фирми продукти
представяме
работа
 
Необичайни употреби на обичайните неща

Тебешир

необичайни употреби€ Дръжте мравките надалеч

Начертайте с тебешир линия около входните точки на дома си – калциевият карбонат в тебешира ще държи мравките надалеч. За да изгоните мравките и охлювите от градината си, поръсете малко тебеширен прах около растенията.

€ Полирайте металните и мраморните повърхности
За да накарате металът да заблести като нов, поставете малко тебеширен прах върху влажна кърпа и избършете повърхностите. Излъскайте с мек парцал. За почистването на мрамор важи същото правило – избършете с влажен парцал, потопен в малко тебеширен прах, изплакнете и подсушете.

€ Предпазете среброто от потъмняване
Сервизите и аксесоарите от сребро ще блестят без да ги излъсквате непрестанно, ако поставите в шкафа, където ги съхранявате, 1- 2 парчета тебешир. Те ще абсорбират влагата в шкафа и ще намалят потъмняването на среброто.

€ Премахнете петната от мазнина
Натъркайте с парче тебешир петната от мазнина върху дрехите или пък покривката за хранене – тя ще абсорбира мазнината. Изчеткайте и изперете както обикновено.

€ Спрете плъзгането на отвертката
Ако Вашата отвертка се изплъзва, докато завинтвате болт, поправете това като натриете предната й част с малко тебешир.

€ Намалете влажността в килера/ дрешника
Поставете дузина парчета тебешир във влажния килер/ дрешник, за да попиват излишната влага и да предпазват от развитието на мухъл. Можете да ги поставите поотделно или да ги завържете едно за друго и да ги закачите. Сменяйте ги на всеки 2- 3 месеца.

€ Прикрийте белезите върху тавана
С помощта на малко тебешир можете да решите временно проблема с оставените от водата белези върху тавана – натъркайте петното с парче тебешир, докато то изсветлее и изчезне. Това ще реши проблема Ви, докато успеете да поправите перманентно повредата.

€ Предпазете инструментите си от ръжда
Отново става въпрос за влага и отново решението е тебеширът – намалете риска от ръждясване на металните инструменти като поставите няколко парчета тебешир в кутията с инструментите.


Пепел

необичайни употреби€ Почистете вратичката на камината

Малко вероятно е да си помислите да почиствате стъклото на камината именно с дървесна пепел, но всъщност това не е никак лоша идея. Смесете малко пепел с вода и втрийте така получената паста върху стъклото с помощта на влажна кърпа. Накрая избършете неколкократно с чиста влажна кърпа, за да отстраните остатъците и подсушете.

€ Отблъснете насекомите
Освен тебешир, насекомите мразят и дървесната пепел. Затова поръсете с нея на няколко места с двора или градината си. Можете и леко да поръсите листата на растенията си, за да ги предпазите от листни въшки. (Не забравяйте да носите предпазни очила и маска – вдишването и попадането на пепел в очите не са никак приятни).

€ Подхранете растенията си
Дървесната пепел има високо алкално съдържание и съдържа калций и калий, които увеличават цъфтенето. Ако почвата Ви е по-скоро киселинна, поръсете през пролетта малко количество пепел около растенията, които обичат по-алкалната среда – поветът, хортензиите, люлякът и розите. Избягвайте да използвате пепелта от изгорели дървета, които са били предварително обработвани, защото може да съдържа химикали.

€ Почистете калаените съдове
Калаените повърхности възвръщат блясъка си, ако ги почистите с пепел от цигара – изтъркайте ги с парче марля, натопено в пепелта и ги изплакнете добре. В началото калаят ще потъмнее, но когато го изплакнете ще грейне отново.

€ Премахнете петната от вода и топлина от дървените мебели
Използвайте пепел от цигара, за да изтъркате местата по дървото, където са се образували бели петна от чашите с мокро дъно или горещо съдържание. Изтъркайте с паста от малко цигарена пепел, смесена с малко вода. Накрая почистете с леко навлажнена кърпа, подсушете и полирайте.


Празни пластмасови бутилки

необичайни употреби€ Направете си практична лейка

Вземете някоя празна пластмасова бутилка – от онези големите бутилки по 3- 4 литра, с дръжка (от мляко, сок или течен препарат). Пробийте двадесетина малки дупчици (1- 2 мм) точно под гърлото на бутилката – от другата страна на дръжката й. Завинтете капачката, напълнете с вода и вече можете да поливате.

€ Направете си капков напоител за растенията
По време на сухите месеци един добър начин да доставите вода на корените на растенията е да поставите няколко самодейни напоителя из градината си. За целта вземете чиста бутилка от 3- 4 литра, изрежете голяма дупка върху дъното й и пробийте 2- 5 малки (1- 2 мм) дупки около капачката. Поставете бутилката дълбоко в земята обърната с капачката надолу, така че над повърхността да бъде само около ¼ от нея. Пълненето с вода става през голямата дупка върху дъното на бутилката.

€ Направете лесно преносим съд за разнородни цели
Необходима Ви е чиста бутилка от 2, 3 или 4 литра – срежете голям отвор точно срещу дръжката, а самата дръжка закачете за въже или върху колана си. Така ще разполагате лек преносим контейнер за събиране на отпадъци (напр. сухи листа на растенията), на плодове/ зеленчуци, билки, ядки или каквото друго се сетите.Цветни пастели

необичайни употреби€ Запълнете малките пукнатини върху пода

Пастелите са чудесен материал за запълване на малките дупки, драскотини и пукнатини по подовата настилка. Изберете пастел в подходящ цвят и го оставете на слънце, за да омекне. С помощта на малка шпатула или ножче запълнете дупката с мекия пастел и минете отгоре с плосък предмет, за да изравните. Пастелите обикновено се втвърдяват бързо. Накрая минете пода с течен восък, за да запечатате "кръпката".

€ Запълнете драскотините върху дървените мебели
Принципът е идентичен – изберете подходящ пастел, омекотете го на слънце или със струята на сешоара, а накрая запълнете драскотините, изравнете и нанесете лак или течен восък.


По материали на Рийдърс Дайджест (rd.com)27 април 2010 14:54 | Благодаря!
От: Weny
страхотно! особено за тебешира...
18 септември 2008 18:19 | Благодаря!
От: perichond
Благодаря за полезните съвети!
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
необичайна употреба, дом, съвети

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg