фирми продукти
представяме
работа
 
Проект "Направи си сам": Шаблонна декорация на пода

подов шаблонЗа да създадете тези изключително красиви шарки върху пода са необходими само основни умения за боядисване, няколко инструмента, малко материали и един свободен уикенд. Използваният шаблон е в ранно-американски (индиански) стил, но Вие можете да използвате и всеки друг шаблон, стига да е по Вашия вкус.

За да създадете успешно шаблонна шарка е необходимо да използвате много малко количество боя, за да може тя да изсъхне бързо. Интензивността на цветовете можете да изградите посредством напластяване на боята.

Обикновено за нанасянето й се използва специална четка за шаблони, но ако желаете да покриете по-голяма площ може би е по-добре да се спрете на валяк за боя (от дунапрен).
Необходими материали
:

§ шкурка със среден размер
§ бояджийска самозалепваща се лента
§ латекс за подове
§ интериорен латекс за шаблони
§ четка за боя
§ валяк за боя
§ шаблон (в случая е използвана шарката, показана по-долу)
§ хартиени салфетки
§ безцветен матов полиуретан на водна основа

използван шаблон

Инструкции
:

1. Подготовка на пода
2. Планиране на шарката
3. Боядисване
4. Довършителни дейности

1. Стъпка първа: Подгответе повърхността за боядисването.

подов шаблон

1) Ако работите върху гол дървен под, първоначално го обработете с шкурка със средна големина. Повърхности с лющеща се боя или линолеум трябва да бъдат обработени химически, за да се свали боята/ линолеума (най-добре е да оставите тази част на професионалист).

2) Преди да нанесете боята почистете добре пода с прахосмукачка и използвайте самозалепваща се лента, за да облепите ръбовете на подовите первази.

3) Нанесете 2 или 3 тънки слоя от подовия латекс. Използвайте валяк, за да нанесете боята в основната част и четка за местата около ръбовете.

4) Оставете боята да изсъхне за поне 2 часа – това се отнася за всеки един пласт.


2. Стъпка втора: Планирайте разположението на декорацията.

подов шаблон

1) Започнете с нанасянето на тънък слой лепило под формата на спрей на гърба на шаблона – лепилото трябва да се усеща съвсем леко. Ако сте използвали твърде много лепило, притиснете шаблона към парче плат няколко пъти.

2) Определете на какво разстояние искате да бъдат отделните мотиви. В случая разстоянието е около 15 см.

3) Направете белег с помощта на молив в средата на всеки отделен мотив. Направете белези във формата на плюс („+”) с помощта на самозалепваща се лента, които да отбелязват ъглите на шаблона.


3. Стъпка трета: Боядисайте.

подов шаблон

Боядисване на шаблоните с четка

1) Поставете шаблона на пода спрямо предварително направените маркировки и го стопирайте със самозалепваща се лента.

2) Потопете четката в боята и вземете съвсем малко количество от нея – само на върха й.

3) Енергично завъртете четката върху няколко салфетки, за да премахнете излишъка от боята и да я разнесете равномерно върху четката.

4) Преди да свикнете да преценявате точното количество боя е добре предварително да тествате четката върху хартия – ако след това прокарате пръст по петното и то се размаже, значи количеството е прекомерно; ако пък петното изглежда сравнително сухо, значи сте поставили правилното количество боя.

5) Държейки четката под ъгъл, внимателно направете няколко кръгови движения върху шаблона – там, където е изрязаната му част. Първият слой боя обикновено е лесен за нанасяне.

6) Наслоявайте пластовете, докато получите желаната наситеност на цвета на боята.

7) Боята трябва да изсъхне бързо, за да не попадне част от нея под повърхността на шаблона.

8) След като сте доволни от резултата можете да махнете шаблона и да го поставите на следващата отбелязана позиция.


Боядисване на шаблоните с валяк


1) Използвайте дунапренен валяк за боя с ширина не повече от 10 см. Запасете се и с голямо количество хартия, но не използвайте стари вестници, за да не оцветите с мастило шарките.

2) Излейте малко количество боя в специалния бояджийски съд. Потопете валяка в боята и премахнете излишъка като го прокарате по свободната част на съда, за да разнесете равномерно боята.

3) Прокарайте валяка върху хартиена повърхност, за да избършете излишното количество боя.

4) Леко прокарайте валяка върху повърхността на шаблона, без да натискате.

5) Боята трябва да се нанесе на много тънки слоеве – интензивността на боята трябва да се постигне чрез постепенно напластяване, като изчаквате слоя да изсъхне много добре, преди да нанесете следващия.


4. Четвърта стъпка: Направете финалните щрихи.

1) Ако случайно сте нанесли твърде голямо количество боя и откриете, че боята е преминала под повърхността на шаблона, не спирайте работата си, а довършете целия под. След като боята е изсъхнала, винаги можете да се върнете и да поправите малките грешки.

2) Когато шаблонният мотив е напълно изсъхнал, минете пода с прахосмукачка, за да премахнете праха.

3) Накрая нанесете върху подовата повърхност слой полиуретан на водна основа с матов завършек и оставете да изсъхне добре преди да стъпвате върху пода.

Източник: dominomag.comНяма коментари


ключови думи
шаблон, декорация, подова настилка

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg