фирми продукти
представяме
работа
 
Няколко трика и съвета при измерване

Предлагаме Ви няколко техники за измерване на майсторите дърводелци, които ще улеснят работата Ви – при закупуване, мерене, ремонт в дома и прочее дейности.

1. Ако не разполагате с линийка, проверете джобовете си

измерване

Знаете ли, че една банкнота от 1 долар е с дължина около 15.6 см.? От друга страна една 20-левова банкнота е дълга около 13.2 см. Ето защо Вие винаги ще разполагате с нещо за измерване, в случай, че Ви се наложи, стига джобовете Ви да не са празни. Така, ако ненадейно решите да купите нова мебел, но нямате с какво да премерите дали тя ще пасне на свободното място в дома Ви, извадете една банкнота и я нанесете няколко пъти върху плоскостта (например прозорецът, показан по-горе е с размери 5 ½ х 9 дължини на 1-доларова банкнота, тоест около 86 х 140 см.). Освен горепосочените номинали можете да използвате и други, стига да сте ги измерили предварително.

2. Измерване с гвоздей

измерване

Мерителните рулетки имат в началото си пластина с отвор, който е идеален за захващане към малък пирон. Ако заковете пирона така, че главата му да бъде на разстояние около 1 см. над повърхността, той може да се превърне в чудесен помощник при измерване на по-големи разстояния – пиронът ще държи здраво края на лентата, поне докато Вие упражнявате сила, издърпвайки рулетката назад.

3. Точно измерване на височината на парапета

измерване

Поставянето на скобите за парапета така, че винтовете да бъдат точно върху вертикалните елементи на стенната конструкция (при сухото строителство с гипсокартон), а височината на парапета да бъде точна – това е работа, която изисква търпение и умения в областта на дърводелството. Ето обаче и един по-лесен начин да го направите – с помощта на ъглов линеал и летва с размери 1х2 инча (2.5 х 5 см.), чиято дължина зависи от дължината на стълбището.

Поставете летвата по дължина, напреки на ръбовете на стъпалата. Използвайте инструмент за локализиране на вертикалните елементи в стенната конструкция, за да определите местата за винтовете (вертикалните елементи). Поставете линеала по дължината на летвата, така че краят на 60-сантиметровата му страна да е точно върху вертикалния елемент. Сега поставете скобата за перилата върху края на линеала и отбележете мястото (тук ще се постави винтът). С помощта на този метод най-горната част на парапета ще бъде на височина между 86 и 95 см. над ръба на стъпалото (стандартни размери). Ако височината трябва да бъде по-голяма, заменете летвата 1х2 с такава с размери 1х3 (2.5 х 7.5 см.) или 1х4 (2.5 х 10 см.).

4. Направете си мерително "тефтерче"

измерване

Не е лесно да се запомнят 2 или повече измерени стойности наведнъж. Ето обаче един трик в тази насока – залепете върху мерителната рулетка парче самозалепваща се хартиена лента. Така можете да използвате повърхността на рулетката, за да записвате измерените стойности, които ще са Ви под ръка през цялото време. След като свършите е нужно само да замените парчето лента с ново.

5. Правете прави ъгли без математически изчисления

измерване

При ремонти или всякакви други дейности в дома винаги се налага да работите с прави ъгли. При поставянето на плочки, изграждането на стени или за направата на веранда – при всички тези случаи ще Ви се наложи да си имате работа с идеално прави ъгли. Предлагаме Ви метод, който се базира на прости постулати в геометрията, но без да се налага да правите сложни математически изчисления за тази цел.

измерване

Принципът на тези трик е демонстриран на снимката по-горе. Целта е да се начертае линия, перпендикулярна на базисната линия. Решете къде искате новата линия да се пресича с базисната и маркирайте мястото (А). Сега измерете две еднакви разстояния от всяка страна на тази маркировка и отбележете и тях (B и C). Разстоянието тук не е толкова критично, но по принцип за по-точни резултати е добре то да е по-голямо. Забийте леко 2 пирона на отбелязаните места и закачете краищата на 2 мерителни рулетки на пироните. След това ги изтеглете, докато се пресекат на една и съща дължина – в точка D. Завършете процеса като свържете точки A и D с линия, с помощта на тебешир. Резултатът ще бъде ъгъл под 90 градуса между базисната линия и перпендикулярната линия.

6. Съберете две стойности за по-големи дължини

измерване

Когато трябва да направите прецизно измерване между 2 стени или пък просто разстоянието е твърде голямо, можете да използвате тази техника. Тя се състои от това да сложите рулетката срещу по-отдалечената стена и я разтеглете почти до средата на стаята, а след това поставете знак на най-близката цяла стойност (например 150 см.). Запишете стойността върху стената с молив. След това обърнете рулетката и измерете разстоянието от противоположната стена до отбелязаната точка, а накрая съберете двете стойности, за да получите цялостната дължина.

7. Чертайте дълги линии с помощта на комбиниран линеал

измерване

За да начертаете линия, която е успоредна на ръба на дъска, поставете комбинирания линеал на желаната ширина и го поставете на ръба на дъската. Използвайте молив, с който да чертаете линията, докато приплъзвате линеала по ръба на дъската.

8. Измерете разстоянието отдолу-догоре

измерване

За да измерите много високи стени поставете рулетката до стената като опрете края й до пода. След това прегънете рулетката на мястото, където стената се среща с тавана и издърпайте рулетката под същия ъгъл, за да видите отблизо стойността (ако не можете да я видите отдалеч).

По материали на Рийдърс Дайджест (rd.com)Няма коментари


ключови думи
измерване, трикове, съвети

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg