фирми продукти
представяме
работа
 
Как да създадете свое собствено помещение за домашно кино

Най-добрите кътове за домашно кино се получават в помещения, чиито дизайн е създаден именно за тази цел. Това обаче не означава, че е задължително да похарчите купища пари или да правите генерална промяна в интериора на жилището си. Достатъчно е само да се съобразите с няколко основни правила за направата на този специфичен кът. За целта можете да определите една част от всекидневната, бившата детска стая или което и да било друго подходящо помещение в дома си. Основният принцип е да знаете кои са факторите, които благоприятстват атмосферата в къта за домашно кино. Ние Ви предлагаме именно някои от тези фактори, като няма да се спираме подробно върху самата техника.

домашно кино

Какво е предимството на домашното кино?

Големият екран е наистина едно добро предимство при гледането на филми, но истинското, макар и скрито предимство тук е звукът. За разлика от стандартните телевизионни приемници, които предлагат звук от една или две вградени тонколони, системите за домашно кино обикновено имат няколко такива – обикновено 6 на брой, които са разположени в цялото помещение, за да се създаде т.нар. „surround sound” (“заобикалящ звук”) ефект. Системата разделя звуковия запис на филма и го изпраща към различните тонколони – така се получава ефект, сякаш звукът идва различно място всеки път. Още повече, че качеството на звука е толкова добро, че той придава допълнителна реалистичност на картината.

Изберете подходящата стая за оптимален звук

Дори да не разполагате с перфектната стая за разполагане на системата за домашно кино, не се отказвайте от идеята за нея. Някои малки поправки могат да компенсират пропуските, така че всяка стая да се превърне в подходящ кът за Вашия личен киносалон. За оптимален звук и гледка обаче е добре да изберете стая със следните характеристики:

* помещение, оградено от 4 стени и с врата (т.е. непреходни помещения) – така звуковият ефект от една страна няма да пречи на останалите членове на семейството, а от друга звукът няма да се разсейва и ще създаде по-силен ефект;
* добре е стаята да е обзаведена с мебели от материал, поглъщащ звуковите вълни; определете местата на мебелите за сядане (канапе, фотьойли) – оптималното разстояние от погледа до екрана е стойността от големината на екрана (диагонално), умножена по 3; звукът пък е най-добър, ако страничните и задните тонколони са на нивото на ушите;
* помещението е добре да бъде с правоъгълна форма, тъй като по този начин звукът ще бъде оптимален – при квадратните помещения или тези, които са 2 пъти по-дълги, отколкото широки, звукът се размива; най-доброто съотношение е 1 : 1.5 (ширина : дължина), като екранът и предните тонколони са разположени срещу едната от по-късите стени;
* помещението трябва да е достатъчно голямо, за да побере екрана и хората, които ще гледат – ако имате намерение системата да се ползва само от няколко човека, то можете да се спрете и на някоя по-малка стая; в този случай обаче е добре да изберете някой не толкова голям екран, тъй като ако седите твърде наблизо до екрана, картината няма да бъде достатъчно качествена (ще се виждат отделните пиксели/ точки);
* добре е мястото за мебелите за сядане да бъде разположено в централната част на помещението, тъй като тяхното оптимално разположение е точно срещу екрана, въпреки, че по принцип съвременните екрани поддържат добра картина дори при ъгъгл на гледане 60 или 90 градуса.

домашно кино

Обзаведете помещението правилно

Както при всяко едно друго помещение и тук водещи са стилът и комфорта. Не забравяйте обаче да обмислите добре и още 2 фактора – осветление и озвучаване. За истински жива картина е необходимо в помещението да има много малко светлина. За добра акустика пък е необходимо да изберете меки мебели, абсорбиращи звука, а не такива с твърди повърхности, които го отразяват.

Ако помещението е с твърд гол под е добре да сложите някакво меко подово покритие – голям килим или мокет. Можете да сложите абсорбиращи звука елементи и върху стените – например текстилни тапети или килими за стена. Друг ефективен звуков абсорбент е шкаф-библиотека, поставен до стената.

Блокирайте светлината – например с помощта на плътни завеси, които покриват изцяло прозорците. Щорите и сенниците също вършат работа, но невинаги са достатъчно ефективни. Ако пък така или иначе не можете да спрете напълно притока на светлина в помещението, ориентирайте се към по-тъмни тонове за подовите и стенни покрития, мебелите и техниката.

Намалете отражението на светлината в помещението. Знаете колко досадни могат да бъдат силните отраженията в екрана, докато гледате филм. За да бъде картината максимално чиста и ярка, избягвайте повърхности, които отразяват светлината, особено стъклото, огледалните повърхности, плотовете на масите и вратичките на шкафовете.


По материали на Рийдърс Дайджест (rd.com)Няма коментари


ключови думи
домашно кино, система, дом

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg