фирми продукти
представяме
работа
 
Градински проекти: Оазис в задния двор

Ако разполагате с двор в задната част на дома си, можете да го превърнете в специално място за Вас и Вашето семейство, следвайки този план. Този дворен оазис не се нуждае от много грижи, след като бъде създаден, но това не означава, че той няма да се превърне в чудесно място за почивка и прекарване на свободното време.

оазис в двора

Тайната на лесната поддръжка се крие в това да се изберат правилните растения, храсти и дървета. Разбира се трябва да се съобразите с климатичните особености на мястото, както и с това с какви растения можете да се снабдите. Ако не успеете да откриете в списъка нито едно подходящо за Вас растение/ храст/ дърво, посъветвайте се със специалист на мястото, където закупувате стоката, който ще Ви посъветва с какво можете да замените даденото растение. Информирайте се и за характеристиките на използваните растения, както и за специфичните грижи, които трябва да полагате за тях.

Легенда

Този градински план е създаден с максимална гъвкавост и съдържа основни препоръки за растителните видове.

схема

A. Дръвче, създаващо сянка – 1 бр. (приблизителна височина на възрастното растение – 15 м.)
B. Дръвче, създаващо сянка – 1 бр. (приблизителна височина на възрастното растение –  9-14 м)
C. Дръвче с изправена овална форма (листопадно или вечнозелено) – 5 бр. (приблизителна височина на възрастното растение –  7-14 м)
D. Орнаментно дръвче – 1 бр. (приблизителна височина на възрастното растение –  4.5-6 м)
E. Храст (голям, орнаментен) – 1 бр. (приблизителна височина на възрастното растение –  3- 4.5 м)
F. Храст (голям, вечнозелен) – 15 бр. (приблизителна височина на възрастното растение –  1.5-3 м)
G. Храст – 27 бр. (приблизителна височина на възрастното растение –  0.5- 1 м)
H. Храст (пълзящ или вечнозелен) –  броят на растенията зависи от вида на храста (приблизителна височина на възрастното растение –  0.5 м)
I. Орнаментна трева -  броят и размерите на растенията зависи от вида на тревата
J. Тревисто растение, покриващо земята - броят на растенията зависи от вида им (приблизителна височина на възрастното растение –  15 см.)
K. Смес от целогодишни растения - броят и размерите на растенията зависи от вида им

Списък на предложения за растенията
(Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

оазис в двораA. Клен (Acer campestre)
Алтернативи:
Американски ясен (Fraxinus Americana)
Гледичия (Gleditsia triacanthos)
Дъб (Quercus kelloggii)
Липа (Tilia cordata)
Метасеквоя (Metasequoia glyptostroboides)оазис в двораB. Габър
(Carpinus betulus)
Алтернативи:
Дива череша (Prunus)
Люляк (Syringa)
Явор (Acer)
Бреза (Betula)
Магнолия (Magnolia grandiflora)
Дрян (Cornus kousa)


оазис в двораC. Калина
(Viburnum lentago)
Алтернативи:
Западна туя (сем. Кипарисови) (Thuja occidentalis)
Трепетлика (Populus tremuloides)
Смрадлика (Cotinus coggygria)
Източен платан (Platycladus orientalis)
Габър (Carpinus caroliniana)
Нокът (Lonicera fragrantissima)


оазис в двораD. Кучешки дрян
(Cornus alternifolia)
Алтернативи:
Ябълка/ киселица (Malus)
Люляк (Syringa vulgaris)
Явор (Acer)
Магнолия (Magnolia stellata)
Глог (Crataegus laevigata)
Зимна леска (Corylopsis glabrescens)
Смрадлика (Cotinus coggygria)


оазис в двораE. Обикновена леска
(Corylus avellana)
Алтернативи:
Кучешки дрян (Cornus sericea)
Котонеастер (Cotoneaster divaricatus)
Хортензия (Hydrangea quercifolia)
Калина (Viburnum lantana)
Касия (Cassia artemisioides)
Хибискус/ дървовидна ружа (Hibiscus syriacus)
Дафиново дърво (Lindera benzoin)

оазис в двораF. Боровинков храст
(Vaccinium corymbosum)
Алтернативи:
Смрика/ хвойна (Juniperus chinensis)
Клек (Pinus mugo pumilio)
Мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi)
Рододендрон/ азалия (Rhododendron macrophyllum)
Тис (Taxus media)
Лигуструм (Ligustrum japonicum)


оазис в двораG. Форзиция
(Forsythia)
Алтернативи:
Дойция (Deutzia gracilis)
Котонеастер (Cotoneaster divaricatus)
Ракита (Salix purpurea)
Жълтуга (Genista hispanica)
Глог (Crataegus monogyna)оазис в двораH. Дрян
(Cornus)
Алтернативи:
Чашкодрян (Euonymus fortunei)
Жълтуга (Genista tinctoria)
Микробиота /иглолистен храст/ (Microbiota decussata)
Полегнала голтерия (Gaultheria procumbens)
Махония (Mahonia repens)
Боровинков храст (Vaccinium angustifolium)
Леспедеца/ храстова детелина (Lespedeza bicolor)


оазис в двораI. Градински пелин
(Artemisia abrotanum)
Алтернативи:
Мискантус /трева/ (Miscanthus sinensis)
Класидовиден пенисетум /трева/ (Pennisetum alopecuroides)
Горски вейник /трева/ (Calamagrostis acutiflora)
Пластица /трева/ (Deschampsia caespitosa)
Меча трева (Nolina microcarpa)
Хемерокалис /трева/ (Hemerocallis)


оазис в двораJ. Жълта мъртва коприва
(Lamiastrum galeobdolon)
Алтернативи:
Сладка лазаркиня (Galium odoratum)
Японска папрат (Athyrium niponicum)
Ирландски мъх (Sagina subulata)
Функия (Hosta)
Меколистно шапиче (Alchemilla alpina)
Делосперма (Delosperma cooperi)
Японски офиопогон (Ophiopogon japonicus)

оазис в двораK. Смес от многогодишни растения
– астра, пурпурна ехинацея, пенстемон, рудбекия, сладка папрат, иглика, маргаритки, лавандула, салвия (градински чай), крем, невен.


1. Градински план на проекта

При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:

• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта (18 квадратчета х 1.5 м = около 27 м), но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите, като спазите съществуващото съотношение и увеличите/ намалите броя на растенията от всеки вид (или пък като премахнете от плана някои растения).
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

оазис в двора2. Създаване на основата

За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха.

Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

3. Направете ръба

Най-добре е да направите ръб около очертанията на лехата, за да попречите на тревата и другите растения да прораснат извън границите. За целта можете да използвате камък или тухли.

4. Засаждане

Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.

Храстите засадете като предварително направите дупка с диаметър около 2 пъти по-голям от този на коренището им, като при засаждането най-горната им част трябва да е малко над повърхността – запълнете дупката с пръст и отъпчете добре; полейте веднага със слаба струя за поне 15- 20 минути.

Дърветата засадете, след като сте изкопали дупка, малко по-голяма от диаметъра на коренището (или на саксията, в която е поставено дървото). Дупката трябва да бъде достатъчно дълбока, за да може коренището на дървото да бъде малко над повърхността. Когато дръвчето е поставено в дупката в изправено положение, запълнете я с пръст на 1/3, отъпчете леко и полейте. Повторете процедурата още два пъти, докато запълните цялата дупка. Накрая направете около нея своеобразна „яка” от пръст, за да задържа вода към коренището. Полейте дръвчето със слаба струя за поне 30 минути.

5. Грижа за растенията

Първите няколко месеца са от особена важност за растежа на градината. Добре е първите 2 седмици да поливате растенията през ден, а следващите 2 седмици – по 2 пъти седмично. Втората година можете да оставите на природата да свърши своята работа, като основната Ви работа е да поливате градината и да се справяте с плевелите. Ако се налага да подрязвате храстите и дърветата, направете това през късната зима, преди да започнат разлистването и цъфтежът. Изключение от това правило са храстите, цъфтящи през пролетта, които се кастрят веднага след цъфтеж.


Източник: www.managemyhome.comНяма коментари


ключови думи
градина, двор, проект

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg