фирми продукти
представяме
работа
 
Ергономичност или как да познаем добрия продукт

Много продукти се рекламират като ергономични (гр. “ergos” – “работа, труд” и “nomos” – “естествените закони на”) – от стола и работното място до клавиатурата и осветлението.
И все пак – как да направим разлика между “добра” и “лоша” стока? Какво прави един продукт по-ергономичен от друг? Проявете здрав разум и разчитайте на своя опит. Независимо дали избирате стол за офиса или компютър, човешкият фактор е най-важен за ергономичната интуиция.

Продуктът продължава ли да бъде удобен, след като сте го ползвали няколко часа?
Лесен ли е за управление или трябва да се четат дълги инструкции и дори да се проведе обучение, за да се работи правилно с него?
Помислете логично – проверете дали е с меки заоблени ръбове и ъгли, за да се уверите в безопасността на продукта. Търсете меки материи и интуитивен контрол, който може да се обясни посредством пиктограми.

Ако избирате монитор или електронни продукти, уверете се, че предпазват зрението (поне в някаква степен) и че могат да се приспособяват към различни позиции.
Задайте си въпроса дали продуктът ще бъде удобен за различни хора с различна височина. Това в крайна сметка означава, че задължително условие за много продукти е тяхната подвижност и регулируемост.
Мебелите и машините в офиса трябва да бъдат удобни за всички служители, т.е. да да бъдат гъвкави, с различни механизми за регулиране и нагласяване.

Това е списък на основните ергономични рискови фактори:
Сила – Количеството налягане или сила, което определено действие изисква. Например, натискането на един клавиш изисква определен натиск от пръстите и свързаните мускули.
Честота или повтаряемост – Колко често се извършва дадено действие.
Вибрация – Вибрациите от големи двигатели и тежки машини също са вредни, особено в комбинация с други рискови фактори.
Поза – Неудобните пози на тялото, особено в офис, където прекарвате най-дълго време, са един от най-важните рискови фактори.
Температура – Температурните крайности, независимо дали са твърди високи или ниски, могат да утежнят въздействието на други фактори.

Отчитането на тези общи рискови фактори помага при определянето на ергономичността на един продукт, т.е. на способността му да противодейства на негативните страни на тези фактори. Най-ергономичният дизайн трябва да предпазва човек от несвойствени и неудобни пози.


Няма коментари


ключови думи
ергономични, продукти, стол, осветление, работно място, офис

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg