фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите часовник с дървен циферблат

дървен часовник

Чрез техниките „Направи си сам” Вие можете да превърнете почти всеки предмет в часовник – например парче обработена дървесина. Крайният резултат няма как да не събуди във Вас асоциации с детските книжки и филмчета, разказващи за горските животни и къщички сред природата, постлани с мъх и с мебели от дървесни клонки.

дървен часовник

Проектът е лесен за изпълнение и не изисква много средства. Ето какво Ви е необходимо:

• малък дървен диск, изрязан напречно от дървесен пън заедно с кората
• молив
• ножици или макетно ножче
• готов часовников механизъм с големи стрелки (може да го закупите от специализираните магазини или да го вземете от стар часовник) + батерии за него (АА)
• червена боя и малки дунапренени четчици
• полиуретанов лак за дърво
• дрелка и бургии
• четка за боя
• шкурка (размер 220)
• по желание – пирограф (електрически инструмент за обгаряне на дърво, който се използва за създаване на надписи и изображения върху дървото)

Инструкции:

1. Леко обработете повърхността на диска с шкурка.

дървен часовник

2. Нанесете 2 пласта червена боя само върху стрелките на часовника с помощта на дунапренена четчица. Оставете боята да изсъхне напълно.

3. Изберете шрифт и големина за цифрите върху циферблата, направете ги на компютъра и ги изпринтете върху хартия. Можете да изпишете всички часове – от 1 до 12, да поставите само четирите основни – 3, 6, 9 и 12 или да направите както тук – да изберете дизайн, включващ само дванадесетия час. Самите цифри могат да са разположени по избран от Вас начин – успоредно една до друга, под ъгъл или разпръснато.

4. Изрежете цифрите, така че да получите своеобразен шаблон, с чиято помощ да очертаете контурите с молив върху дървото – на мястото, където искате те да бъдат.

5. Използвайте най-финия писец на пирографа, за да очертаете перманентно очертанията с молива върху основата на часовника (внимавайте да не изгорите пръстите си). Ако не разполагате с пирограф, можете да направите контурите и с помощта на перманентен маркер или да изберете друг начин по свой вкус.

дървен часовник

6. Пробийте с дрелката дупка в дървения диск, за да поставите часовниковия механизъм. Можете да я разположите в средата или пък да изберете по0нестандартен дизайн и да я поставите леко встрани – тя трябва да е поставена обаче така, че стрелките да не излизат извън контурите.

7. Работейки в добре проветрено помещение или извън дома, нанесете върху повърхността на дървения диск 2 пласта полиуретанов лак и го оставете да изсъхне напълно.

8. Обърнете на обратно диска и вкарайте в дупката часовниковия механизъм.

дървен часовник

9. Следвайки инструкциите върху комплекта на часовниковия механизъм (можете да се консултирате и с часовникар), монтирайте към него стрелките за минутите, часа и секундите.

дървен часовник

10. Поставете батериите, настройте часа и закачете върху стената – това може да стане като предварително монтирате метална кукичка върху гърба на часовника или първо пробиете частично отвор, за да го закачите върху пиронче.

Източник: designspongeonline.com13 ноември 2009 10:19 | за пирографа
От: EastTown
това е поялник
12 юни 2009 09:26 | отговор
От: comfort
В оригиналния текст пишеше *wood burning tool* и понеже аз не се сетих за друг вид инструмент за обгаряне на дървесина, написах пирограф :). А и понякога избирам материали и инструменти, които са по-познати на българите, тъй като статиите са чуждестранни и невинаги материалите могат да се намерят у нас. :)
12 юни 2009 00:43 | за пирографа
От: kozstere
това е добра идея. ама дето е показано и трябва да прелича на пирограф не е ... аз рисувам от поне 5 години
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
часовник, дърво, стенен часовник

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg