фирми продукти
представяме
работа
 
Идеи за интериора: Ейджинг ефект

ейджинг ефектТ.нар. "ейджинг" ефект (от английски ез. aging – остаряване, състаряване) е популярна техника за декорация, която създава усещането, че даден предмет е по-стар от реалното. Това се отнася не само за мебелите, които с помощта на тази техника придобиват един по-старинен античен вид, но и за декорацията на помещенията. В случая става въпрос за "състаряване" на стената, така че да се създаде красиво и интересно старинно покритие.

Специфичната текстура се създава с помощта на боя, нанесена с четка и с мистрия, която накрая се обработва с влажна гъба (сюнгер), за да се блендират отделните части от стената. При нанасянето на боята мистрията не трябва да изравнява слоя боя, а да минава върху него така, че да остави след себе си леки натрупвания от материала.

Техниката позволява създаване на различни етапи от "състаряването" на повърхността – от лек старинен ефект до силен ефект на състаряване и изтъркване. Всъщност колкото по-разнообразни са вариациите на наслагване върху повърхността, толкова по-силен ще бъде ефектът на състаряване.

Същевременно ефектът зависи и от цветовете боя, които ще използвате – ако желаете по-деликатен външен вид е добре да използвате нюанси от една и съща гама, докато за по-силен ефект можете да изберете контрастиращи цветове. Ако пък прекалите с контраста и желаете да омекотите крайния резултат, можете да направите това като унифицирате тъмните и светлите нюанси върху стената с помощта на гъбата. Техниката е особено подходяща за антрето, спалнята, трапезарията и/ли всекидневната.

Необходими инструменти и материали:

● латексова боя (в избраните цветове) + гланц
● самозалепваща се бояджийска лента с ширина 5 см.
● стандартен валяк за боядисване с ширина 23 см.
● малки панерчета за боя
● четки за боядисване с ширина 5 и 10 см.
● чисти парцалчета
● пластмасови мистрии с размери 5 и 15 см.
● пластмасов съд с отбелязани мерки
● гъби (сюнгери)
● пластмасов съд с вода
● предпазни ръкавици (и по желание предпазна маска и очила)

ейджинг ефект

Стъпка 1: Нанесете боята с четка

Преди да започнете работа обособете повърхността, върху която ще работите, като я облепите със самозалепваща се лента.
Потопете четката с размер 10 см. в единия цвят латекс (в случая това е медно кафяво) и нанесете боята върху стената.

ейджинг ефект

Намокрете сюнгера и го изцедете добре от водата, а след това с леки потупвания обработете повърхността с нея, за да омекотите ръбовете. Продължете като нанасяте същия цвят латекс и върху отделни места от стената, оставяйки на места по-светли петна. Периодично изплаквайте сюнгера и го изцеждайте добре.

ейджинг ефект

Стъпка 2: Нанесете втория цвят с мистрията

Натопете върха на 15-сантиметровата мистрия в едното поднос за боя, в което сте поставили втория цвят латекс (в случая това е цвят "яйчена черупка").  Нанесете боята върху стената с помощта на дълги влачещи движения, като при нужда потапяте мистрията отново в подноса.

ейджинг ефект

Нанасяйте боята в различни посоки, за да получите несиметрична текстура. Не притискайте мистрията твърде силно към стената – не е необходимо да търсите гладък и равен ефект, дори напротив – оставете част от материала да се натрупа леко по повърхността. Използвайте по-малката мистрия, за да обработите по-трудните за достигане места. Нанасяйте цвета, докато станете доволни от крайния резултат.

ейджинг ефект

Стъпка 3: Нанесете тънък слой боя върху повърхността

Смесете в пластмасов съд 4 части гланц и 1 част латекс (в трети нюанс, в случая – по-светло кафяво). Потопете в сместа чиста влажна гъба-сюнгер и я нанесете на тънък слой върху цялата стена. Използвайте потупващи и втриващи движения, за да разнообразите крайното покритие върху стената.

ейджинг ефект

Стъпка 4: Нанесете боята върху избраните места

Потопете 15-сантиметровата мистрия в латекса от първия нюанс (медно-кафяво). Нанесете боята върху стената по същия начин, по който направихте със светлия нюанс (яйчена черупка), като избирате внимателно къде да нанесете цвета и в какво количество. Подчертайте местата, които при реално стареене се износват най-бързо – в долната част на стените, близо до прозорци и врати и ъглите близо до тавана.

ейджинг ефект

Потопете чисто парче леко навлажнен сюнгер в третия избран нюанс (светло кафявото) и нанесете боята с потупващи движения. Този пласт трябва да бъде нанесен пестеливо, основно за да омекоти ръбовете на тъмните места.

ейджинг ефект

Накрая повторете Стъпка 4, като използвате отново светлия нюанс на латекса, за да създадете текстура и контраст върху стената. Оставете боята да поизсъхне и махнете остатъците от самозалепващата се лента.


Източник: diy.homedepot.caНяма коментари


ключови думи
интериор, декорация, стена

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg