фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите сами римски щори

Ако имате малко по-добри умения в областта на шиенето, този проект може да се превърне в истинско удоволствие. Можете да си направите сами римски щори, с които да украсите прозорците в дома си. Проектът никак не е сложен и изисква само малко усилия и желание.

римски щори

Необходими материали и инструменти:

• основна тъкан за щорите
• подплата
• линийка
• твърд картон
• молив
• ножица
• карфици
• винтове – обикновени и с халка
• велкро
• игла и конец
• дървени ленти
• отвертка

Инструкции:

1. Измерете ширината на прозореца, за който правите щорите. Оставете около 2-3 см. толеранс и от двете страни на така измерената стойност – този толеранс ще бъде използван за шевовете.

2. За да измерите дължината на необходимия Ви плат за щорите, измерете прозореца вертикално и след това добавете към измерената стойност още 20%. Така, ако дължината е например 130 см., то необходимият Ви плат ще е 156 см., плюс още по 2-3 см. в горната и долната част за шевовете.

3. Вземете парче твърд картон и върху него начертайте ръб за фестона, след което го отрежете с ножицата. Забодете с карфица плата и подплатата един за друг, като внимавате те да са разположени с лицевата страна навътре. След това трасирайте фестоните. Зашийте долния фестониран ръб, както и страничните части. След това зашийте и горната част на щорите, оставяйки отвор с дължина 15- 20 см., за да можете след това да обърнете плата с правилната страна навън.

4. От Вас зависи колко ще бъдат на брой прегъвките във всяка щора. Трябва да бъдете по-внимателни обаче, ако използвате плат с някакъв десен, тъй като ако направите твърде много прегъвки, десенът може да изгуби част от красотата си.

схема

5. Като цяло трябва да обработите всяка страна на щорите – измерете 10- 15 см. и отбележете мястото, а след това отбележете мястото, което се намира на още 2- 3 см. надолу (за прегъвката). Прегънете плата на указаните места и зашийте сгъвката. Най-добре е да оставите малко „джобче” при сгъвката близо до фестона, където после да вкарате летвичка - тя ще държи щорите опънати, когато са спуснати.

6. В зависимост от ширината на щората отбележете върху всяка прегъвка местата за поставяне на шнуровете – за тази цел я маркирайте на всеки 12- 18 см. След това отрежете толкова шнура, колкото са маркировките върху една прегъвка, като размерите им трябва да са 2 пъти по дължината и 1 път по ширината на прозореца. Вшийте шнуровете вътре в щората като ги завържете на възел в най-долната част, за да не се изплъзнат, а след това ги издърпате надолу.

7. Отрежете лента от велкро и зашийте едната й половина по дължината на подплатата в горната част на щората. Използвайте малка дървена обковка (с размери около 2.5 х 2.5 см.) и я отрежете на ширината на прозореца – с нея защипете другата половина на лентата велкро.

8. Сложете винтове с халка по дължината на обковката – те трябва да са на такова разстояние един от друг, на колкото са отделните шнурове в щората. Накрая монтирайте дървения елемент към най-горната част на прозоречната рамка с помощта на винтове.

9. Прекарайте шнуровете на щората през халките на винтовете и накрая завържете свободните им краища един за друг.

рисмки щори

Източник: learnhowtomakeit.com21 юли 2013 17:20 | щори
От: Антония
крайно неясно, въпреки уменията ми, нищо не разбрах
11 юли 2013 11:59 | нищо не разбрах
От: Катя
Този тип щори много ми допадат, моля дайте повече информация и по ясно обяснение за изработката им.
4 януари 2013 00:03 | :)))
От: Ива
Описанието е зашеметяващо! :)))
26 януари 2011 00:07 | Неяснота
От: тони
Имам отлични умения в шиенето, но от даданите указания не става изобщо ясно как точно да се направят щорите. За улеснение би могло да се направи схема след всека стъпка при направянето.
1 ]
4 резултата в 1 страница


ключови думи
направи си сам, римски щори

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg