фирми продукти
представяме
работа
 
Градински проекти: Пеперудена градина

Домашната градина трябва да бъде създадена така, че да гали сетивата - обонянието, допира, слуха и погледа. А какво по-красиво от разноцветните пеперуди, събрали се именно във Вашата градина. Можете да създадете кътче в нея, която да ги привлича с цвят и аромат, съчетавайки подходящите растения. Така градината ще бъде сякаш целуната от природата и ще разгърне още повече своя аромат и красота.

пеперудена градина

Основната идея на пеперудената градина е да се съчетаят растения, които са любими на тези красиви насекоми. Цветовете ще привличат с нектара си възрастните индивиди, а  листните растения ще послужат за изхранване на ларвите. Единственият храст в градината не случайно е наречен "пеперуден храст" (butterfly bush), тъй като привлича различните видове пеперуди. Добавените на места камъни пък служат за почивка на пеперудите, където те се наслаждават на слънчевите лъчи. Единственият воден аксесоар в градината –  декоративната баня за птици, доставя на насекомите необходимата вода. Така пеперудите ще имат налично всичко необходимо, за да обитават и красят Вашата градина. Както самите насекоми, всички използвани растения обичат слънцето, затова изберете местоположение, което е огрято от слънцето поне 6 часа в денонощието. И запомнете – не използвайте абсолютно никакви пестициди в градината.

Списък на растенията

(Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

пеперудена градинаA. Асклепиас ("пеперудено растение") (Asclepias tuberosa) – 2 бр.
Алтернатива:
Бял равнец (Achillea)пеперудена градинаB. Английска пурпурна астра
(Aster novae angliae) – 3 бр.
Алтернатива:
Червена астра (Aster novae-angliae)пеперудена градинаC. Будлея
("пеперуден храст") (Buddleia davidii) – 1 бр.

пеперудена градинаD. Пурпурна ехинацея
(Echinacea purpurea) – 3 бр.
Алтернатива:
Многогодишен флокс (Phlox paniculata)пеперудена градинаE. Лиатрис (Liatris spicata) – 4 бр.
Алтернатива:
Перовския („руска салвия”) (Perovskia atriplicifolia) – 2 бр.пеперудена градинаF. Маточина (Monarda didyma) – 3 бр.
Алтернатива:
Риган (Origanum laevigatum)пеперудена градинаG. Рудбекия (Rudbeckia fulgida) – 6 бр.
Алтернатива:
Балканска жълтуга (Coreopsis grandiflora)пеперудена градинаH. Седум (тлъстига) (Sedum) – 2 бр.
Алтернатива:
Ирис (перуника) - джудже (Iris)пеперудена градинаI. Жълт енчец (златник) (Solidago sphacelata) – 2 бр.
Алтернатива:
Синя самогризка (Scabiosa columbaria)пеперудена градинаJ. Синя власатка (Festuca glauca) – 2 бр.
Алтернатива:
Многоцветна млечка (Euphorbia polychrome)пеперудена градинаK. Морска лобулария (игловръх) (Lobularia maritima) – 12 бр.

пеперудена градинаL. Магданоз (Petroselinum crispum) – 6 бр.

пеперудена градинаM. Циния - джудже (Zinnia elegans)1. Градински план

При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:

• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта (7.2- 7.3 м.), но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите. Можете да направите това като спазите съществуващото съотношение и увеличите/ намалите броя на растенията от всеки вид или пък като премахнете от плана някои растения.

• Теренът, с който разполагате отговаря ли на изискванията? Градината изисква много слънце – поне 6 часа денонощно тя трябва да бъде огрята от слънчевите лъчи.

• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

• Дали почвата е с подходяща киселинност и наситеност на хранителни вещества?

пеперудена градина

2. Създаване на основата

пеперудена градина
За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехата. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията (или направете тънка ивица с брашно, точно по очертанията на маркуча. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на лехата.

Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

3. Направете ръба

Най-добре е да направите ръб около очертанията на лехата, за да попречите на тревата и другите растения да прораснат извън границите. За целта можете да използвате камък или тухли.


4. Засаждане

Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално. Храстът засадете като предварително направите дупка с диаметър около 2 пъти по-голям от този на коренището, като при засаждането най-горната му част трябва да е малко над повърхността – запълнете дупката с пръст и отъпчете добре; полейте веднага със слаба струя за поне 15- 20 минути.


5. Грижа за растенията

Първите няколко месеца са от особена важност за растежа на градината. Добре е първите 2 седмици да поливате растенията през ден, а следващите 2 седмици – по 2 пъти седмично. Втората година можете да оставите на природата да свърши своята работа, като основната Ви работа е да поливате градината и да се справяте с плевелите. Ако се налага да подрязвате храста, направете това през късната зима, преди да започнат разлистването и цъфтежът.

Източник: www.managemyhome.comНяма коментари


ключови думи
градина, пеперуди, проект

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg