фирми продукти
представяме
работа
 
Създайте воден оазис в градината

Вижте как може да се преобрази градината или задния двор само с добавянето на няколко нови елемента. На малката снимка се вижда как е изглеждал теренът преди реконструкцията (едно малко езеро), а на голямата – обновеният двор с цели 6 езера, пълни с водна растителност. Мечтата на собственика на терена е била да създаде малък воден рай на една крачка от входната си врата – място за почивка и контакт с природата.

водна градина

водна градина

Всичко, събрано на едно място

Всички езерца са направени от висококачествени и издръжливи резервоари за вода, избрани в различни форми и размери, но с дълбочина поне 61 см. Очертаната от чакъловата настилка линия разделя всяко езеро от околната тревна площ. Върху чакъла са поставени няколко камъка за стъпване, които образуват своеобразна пътечка между езерцата. Ако дренажът на почвата на терена не е достатъчно добър, то чакълът ще спира дъждовната вода да се стича в езерните легла. Голяма част от красотата на градината идва от растящите вътре в самите езера растения – водни лилии, папури, аир и други. Те са своеобразен воден образ на растящите по периферията на градината растения – крем, различни видове треви и прочее.

Проектът включва дори живи рибки, които обитават най-голямото езеро, близо до пейката - беседка. Те биват предпазвани от горещите слънчеви лъчи през лятото от оградата, намираща се непосредствено до езерото, както и от големите листа на водните лилии, покриващи 50% от повърхността на водата. До голямото езеро е монтиран и срязан наполовина съд, които е превърнат във фонтан – така той обогатява водата в езерото с кислород и едновременно с това играе ролята на фокусна точка от искрящи отражения и тих ромон на вода. Пейката – беседка е разположена така, че да предоставя прекрасна гледка върху цялата градина и е достатъчно близо до езерата, за да можете да се насладите на звуците и цветовете.

водна градина

Изграждането и поддръжката на една такава водна градина не е трудно, но има своите предизвикателства. Трудността разбира се зависи основно от големината на градината, от броя на водните басейни, както и от броя и вида на растенията в тях.

Ботанически имена на включените растения:

Теснолист папур (Typha angustifolia)
Лилия (Hemerocallis spp.)
Многолистник (Myriophyllum aquaticum)
Бегония (Colocasia esculenta)
Семпервивум/ дебелец (Sempervivum spp.)
Функия/ хоста (Hosta Hosta spp.)
Китайски воден кестен (Eleocharis dulcis)
Водна лилия (Nymphaea spp.)
Акорус acorus calamus.

Езерата са динамични системи и за да бъде средата незамърсена и здравословна за растенията и рибите, те трябва да се поддържат в баланс. В тях трябва да бъдат поставени достатъчно растения, за да изразходват хранителните вещества във водата или съществува риск от появата и развитието на водорасли. Около 50% от повърхността на езерата трябва да са покрити с плаваща растителност, която да блокира слънчевите лъчи и да предпазва от развитието на водорасли. Ако имате рибки в някое от езерата, тази растителност ще играе ролята на подслон за тях.

водна градина

Водните лилии трябва да бъдат поставени основно в по-големите езера, в които има достатъчно място на водната повърхност за тях. Китайският воден кестен и папурът пък растат нагоре и затова са по-подходящи за басейните с по-малка водна площ. Периферните растения – например ирисът (перуниката), стрелолистът и акорусът, се развиват най-добре по периферията на басейна.

Съвет:
Едно езеро има нужда от няколко различни типа растения, за да бъде средата здравословна за растенията и рибите:
• Подводни растения, отделящи кислород – например многолистник, които поддържат водата чиста и с високо съдържание на кислород;
• Свободно плаващи растения – например воден хиацинт, които имат големи коренови системи, върху които се задържат бактериите, филтриращи водата;
• Растение, плаващи на повърхността – например водна лилия, които предпазват басейна от развитието на водорасли, като блокират притока на слънчеви лъчи;
• Периферни растения – например стрелолист, които играят ролята на подслон за водните насекоми, за рибите и за жабите покрай ръба на басейна.

Езерата са подложени на някои доста сурови условия – директна слънчева светлина, водно налягане и други атмосферни влияния. Затова използваните за изграждането им готови резервоари за вода трябва да са направени от формована синтетична смола с висока плътност. Те могат да бъдат с различни форми и размери, но трябва да са с дълбочина поне 60 см., за да могат да отговорят на нуждите на поставените в тях живи организми.

Съвет:
Изградете езерата върху пясъчен пласт. Направете дупка с около 7.5 – 10 см. по-голяма от резервоара, който ще поставите и поставете на дъното на дупката с пясък. Мекият пясък прави нагаждането на съда по-лесно. Когато поставите резервоара, допълнете празното място около него с останалия пясък, за да му дадете допълнителна опора и да омекотите тежестта.

Източник: gardengatemagazine.com9 октомври 2008 11:21 | съвет
От: comfort
Вижте сайтовете и информацията за някои от фирмите за озеленяване, които имат профили тук - те може би предлагат водни растения. Отидете на категория Градини, озеленяване, подкатегория Озеленяване (горе - вляво на сайта) или потърсете по ключова дума (горе - вдясно) <растения>, <растителност> и прочее.
9 октомври 2008 11:11 | за водното езеро
От: Марио
Всичко е добре, но откъде могат да се купят водните растения
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
градина, вода, оазис

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg