фирми продукти
представяме
работа
 
Направи си сам: Рафтове за подправки върху вратата на шкафа

подправкиВ повечето съвременни домове мястото в кухнята почти никога не стига за всичко, което искате да поберете там. Ето защо ние Ви предлагаме проект как да си направите сами вградени във вратата на шкафа лавици, където можете да слагате както подправки, така и капаците на домакинските си съдове. Така ще спестите пространство, а и достъпът Ви до тях ще е бърз и лесен.

Проектът включва основно елементи от масивна дървесина и шперплат, железария, лепило и подходящи винтове/ гвоздеи. Тъй като размерите на кухненските шкафове могат да варират, проектът ще се концентрира повече върху основните стъпки и ключовите измервания, отколкото върху точни стойности.

За по-голяма леснота можете да използвате мека чамова/ липова дървесина за изграждане на конструкцията, тъй като тя е лесна за обработка и забиване на пироните. Ако използвате по-твърда дървесина, предварително пробийте дупките през страничните части в краищата на лавиците, за да забиете гвоздеите по-лесно.

Съвет
: Тъй като става въпрос за допълнителен елемент, монтиран върху вратата, преди да започнете работата се уверете, че тя, както и нейните панти са в добро състояние. След като ги направите, не пренатоварвайте рафтчетата с твърде много неща.Някои ключови измервания
:

Дълбочина на съществуващите рафтове: Ако рафтовете са с цяла дълбочина, намалете ги с около 5- 6 см., за да влезе новопоставената конструкция. Ако са монтирани перманентно, изрязването трябва да стане на място, с помощта на трионче за ажурна резба. Останалите рафтове могат да се демонтират, да се отрежат и да се върнат на местата им. Може да Ви се наложи да монтирате и допълнителни скоби.

Дълбочина и позициониране на системата: Уверете се, че новата система няма да се удря в рамката на шкафа, когато вратата се затваря. Тук например поместването на конструкцията между двете вертикални прегради с широчина 5 см. дават достатъчно пространство за това. Ако вратите са от масивна дървесина, поставете на място парче дърво на същата дълбочина, на която ще бъде системата (тук тя е 6.3 см.) и затворете вратата. Местете парчето, докато между него и рамката няма никакъв контакт, и отбележете мястото на вратата – това е мястото, което определя цялостната широчина на Вашата бъдеща конструкция.

Инструкции:

1. Измерете разстоянието между двете вертикални прегради и двете хоризонтални релси, за да определите външните размери на системата от рафтове. Изрежете от предната част на вече съществуващите лавици около 5- 6 см., за да не пречат на затварянето на вратата, когато сложите рафтчетата.

подправки

2. Пренесете стойностите от Фигура А върху страничните дъски с размер 1.3 х 6.3 см. Изрежете страничните елементи за системата от рафтчета. Направете дупки с размер 2.5 см., за да създадете отрязъка с кръгла форма, а след това довършете отрязъка с трионче за ажурна резба. Пробийте 0.8-сантиметрови дупки за шпилките. Накрая обработете ръбовете с шкурка.

подправки

3. Залепете и заковете рафтовете на местата им, един по един, с помощта на 3d довършителни пирони. След това използвайте 2-сантиметрови тънки дърводелски пирони, за да заковете шпилките на местата им. Не оставяйте гвоздеите да стърчат над повърхността на плоскостите. Накрая нанесете покритие (например лак), за да уеднаквите с кухненските шкафове.

подправки

4. Стегнете завършената конструкция към вратата на шкафа с помощта на стяга/ скоба и пробийте под ъгъл водещи отвори – през конструкцията и във врата, на всеки 20 см. Подсилете с тънки дърводелски гвоздеи (за тази стъпка ще трябва предварително да сте демонтирали вратата, ако счетете, че за нея ще Ви е необходима стабилна плоскост за зачукването). За още по-стабилен монтаж, използвайте лепило за дърво.

подправки

Върху вече готовите рафтове можете да подредите купчината шишенца и опаковки с подправки, малки бутилки и дори капаци на домакинските съдове (принципът е същият, но пропускате стъпката с поставянето на рафтовете).

подправки

Фигура А
(стойностите могат да варират, в зависимост от размерите на шкафовете)

подправки

По материали на Рийдърс Дайджест (rd.com)26 ноември 2008 10:31 | практично
От: Теди
Много харесвам такива шкафовe, които събират повече неща. Идеята е супер.
20 септември 2008 17:19 | etajerka za podpravki
От: violeta don4eva
mnogo mi haresa ideiata i ste ia priloja.Blagodaria BI!
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
рафтове, шкаф, кухня

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg