фирми продукти
представяме
работа
 
Параклис във формата на листо

параклис във формата на листо

Архитектите Astrid Klein и Mark Dytham е автор на тази доста необичайна по своята форма малка църква. Тя е разположена в Япония и по-конкретно в курорта Kobuchizawa. Мястото се намира в южната част на японските Алпи и открива прекрасна гледка към планините Фуджи и Yatsugatuke. Проектът е с големина 168 кв. м., като самият параклис е разположен върху 51 кв. м.

параклис във формата на листо

Параклисът е изграден от две "листа", които сякаш току-що са се откъснали от дръвчето и са се приземили на тревата едно върху друго. Едното "листо" е от стъкло, а другото - от стомана. Върху стоманената част са пробити 4700 дупки, като към всяка от тях е прикрепена по една акрилна увеличителна леща. Така плоскостта придобива един изключително красив и деликатен външен вид, напомнящ на булчински воал, а през деня светлината преминава през лещите и откроява върху поставеното вътре платно фина дантелена шарка. Когато пък се стъмни и осветлението в сградата бъде включено, изрисуваните върху стоманата „клонки” и „листа” се открояват още по-силно. Параклисът е изграден така, че да е подходящ за сватбени церемонии на хора от различни религии и с различни вярвания, без да се асоциира с определена вяра.

параклис във формата на листо

параклис във формата на листо

Структурата на параклиса е направена така, че когато в края на сватбената церемония младоженецът повдигне воала на булката за първата съпружеска целувка, стоманената част от сградата също се повдига нагоре. Това става изключително безшумно и само в рамките на 38 секунди. Така пред младоженците и техните гости се открива прекрасната гледка на езерото отпред, заедно със заобикалящата го природна зеленина. През езерото е направена специална каменна пътечка, водеща до поляната от другата страна.

параклис във формата на листо

параклис във формата на листо

параклис във формата на листо

параклис във формата на листо

параклис във формата на листо

Източници: coolboom.net и klein-dytham.com21 октомври 2008 11:47 | opa
От: vili
i pak arhitektite obraha lavrite!
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
архитектура, параклис, нестандартна форма

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg