фирми продукти
представяме
работа
 
Направи си сам: Дървена ограда с различни панели

ограда

Обикновените огради са скучни и безлични. Ако Вие смятате, че Вашата стара ограда е вече за смяна, ние Ви предлагаме проект в 3 варианта – 3 различни разновидности на заграждението, от които да изберете тази, която Ви харесва най-много.

ограда

Основата на проекта се състои от изработката на базисната част от оградата, която може да се използва и при трите разновидности. Тя е направена от кедрова дървесина и в сърцевината на стълбовете й са вградени стоманени прътове, които правят оградата не само красива, но и стабилна. Допълнителната декорация се състои от 3 вида панели – от плат, от бамбукови пръти или от перфориран алуминий. Тази декорация може да бъде наречена „добросъседска”, тъй като изглежда еднакво добре и от двете страни на оградата.

Необходими инструменти:

- мерителна рулетка
- ъглов линеал
- трион за скосяване на ъглите под ъгъл 45 градуса, размер на острието 30.5 см.
- скоби
- нивелир
- зидарска корда
- циркуляр
- шкурка
- безжична дрелка и бургии
- отвертка
- чук
- четка за боя

Необходими материали:

- дъски от кедрова дървесина - 3×15 см., с дължина 25.5 см. – за „стените” на стълбовете и „шапките” на стълбовете
- дъски от кедрова дървесина – 2.5×10 см., 15 или 30.5 см. – за летвите на оградата
- дъски от кедрова дървесина - 5×5 см., с дължина 25.5 см. – за стопиращите блокчета и опорите на напречните греди
- екстериорно лепило за дърво
- епоксидно лепило
- стоманени предпазни шайби с външен диаметър 4 см.
- винтове - No.8×3 см.
- винтове - No.8×4 см.
- полупрозрачен латексен оцветител за дърво


1. Подготовка на терена

Показания на снимките терен е сравнително равен от единия до другия край, затова е лесно да се вземе решение горната част на оградата да бъде хоризонтална. При по-неравни терени обаче може да се наложи оградата да се етажира спрямо неравностите на терена. Освен това разстоянието между отделните стълбове също е важен фактор – така например интервалите от 150 - 180 см. са перфектни за този тип конструкция с хоризонтално поставени летви. Оригиналното разстояние на старата ограда в този проект е 305 см., което е твърде много, затова между съседните стълбове е поставен по един междинен стълб. Ако и Вие смятате да направите същото или пък започвате проекта от самото начало (тоест не разполагате с вече поставени стълбове), добавете към необходимите материали и бетонова  смес и инструмент за пробиване на дупки.

2. Как да направите базисната ограда?

Забележка: Ако не сте достатъчно уверени в способностите си на дърводелец (особено при работата с режещи машини), най-добре е за основните дърводелски работи да се доверите на специалист. Посъветвайте се с него и относно монтажа на основната част на оградата, както и на избрания от Вас панел.

Нарежете дъските

Както се вижда от илюстрациите, готовите дървени стълбове представляват своеобразни тръби с квадратна форма. Срежете дъските (3×15 см.) надве, за да получите парчета с ширина 6.7 см. – когато се монтират едно към друго, те образуват готовите дървени стълбове с куха сърцевина. Тази сърцевина трябва да е с диагонал малко над 4 – 4.2 см., колкото е диаметърът на стоманените пръти. За монтажа използвайте екстериорно лепило за дърво и винтове.

схема

Напречните летви трябва да бъдат нарязани така, че да бъдат малко по-дълги от разстоянието, измерено от стълб до стълб (откъм външните им страни) – например с около 7 см., което означава, че от всяка страна на стълба ще има толеранс по около 3.5 см.

Сглобете стълбовете

Конструкцията на стълбовете наподобява познатата ни детска вятърна въртележка и това опростява сглобяването, тъй като то изисква части само от един размер и опростена сглобка на частите (тип „ръб към лицева част”). Използвайте лепило и винтове, за да сглобите страничните елементи на стълбовете един към друг (така, че да се получи паралелепипед с куха сърцевина), а след това отрежете краищата до желаната дължина.

ограда

Изравнете страните на стълбовете

Стоманените пръти могат да варират на дължина и затова ще се наложи да измерите стойността за всеки отделен прът – измерете височината от най-горната му част до завързаната предварително към двата крайни стълба корда. Тази стойност показва дължината на стопиращото блокче, което трябва да поставите във вътрешността на стълбовете. Залепете предпазна подложка към горната част на всеки прът – там, където ще лежи долният край на стопиращото блокче.

ограда

Монтирайте страните на стълбовете

След като монтирате стопиращото блокче вътре в горния край на вътрешността на стълба (с лепило и винтове), поставете своеобразния дървен „кожух” на готовия стълб върху стоманения прът. Това автоматично ще изравни дървената част с останалата част от оградата.

ограда

Монтирайте напречните летви

Почистете областта около дъното на всеки стълб, за да можете да монтирате летвите на оградата (1×4) с помощта на винтове. Започнете наравно с най-долния край на стълба и използвайте дървени разграничители, за да поддържате еднакво разстояние между отделните летви. Поставени в двата края, тези разграничители ще Ви помогнат да подредите летвите успоредно. Монтирайте следващата редица от летви на гърба на стълба, редувайки секциите.

ограда

След като монтирате и най-горната летва, използвайте винтове, за да поставите и по една опора (5×5 см.) по продължение на най-горния й ръб, от вътрешната страна.

схема

Завършете проекта

Боядисайте дървесината в желания от Вас цвят или поставете само лаково покритие на повърхностите. Преди това обаче не забравяйте да обработите всички повърхности с шкурка.

3. Добавете декоративните панели

Панели от плат

ограда

Вариантът, който ще Ви покажем най-подробно е този с панелите от плат. Панелите се поставят в горната половина на оградата. От трите варианта на панели, тези от плат осигуряват най-голяма дискретност и лично пространство.

Благодарение на дългия дюбел (с диаметър 1 см.) в долната част на всеки панел, той стои изправен почти през цялото време, освен при силен вятър. При изработката на панелите трябва да използвате специални материи, предназначени за екстериорна употреба.

схема

Панелите могат да бъдат с различни размери, в зависимост от размерите, които сте избрали за базисната ограда. В този проект те са с височина 30.5 см., с тесни подгъви-джобчета в долната (за дюбела) и горната част (за кабела). Кабелът е от стомана и е опънат между двата стълба, окачен на монтираните в тях винтове с халка.

ограда

Други варианти

Вторият вариант е да се използват перфорирани алуминиеви панели, които позволяват на слънчевите лъчи да преминават свободно и ги пречупват по различен начин през отделните часове на деня.

ограда

Рамките на тези панели са направени от същия материал, използван за дървените стълбове – кедрова дървесина с размери 3×15 см. Панелите са поставени в тесни жлебове във вътрешността на рамките.

схема

Съвет: Малки ъглови скоби, монтирани към страните на стълбовете, дават допълнителна опора на рамката на панелите.

ограда

Третият вариант за декоративен панел е бамбукът, създаващ специфичен акцент с азиатски привкус. Рамката отново е от кедрова дървесина (5 x7.5 см.), но „вътрешността” й е запълнена от тънки бамбукови пръчки с диаметър 1 см., поставени на разстояние една от друга около 5 см.

схема

Рамката се сглобява с помощта на лепило и винтове, но предварително в горната и долната й част, от вътрешната страна, се пробиват дупките, в които ще се поставят пръчките. За да предпазите бамбука от студа, слънцето и дъжда, обработете го предварително с безцветен лак-спрей.

ограда


Източник: www.diyideas.com9 август 2012 23:02 | ограда
От: тиесто
Много яка ограда хареса ми много мисля дори да си я направя
12 август 2008 00:07 | Mnogo prakti4no
От: Cveti
Ohoo,diubeli,vinkeli,uglo6laif....ako sedna sama da q pravq tazi ograda,6te zamine ne samo manikiura,ami i nqkoi ot prustite,ne 4e i 9 ne vur6at su6tata rabota....no vse pak
28 юли 2008 20:43 | Отговор
От: МАЙстор
Е то пише- направи си сам
28 юли 2008 18:36 | Mnenie
От: Kitka
Strahotno e,ama ... da ima koi da mi go napravi!
1 ]
4 резултата в 1 страница


ключови думи
ограда, двор, градина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg