фирми продукти
представяме
работа
 
Кратък наръчник на рисковите ситуации за възникване на пожар в дома

превенции на пожарПовечето пожари възникват неочаквано, тъй като са причинени от обикновени и всекидневни неща, които считаме за сравнително безопасни – електрическата фурна, декоративните свещи, реотановата печка и прочее. Оказва се обаче, че често подценяваме тези „безопасни” ситуации и оставаме неподготвени за най-лошото. Затова Ви предлагаме кратък списък с проблемите и ситуациите, които могат да доведат до възникване на пожар, както и някои решения по отношение на безопасността.

Всеки може да направи грешка, затова е добре предварително да помислите как можете да намалите до минимум вероятността за грешки, които могат да Ви донесат много загуби и нерви. За целта има различни превантивни мерки, които да вземете. Американски учени са изчислили, че има няколко особено чести причини за възникването на пожари и дори са направили приблизителни изчисления на процентите при всяка от тях. Според тях пожари възникват по-често в къщите, които нямат инсталирани детектори за дим или в този момент те са били в неизправност. Затова първото нещо, което можете да направите е да поставите детектори на най-рисковите места, а ако вече имате такива, но те са на повече от 5 години, е добре да проверявате изправността им всеки месец.


Причина: Пожар около готварската печка
Статистика: около 23% от пожарите

Какъв е проблемът?

превенции на пожар

Мазнината от оставения без наблюдение съд за готвене попада върху котлона или близката лесно запалима повърхност – впоследствие пламват завесите, шкафовете и всички запалими предмети наблизо. Риск има например, когато забравите печката включена (или повърхността й е все още топла), а наблизо има съд с мазнина.
Ако тази ситуация се случи на Вас, не бързайте да изнасяте горящия тиган навън – от една страна можете лесно да се изгорите, а от друга – пожарът може да се разнесе из цялата къща, ако оставите след себе си цял куп падащи капки горяща мазнина. Най-добре е бързо да приплъзнете подходящ по размер капак върху съда, като поставянето му трябва да стане отстрани, за да се предпазите от пламъците.

Превантивното решение

превенции на пожар

• Никога не оставайте кухнята без надзор, докато готвите. Ако трябва дори поставете на видно място някакъв вид бележка или съобщение, което да напомня на Вас и Вашето семейство да изключите печката, да отстраните съда за готвене и прочее.
• Дръжте лесно запалимите предмети на разстояние поне 1 метър от повърхността на уредите – това включва не само кърпите, мазнината, алкохола и пр., но и завесите, както и предметите, закачени на стената.


Причина: Отоплителен уред
Статистика: около 15% от пожарите

Какъв е проблемът?

превенции на пожар

Горящи печки или отоплителни уреди с открити реотани, поставени в близост до лесно запалими предмети и повърхности (например купчина дрехи), могат да причинят пожар дори през нощта. Точно заради това те могат да вземат много жертви – когато се събудят голяма част от хората са неадекватни и невинаги взимат правилните мерки срещу огъня. Понякога рискът е реален дори, когато си мислите, че всичко е наред – например ако въглените и пепелта не са напълно загаснали или пък ги изхвърлите, докато все още тлеят. Друга причина може да бъде неизрядният комин, в който да възникне пожар, който да се разпространи по стената и рамката й. Понякога обаче някоя искра или дори само силната топлина могат да подпалят лесно запалимите повърхности наблизо за секунди.

Превантивно решение

превенции на пожар

• Пазете отоплителните уреди на поне 1 метър разстояние от всички запалими предмети, включително тапети, завеси, мебели и килими. Имайте предвид, че завесите например могат да бъдат на достатъчно разстояние, но вятърът да ги духне и приближи до уреда.
• Включвайте уредите директно в контакта – не в разклонител.
• Не оставайте включени уредите или запалена печката, докато спите. Не оставяйте другите членове на семейството си, особено децата, да спят сами в помещение, където има запалена печка или включен отоплителен уред.
• Изпразвайте пепелта от печката на дърва в метален контейнер и я съхранявайте навън, далеч от запалими предмети. Можете да изхвърлите в боклука едва след не по-малко от седмица.
• Почиствайте комина си ежегодно и всяка година преди отоплителния сезон повикайте специалист да провери изрядността му.
• Дръжте всички запалими предмети на разстояние поне 1.5 м от печката или камината.


Причина: Електрически кабели, щепсели и контакти
Статистика: около 9% от пожарите

Какъв е проблемът?

превенции на пожар

Претоварените удължителни шнурове (разклонители), скрити къси съединения, повредени връзки, крушки и уреди с прекомерна мощност – тези фактори могат да причинят искра и да подпалят близките лесно запалими предмети и да причинят масов пожар.

Понякога дори само излъчената от уреда топлина е достатъчна, за да подпали наблизо стоящите предмети – дървени рамки, килимчета и дори изолацията на кабелите. И докато някои повреди са по-трудни за намиране, то има някои признаци, по които можете да хванете навреме опасните рискове с електричеството:
• Ако електрическите кабели са затоплени, когато ги пипнете, това е знак, че системата е претоварена.
• Обгарянията или миризмата на изгоряла пластмаса може да е индикатор за включени осветителни тела/ крушки с твърде голяма мощност.
• Затоплените превключватели или розетки могат да означават, че някъде има повредена електрическа свръзка.
• Ако прекъсвачите се изключват твърде често, причината за това може да е дефект в прекъсвача или късо съединение в кабелите, прекарани в стените или тавана.

Превантивно решение
• Сменете с нови разклонителите, които издържат на твърде малка за нуждите Ви мощност или пък са видимо повредени. Най-добре е включвате уредите директно в контакта.
• Никога не прокарвайте кабелите на разклонителя под килима.
• Извикайте специалист, който да провери за скрити дефекти, проблеми и къси съединения, които Вие няма как да откриете – това важи най-вече, ако забелязвате твърде често изключване на превключвателите.
• Извикайте специалист, за да отвори и провери проблемните електрически кутии, които имат затоплени или обгорени капачета.
• Проверете всички електрически крушки в дома си, за да се уверите, че тяхната мощност не надхвърля препоръчания за осветителните тела максимум.


Причина: Електроуреди
Статистика: около 7% от пожарите

Какъв е проблемът?

превенции на пожар

След проблемите, създадени от печките и отоплителните уреди, идва редът и на пожарите, причинени от сушилните, както и от бойлерите на газ. Причината най-често е в остатъчни влакна от дрехите, поставени за сушене или пък купчина дрехи, поставени твърде близо до бойлера. Тъй като нерядко бойлерът се поставя в пералното помещение, рискът да оставите дрехи или друг запалим материал в близост до уреда никак не е малък. Проблемът става дори по-сериозен, когато покривната платка липсва и така дюзата за газта остава открита и опасна. От друга страна натрупания прах и влакна от дрехите в сушилнята могат да се запалят от затоплящите елементи - отворите на уреда могат да разпространят огъня и да го прехвърлят към натрупаните влакна и прах във вентилационния маркуч. Особено опасни за сушилните, които са с вентилация, изградена от гъвкави винилови маркучи – винилът гори лесно и пали всичко, което е в непосредствена близост.

Превантивно решение

превенции на пожар

• Уверете се, че предпазните платки върху горивното отделение на бойлера са на мястото си.
• Изтеглете задният сервизен панел на сушилнята (предварително изключете уреда от контакта) и почистете вътрешността на уреда, както и мястото около барабана от насъбрани влакна и мръсотия (или извикайте специалист да го направи).
• Почистете насъбраните влакна от вентилационната тръба.
• Заменете виниловите маркучи на вентилацията с подходящи за целта метални тръби.
• Обособете и маркирайте със самозалепваща се лента зона около бойлера, в която да не поставяте никакви запалими предмети и материали – тя трябва да е с радиус поне 1 м. от уреда.


Причина: Пушене
Статистика: около 5% от пожарите

Какъв е проблемът?

превенции на пожар

Пушенето причинява доста от пожарите, завършващи със смърт, тъй като те обикновено стават през нощта или докато хората са заспали. Още по-лошото е, че обикновено събуждането става шоково, хората са дезориентирани и най-често не могат да реагират достатъчно адекватно, разраствайки пожара, вместо да го потушат. Ако незагасената цигара тлее върху чаршафите или падне върху килима, докато през това време пушачът задрямва в леглото, газовете от горящата материя могат допълнително да унесат спящия в дълбок сън. Незагасените угарки от цигари могат да паднат от пепелника между възглавниците, завивките или върху дивана, и да тлеят там с часове, преди да разгорят пожар – обикновено тогава собственикът вече е заспал дълбоко.

Превантивно решение

превенции на пожар

• Не пушете в леглото си.
• Когато пушите на дивана или близо до някоя тапицирана мебел използвайте големи пепелници, поставени стабилно върху масата.
• Понякога пожарът възниква от незагасени фасове, изхвърлени на боклука. Затова винаги мокрете угарките и остатъчната пепел, преди да изхвърлите съдържанието на пепелника в кошчето.

Ако някой от Вашето семейство пуши и не иска да се научи да спазва правилата за безопасност, може да се наложи да стигнете до по-крайни мерки – например да поставите табела като тази на снимката.


Причина: Запалени декоративни свещи
Статистика: около 5% от пожарите

Какъв е проблемът?

превенции на пожар

Както при пожарите в кухнята, повечето инциденти, причинени от запалени свещи, се дължат на оставен без наблюдение запален огън. Обикновено това се случва, когато оставите запалени декоративни или ароматни свещи в спалнята, близо до лесно запалими предмети. Особено лесно става пожар, когато стойката на свещите е нестабилна и прозорците за отворени. Рискът тук е особено голям, тъй като огънят е открит – понякога свещта се размеква и пада от стойката си, а понякога вятърът доближава завесите до пламъка и огънят се разраства с мигновена бързина.

Превантивно решение

превенции на пожар

• Най-важното правило – никога не оставяйте запалените свещи да горят без надзор от възрастен.
• Използвайте само поставки за свещи, които са стабилни и обезпечени срещу накланяне, падане и събаряне.
• Пазете свещите на поне 1 метър разстояние от всичко запалимо.
• Не използвайте свещи, които има запалими материали в тях – сухи цветя, потпури или пък листа).


Причина: Деца, играещи си с огън
Статистика: около 5% от пожарите

Какъв е проблемът?

превенции на пожар

Децата не само причиняват 5% от пожарите, но за съжаление те са и най-честите жертви на огъня. Тяхното любопитство и желание да открият нови неща ги подтиква да бъдат безразсъдни в своите действия, дори и да са били предупредени за опасността. Особено голям става рискът, когато детето си играе със запалим предмет, докато се крие под леглото, в килера или на тавана – тяхната първа реакция е да се скрият от Вас и от огъня, но обикновено се задушават от дима преди пожарникарите да успеят да ги открият.

Превантивно решение

превенции на пожар

Повече от ясно е, че трябва да криете добре всички запалки, кибрити и прочее запалителни предмети, като си заключите и/ли поставите на достатъчно високо място – трябва обаче да пазите детето и от контакт със запалени свещи, отоплителни уреди и печки.

По материали на Рийдърс Дайджест (www.rd.com)Няма коментари


ключови думи
риск, пожар, превенция

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg