фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите сами кухненски плот с декорация

Предлагаме Ви един не особено труден за изпълнение проект, чиито краен резултат обаче наистина си заслужава усилията. Проектът включва изграждане на плот около мивката в банята и украсата му, така че да внесете няколко ефектни водни акцента в помещението. Украсата на плота може да се направи според Вашите лични желания и вкус – в стил подова мозайка, включваща парченца бял мрамор, седефени частици и/ли парчета синьо стъкло. Изграждането на плота директно на място улеснява работата, но от друга страна обработката на повърхността с мистрията изисква определени умения, затова е добре за тази част да се доверите на някого, който има повече опит с тази дейност. (Забележка: Ако не сте достатъчно опитни с изпълнението на подобни проекти, можете да повикате специалист, който да изгради плота, а Вие да се заемете само с крайния етап - неговата декорация.)

декориран плот

Плотът лежи върху базисна циментова плоскост (дъска) с дебелина 1.3 см., така че Вие да можете да поддържате пласта цимент с дебелина около 2.5 см. - освен по ръбовете, които са достатъчно дебели, за да скриват циментовата плоскост отдолу. Резултатът е плот с нормална височина, който се поддържа от стандартни шкафове.

Допълнителният елемент за подсилване на конструкцията е решетка (използвана под мазилка) от галванизирана стомана, така че се налага да добавите материал, само колкото да запълните отворите в нея. На пазара се предлагат готови бетонови смеси за изграждане на плотове, съдържащи бял цимент и парченца бял мрамор, но и стандартната смес с пясък също върши работа. След като поставите върху готовия плот украсата от парченца синьо стъкло и седеф, няколко дена по-късно трябва да изгладите повърхността на ръка, тъй като специалните шлифовъчни машини ще Ви отворят много повече работа при почистването на помещението.

Инструкции:

1. Направете своеобразен шаблон като очертаете формата на Вашия плот върху парче картон. Ръбовете трябва да са равни на страничните части на шкафа под него. Ако Вашият шкаф е по-голям от стандартната циментова плоскост, отбележете съединенията върху шаблона – те трябва да бъдат разположени върху стените на шкафа, така че плоскостта да бъде подпряна от долната страна.

Отбележете контурите на мивката, за да очертаете мястото, в което няма да поставяте сместа – можете да предпазите мивката от попадане на бетон като използвате шаблона, за да направите своеобразна „тапа” за нея от стиропор (с дебелина поне 4 см.). За нарязването му можете да използвате ножче за ажурна резба, а преди да го поставите го увийте с найлон.

декориран плот

2. Срежете циментовата плоскост, така че да пасне добре. За надлъжните разрези можете да използвате макетно ножче или специален нож за цимент – прегънете плоскостта на желаното място и срежете вътрешната мрежа, както е показано на изображението.

декориран плот

3. Изрежете с нож за ажурна резба дупка за мивката и за другите заоблени места върху плота. Острието на ножа вероятно ще се изхаби бързо при този материал, затова е добре да сте си подготвили резервно острие.

декориран плот

4. Поставете найлон върху шкафовете и на местата, където плотът ще се допира до стената. Захванете със скоби летви 2х4 (5 х 10 см.) по цялата дължина на шкафа, за да може така направената рамка да бъде опора за найлоновата облицовка, която ще оформи външния ръб на плота. Поставете няколко летви с еднаква височина и по цялата дължина на ръба със стената. След това поставете циментовата плоскост на мястото й, така че да се допре плътно до облицовката на ръба, където плотът се съединява със стената. Поставете стабилно стиропоровата „тапа” върху отвора на мивката, като поставите отдолу няколко дървени трупчета. За да предпазите плота от напукване, покрийте „шевовете” на циментовата плоскост със самозалепваща се мрежеста лента.

декориран плот

5. Срежете необходимото Ви за покриването на плота количество от решетката от галванизирана стомана (използвана под мазилка) с помощта на подходящи за целта ножици. Изключете по около 2.5 см. от материала около ръбовете, включително и по контура на мивката. Ако за целта са Ви необходими повече отделни парчета от решетката, при поставянето ги застъпете с по няколко сантиметра едно с друго. Преди да приготвите сместа навлажнете циментовата плоскост с вода, а ако тя изсъхне преди да сте готови, повторете отново процедурата непосредствено преди нанасянето на сместа (не позволявайте обаче да се образуват локви от водата).

декориран плот

6. Сложете си предпазни ръкавици.. Пригответе основната смес от 1 част цимент, 2 части пясък и около половина част вода (или направете готовата смес). С помощта на шпатула вземете малко от готовата смес и я притиснете върху „шевовете”, покрити с лентата. Вземете част от сместа с ръка и я поставете по ръба на формата. Работете бързо, за да запълните останалата част от формата поне наполовина.

декориран плот

7. Поставете металната решетка върху все още влажната смес, поставена във формата, и я притиснете леко надолу, за да не нагъва. Уверете се, че решетката не е поставена твърде близо до ръбовете. След това запълнете останалата част от формата и изравнете бетона.

декориран плот

8. Поставете украсата – парченцата синьо стъкло, седефените частици и останалите избрани от Вас декорации.

декориран плот

9. Набийте надолу декорациите с помощта на мистрията. След като го направите покрийте плота с найлон. През следващите 3 дена периодично навлажнявайте бетона, за да го държите леко влажен.

декориран плот

10. Махнете формата по ръбовете и изрежете „тапата” на мивката. Полирайте с леко навлажнена шкурка повърхността, започвайки от такава с размер 100- 120 – продължете с шкурка с размер 220 и завършете с размер 440, докато резултатът Ви задоволи. Ако при започване на обработката парченцата украса започнат да се изваждат, отложете я с няколко дена. През цялото време имайте под ръка съд с вода и гъбка, за да навлажнявате повърхността периодично и за да почиствате остатъците.

декориран плот

Ако по време на работата намерите неприятна на външен вид дупка в плота, запълнете я с паста от цимент и вода. Оставете сместа да изсъхне и стегне за няколко дена. Накрая полирайте с шкурка. Преди да използвате готовия плот, нанесете запечатващ пласт от подходящ за целта препарат и пласт восък (посъветвайте се за подходящите за тази цел материали).

Източник: www.sunset.comНяма коментари


ключови думи
кухня, кухненски плот, декорация

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg