фирми продукти
представяме
работа
 
7 необичайни употреби на самозалепващата се лента

самозалепваща се лентаВижте няколко идеи за употреба на самозалепващата се лента (или дори тиксо) – евтини и практични приложения в дома, за които вероятно никога не Ви е идвало на ум.

§ Спрете мравките
Ако видите армия от мравки да се движи по пода или кухненския плот, направете заграждение около тях с помощта на двойно залепваща се лента, така чеда им пресечете пътя. Ако пък видите откъде мравките (или други насекоми) нахлуват в дома ви, облепете (или обградете) входа с лентата, за да спрете достъпа им до вътрешността. За целта можете да използвате и обикновено тиксо, но трябва да закрепите лентата с лепкавата част нагоре.

§ Направете си система за почистване на влакна и козина
Ако редовно се налага да почиствате дрехите и мебелите си от косми, влакна или от космите на домашния си любимец, малко тиксо или самозалепваща се лента ще Ви свърши чудесна работа. За целта увийте ръката си или подходящ по форма предмет в лентата с лепкавата част навън и минете отгоре.

§ Почистете гребените, четките и почистващите аксесоари
За да премахнете нечистотиите, които се събират по ръбовете на всякакъв вид почистващи аксесоари (козметични, домакински, за домашния любимец и пр.) притиснете парче самозалепваща се лента или тиксо по дължината на аксесоара и я издърпайте. След това го потопете в разтвор на вода и малко алкохол, за да го дезинфекцирате и оставете да изсъхне.

§ Изолирайте колелцата на мебелите
Ако колелцата на Вашите мебели оставят неприятни следи върху дървения или виниловия под, изолирайте ги от пода с помощта на самозалепваща се лента.

§ Закачете тубичките с лепило и силикон
Ако разполагате с цял куп тубички с лепила и течен силикон върху работния си плот и се чудите къде да ги приберете, можете да използвате отново самозалепваща се лента (или изолирбанд). Срежете няколко сантиметра от лентата и я увийте около дъното на всяка тубичка, като оставите в двата края по 2- 3 см. свободни. След това пробийте по една дупка във всеки край и закачете така получената верига за стената (например върху пирони/ кукички). Ако пък не разполагате с достатъчно място, можете да закачите лентата само за единия й край, така че тубичките да са разположени вертикално. Така едновременно ще спестите място върху работния плот и ще намирате необходимата тубичка по-лесно.

§ Почистете безопасно парчетата от счупено стъкло
Когато се налага да демонтирате счупеното стъкло на прозореца от рамката винаги има риск парче от стъклото да падне и да Ви пореже. Затова ще бъде по-безопасно преди да махнете стъклото да залепите по 2 кръстосани ленти от двете му страни (не забравяйте да си сложите плътни кожени ръкавици). Със самозалепваща се лента можете също така да облепите добре острите ръбове на парчетата стъкло, когато се налага да ги издърпате. Лентата може да Ви бъде полезна и при наличието на много малки парченца счупено стъкло – поставете ръкавици и притиснете леко парче широка лента върху пода, където се намират парченцата – когато издърпате лентата, голяма част от тях вече би трябвало да са полепнали по лепкавата й повърхност.

самозалепваща се лента

§ Облепете дръжките на инструментите си
Самозалепващата се лента и тиксото са много подходящи за изолиране и облепване на дръжките на домашните инструменти. Те подобряват сигурността и комфорта при захват. Когато облепяте дръжките, прихлупвайте всяка съседна лента на около половината от ширината и използвайте толкова пласта, колкото считате за необходимо. Ето и няколко полезни приложения:

- Дръжките на отвертките понякога са твърде тесни и неудобни, за да могат да се захванат добре при употреба – увийте ги в няколко пласта лента, докато можете да ги захващате удобно и сигурно.

- Вземете пример от дърводелците, които увиват дървените дръжки на чуковете, за да избегнат хлъзгането при изпотяване на ръката. Така ще намалите риска чукът да се изплъзне при работа.

- Водопроводчиците също използват често самозалепващата се лента при работа – когато се налага да срежат тръба на място, където не могат да пъхнат ножовката, те махат дръжката й и увиват стабилно единия край на острието, за да направят захватка.

По материали на Рийдърс Дайджест (www.rd.com)


16 юни 2010 17:21 | Още едно приложение
От: inga
Ако мъжете ви вкъщи ползват метални флакони с пяна за бръснене в банята и се появяват ръждиви следи по мивката, можете да облепите дъното на флаконите с тиксо. Ще се избавите от грозните петна.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
самозалепваща се лента, употреба, тиксо

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg