фирми продукти
представяме
работа
 
Идеи за дизайна: Декорация с тампон

декорация с тампонТази техника е отдавна познат и разпространен начин за изработка на покритие върху стената. Тя се базира на т. нар. "sponging" (sponge от английски език – гъба, тампон, сюнгер).

Техниката е лесна за прилагане, а крайният резултат е красив и ефектен. Тя дава възможност да се съчетаят различни цветове и шарки, с различни нюанси и наситеност – и за всичко това са Ви нужни само малко боя, сюнгер/ тампон и ентусиазъм.

Колкото повече тонове нанесете върху стената, толкова повече ще засилите ефекта на дълбочина и текстура. Ако пък смесите най-горния слой с малко гланц, ще постигнете още по-мек и естествен завършек, тъй като гланцът прави боята малко по-прозрачна и увеличава времето за изсъхване на слоя.

Както при всяка техника на боядисване, добре е предварително да изпробвате желания резултат върху дъска или на някое по-скрито място върху стената.

Необходими инструменти и метериали:

• голям сюнгер (натурална морска гъба)
• няколко по-малки сюнгера
• самозалепваща се лента
• 3 бр. подноси за боя
• валяк с диаметър 23 см.
• изтънена четка за боя – 5 см.
• латексова боя с матов завършек – за база (цветове лешник, светло кафеникаво-зелено и тъмно кафеникаво-зелено)
• латексова боя с матов завършек – за гланцовото покритие (цвят „крем брюле”)
• вода
• пластмасов мерителен съд
• парцалче

Инструкции:

1. Намокрете и изцедете добре сюнгера, след което нанесете с четката върху едната й повърхност тъмната кафеникаво-зелена боя (или най-тъмния цвят от избраните от Вас).

декорация с тампон

2. Ако е необходимо попийте върху парче картон излишъка от боята.

декорация с тампон

3. Започнете да обработвате стената със сюнгера като нанасяте леки потупващи движения. За да избегнете ефект на щамповане, всеки път извъртайте гъбата в различня посока. Не се старайте отпеатъците да бъдат симетрични или подредени един до друг – най-добре е те да са хаотични, да се прихлупват взаимно и да се различават.

4. Когато покриете цялата стена, нанесете върху сюнгера светло кафеникаво-зелената боя (или средният по наситеност нюанс) и повторете същата процедура. Ъглите на помещението, както и местата около перваза на пода, прозорците и вратите, оставете за накрая и обработете с по-малка гъба.

декорация с тампон

5. Накрая нанесете върху гъбата боята с цвят „крем брюле” (жълтеникаво-кафяво) или най-светлият нюанс от избраните от Вас. Нанесете боята по същия начин, както останалите две. Можете да нанесете вторично всеки от трите цвята, за да постигнете желания ефект.

декорация с тампон

Източник: diy.homedepot.caНяма коментари


ключови думи
интериор, декорация, тампон

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg