в място за обиколка вместо в крайна дестинация. Направете пътечката дълга и криволичеща, и поне 1 м широка. Не е задължително тя да бъде нещо особено – дори обикновения чакъл върши работа.

21. Вертикална гледка.
Добре изградената градина включва разнообразие от височини. Дърветата осигуряват естествен вертикален акцент, но почти всяка градина се нуждае още от пълзящи растения и структури, които да ги поддържат (дървени/ метални решетки, бамбукови типита, арки и прочее). Така цветовете и зеленината не остава само непосредствено до земята, а се повдигат нагоре, създавайки повече текстура.

22. Не действайте оскъдно.
Ако ще правите леха с цветя, направете я достатъчно голяма, за да включите достатъчно растения от различни видове. Така ще можете да съчетаете цветя, цъфтящи по различно време на годината, за да се радвате на техния цвят и аромат през целия сезон. За да се движите по-лесно из лехата, поставете на няколко различни места плоски камъни за стъпване.

23. Осигурете си поне едно сандъче за цветя върху прозореца.
Красиво, евтино и лесно за поддръжка – сандъчето за цветя на рамката на прозореца дава нови измерения на градината или двора.

24. Рециклирайте.
Използвайте остатъчни материали за вдъхновение при дизайна на своята градина. Това може да са например намерени в гората клончета (или такива, останали при подрязването на дръвчетата), които да използвате за направата на „типи” за опора на увивните растения. Подходящо оформено дървено пънче, срязано на ¾ пък може да се превърне в красива рустикална пейка за градината. Останалите от ремонта камъни за облицовка също могат да се използват – например за направа на градинска пътечка.


градинаПоддръжка

25. Не се натоварвайте твърде много от самото начало.

Ако нямате достатъчно опит в градинарството или не разполагате с достатъчно време за поддръжка на голяма градина, не се опитвайте да направите нещо отвъд силите си. В началото можете да създадете малка, но добре поддържана градина – във всички случаи тя е по-добро решение от голямата, но неподдържана такава.

26. Подрязвайте хитро.
Не се старайте да подкастряте храстите в градината твърде стриктно – в сферична или кубична форма. Ако ги оставите да се оформят в някоя по-свободна форма, те ще придадат на градината един далеч по-естествен вид.

27. Направете странична ивица на цветните лехи.
Използвайте естествени материали (дърво, тухли или пък камък), за да направите ивица около лехата, която да я оформя визуално. Така градината ще изглежда по-спретната и подредена.


Цялостна визия

градина28. Намерете или създайте красива гледка от градината.

Не е задължително това да бъде зашеметяваща гледка към планината – това може да е дори красиво дърво, фонтан или статуя в дъното на градината, към които погледът достига от всяка точка.

29. Създайте подходящ фон.
Фонът може да бъде красива дървена ограда, ограждение от храсти или пък малки дръвчета.

30. Замаскирайте грозните елементи.
Ако оградата Ви е от метална мрежа или пък от градината Ви се открива гледка към гърба на гаража, опитайте се да прикриете елементите, които загрозяват Вашата градина. Например можете да замаскирате грозната ограда с мрежа от увивни растения или да засадите до нея храсти.

Източник: www.managemyhome.com28 март 2010 21:31 | GRADINITE
От: PETKO
mnogo mi haresvat. i as 6te si napravq edna ot tqx
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
градина, идеи

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg