фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите сами красива баня за птици в градината

баня за птици

Ако обичате да се грижите за двора или градината си, добавяйки различни интересни и красиви аксесоари, то този проект определено ще Ви допадне. Той е лесен и евтин за изпълнение, но ще внесе в градината Ви интерес и чар. Резултатът е красив аксесоар, който ще послужи за място, на което птичките наоколо ще се събират, за да пият вода и да се къпят. Т.нар. birdbaths (от англ.ез. bird – птица и bath – баня) са особено разпространени и ценени в Северна Америка, където хората измислят какви ли не начини, за да привлекат птиците към градините си, за да могат да се наслаждават още по-пълноценно на заобикалящата ги природа.

Именно връзката с природата е накарала автора на този проект да избере натуралната форма на листото, за да се слее така направеният аксесоар с цялостната визия на градината/ двора. Всъщност формата идва съвсем естествено, тъй като тя е направена от истинско листо – от ревен, цвекло, тиква или каквото друго подходящо растение изберете. При изпълнението на проекта Вие сами избирате големината и формата на използваното листо и по никакъв начин не сте ограничени откъм творчество по отношение на довършителната украса. Що се отнася до използваната бетонова смес, то трябва да знаете, че по-евтините сухи смеси са също толкова издръжливи, колкото и по-скъпите такива, но за сметка на това те са по-груби и поради тази причина не успяват да подчертаят достатъчно добре детайлите по самото листо. Ето защо, ако предпочитате Вашата баня за птици да бъде с по-естествен външен вид, при който личат дори малките жилки в неговата структура, по-добре е да се спрете на някоя по-качествена и фина бетонова смес.

Необходими инструменти и материали:

* 1 голямо листо – например от тиквено растение
* 1 пакет пясък
* 1 пакет готова бетонова смес
* найлон
* 1 литър защитно покритие за бетонови повърхности
* боя за цимент
* вода

* кофа или друг подходящ съд за приготвянето на бетона
* мистрия
* телена четка
* четка за боядисване

Инструкции:

1. Подготовка

баня за птици

Поставете листото върху земята или върху работна маса. Оформете част от пясъка във формата на купол, достатъчно голям, за да поставите върху него цялото листо, плюс още 4-5 см. толеранс. Така направената купчина пясък ще крепи покритото с бетон листо, за да оформи лека вдлъбнатина в средата му – това ще бъде мястото, където ще се събира водата. Когато направите купола, покрийте го с найлон, за не се залепва пясъкът по бетоновата смес.

2. Оформете листото

баня за птици

Поставете листото върху пясъчната купчина с лицевата част надолу. Ако има нужда, може да преправите формата и размерите на вече направения купол от пясък, така че листото да пасне по-добре. Листото трябва да бъде свежо, затова го откъснете точно преди да го използвате или го съхранявайте в кофа с вода, за да го предпазите от изсъхване. Отрежете стеблото колкото се може по-близко до основата. Проверете дали найлоновото покритие излиза поне 4- 5 см. извън контурите на листото. Ако листото, което сте си избрали има дупка във вътрешността си или се скъса по време на работа, просто поставете парче от друго листо на скъсаното място.

3. Поставете бетоновата смес

баня за птици

Поставете сухата бетонова смес в кофата или съда, и добавете водата, за да се получи гъста смес. Поставете гумени ръкавици и загребете част от сместа, като я поставите в центъра на листото. Започнете да разнасяте бетона върху цялата повърхност на листото, започвайки от центъра и работейки в посока към периферията. В средата на листото дебелината на бетона трябва да е около 2 см. или толкова, колкото да покрие жилките, а по ръбовете – около 0.6 см. Когато покриете целия лист със сместа, поставете отгоре му нов найлонов пласт. Ако средата е много гореща, поставете най-отгоре мокър парцал, за да изсъхне бетонът равномерно. Оставете да изсъхне поне за 48 часа.

4. Подсушете и почистете

баня за птици

Когато измине поставеното за съхнене време вече можете да махнете най-горния пласт найлон и да обърнете листото. Ако бетонът не е напълно изсъхнал, най-уязвими за счупване са местата около ръбовете. Затова е най-добре да повикате някого, за да Ви помогне с обръщането. Махнете и втория пласт найлон и започнете да издърпвате внимателно листото – по-голямата му част ще се махне лесно, но ако се наложи използвайте телената четка, за да отстраните упоритите части.

Въпреки че бетонът вече е стегнал, изчакайте поне седмица преди да нанесете боята или да поставите водата в готовото бетонено листо.

5. Нанесете боята

баня за птици

За да постигнете показания на изображението резултат, нанесете върху повърхността му слой защитно покритие за бетон, а след това няколко тънки слоя акрилна боя. Тук замисълът е банята за птици да наподобява есенно листо, паднало на земята и затова цветът му е червен – Вие обаче можете да изберете да нанесете боя в зелено или пък жълто. Накрая нанесете отново тънък слой защитно покритие.

Идея
Ако искате новият Ви градински аксесоар да бъде поставен на видно място, можете да го поставите на подходяща за размерите му поставка, както е показано на снимката по-долу.

баня за птици

Източник: GardenGateMagazine.com11 юли 2012 22:54 | любител
От: Donka
Страхотна идея, приех я много присърце!!! Благодаря !
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
баня за птици, градина, аксесоар

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg