фирми продукти
представяме
работа
 
Направи си сам: Красиво градинско езеро с водопад и фонтан

фонтанВодните съоръжения придават на всеки двор или градина незаменим чар и красота. Изграждането на тези съоръжения обикновено не отнема много време, още повече че на пазара се предлагат готови системи за тази цел – автоматични помпи и филтри, както и готови за поставяне облицовки за Вашето езеро. Предлагаме Ви проект за двукамерно градинско езеро, облицовано с камък – то не заема много място, но притежава чара на водопада, съчетан с грацията на фонтана.

Необходими инструменти и материали:

● 15 бр. бордюрни павета + декоративни плоски каменни /варовикови/ блокове с размери приблизително 56 х 40 см.
● 50 бр. каменни блокчета за облицовка на езерцето
● речни камъчета с различни форми и размери за пълнеж на езерцето
● пясък /за изравняване/
● готов комплект за водните съоръжения – форма и помпа за декоративното фонтанче, форма и помпа за „водопада” в по-ниската част на езерото и филтър за пречистване на водата (по избор)
● 1 бр. готова облицовка (форма) за декоративното езеро – с вместимост около 150 л.
● отвертка
● работни ръкавици
● нивелир
● ножици
● лопата
● спрей – боя
● течен силикон
● тефлонова лента


Забележка: Не е задължително да копирате напълно проекта в това отношение – можете да изберете и закупите от специализираните магазини друг вид водни съоръжения или да поставите само едното от тях. Ако нямате необходимите умения и опит за поставянето на тези съоръжения, извикайте за тази част от проекта специалист, който да ги инсталира бързо и безопасно. Посъветвайте се със специалист относно това какви електрически елементи можете да използвате при инсталацията на водни устройства (те трябва да бъдат специално създадени за контакт с водата) и как да го направите.

Инструкции:

Стъпка 1: Определяне на местоположението на езерото

Размерите на езерото, което се състои от две обособени части, са приблизително 120 х 215 см. Оформете предварително формата му с помощта на въже, а след това направете маркировка около въжето, за да обособите работната площ. Премахнете само най-горната част на терена – тревата, а след това почистете мястото от корени и остатъчни предмети (камъни, клончета и прочее).

фонтан

Проверете дали повърхността е равна и дали не е под наклон. Махнете въжето и започнете да изграждате най-външната стена на езерото, започвайки от най-ниската външна редица. След поставянето на всяка редица проверявайте дали е изградена равно.

фонтан

Стъпка 2: Монтаж на облицовката

За да изградите делителната стена, която обгражда готовата облицовка (liner), позиционирайте облицовката в единия край на изградената конструкция и направете кръг на 15 см. от базата й. Продължете с добавянето на следващите редици, докато най-горната редица се изравни с ръба на готовата форма - облицовка.

фонтан

фонтан

Стъпка 3: Подготовка на водопада и помпата

Увийте добре преливното устройство на водопада с тефлонова лента и я застопорете към гърба му. Поставете течен силикон около местата на свръзката – както по външните, така и по вътрешните ръбове. Оставете силикона да изсъхне добре. Ако сте предвидили филтър, поставете го в най-горната част на преливника и покрийте с предоставената мрежичка. Напълнете фонтанчето с чисти речни камъчета. Монтирайте единия край на гофрираната тръбна инсталация към гърба на устройството и го захванете здраво със скоба за маркуч.

фонтан

Стъпка 4: Позициониране на преливника на „водопада”

Поставете готовата система на преливника върху разделителната стена и прекарайте тръбната инсталация. Срежете тръбите до необходимата дължина и монтирайте помпата. Почистете добре облицовката на езерото и започнете да го пълните с вода. Отстрани на преливника поставете по един декоративен камък, а върху него поставете каменна плочка.

фонтан

Стъпка 5: Довършване на фонтана

Проверете дали фонтанът е разположен хоризонтално. Довършете изграждането на външната стена около втората половина на езерцето – там, където се намира фонтанът. Отстрани на преливника можете да поставите почвена смес и да засадите цветя и зеленина. Върху самата база на устройството поставете пласт от речни камъчета, за да я покриете.
Забележка: Консултирайте се със специалист по отношение на електроинсталациите, тъй като устройствата имат пряк контакт с вода. В такива случаи трябва да бъдат използвани прекъсвачи с дефектотокова защита (т.нар. GFCI - ground fault circuit interrupters).

фонтан

Източник: diy.homedepot.caНяма коментари


ключови думи
градина, двор, езеро, фонтан, вода

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg