фирми продукти
представяме
работа
 
Бетон с антимикробна защита

За разлика от обикновения бетон, армираният с полипропиленови фибри има значително по-добри експлоатационни качества. Те представляват къси синтетични влакънца, които в процеса на разбъркване на бетоновия разтвор се разпределят равномерно в целия му обем при съотношение 900 g влакна на 1 m3. При това замяната на досега използваната стоманена армираща мрежа с фибри поевтинява циментовите замазки и настилки от два до четири пъти.

Добавката от синтетични влакна в бетона го прави значително по-водонепропусклив, удароустойчив, мразоустойчив, по-устойчив на изтриване и което е най-важното – вероятността от напукване на така армирания бетон на практика клони към нулата.
Това му свойство веднага ще оцени всеки, който е полагал тънки (изравнителни или защитни замазки – над топлоизолация или подово отопление) и след седмица-две трудът му е отивал на вятъра поради напукване на пласта.
Казаното дотук обаче не изчерпва невероятните способности на пропиленовите влакна, защото те могат да придават и силно изявени антимикробни свойства на бетона. За целта се използват специалните фибри
Fibermesh с Microban „B“За разлика от обикновените фибри и благодарение на специфичната им структура, в тях, образно казано, е „всмукано" специално вещество Microban „B“ със силно изразен и дълготраен антимикробен ефект. То обвива повърхността на фибрите и унищожава или спира развитието на попадналите върху повърхността на бетона и съответно влезли в контакт с фибрите микроби. Любопитното е, че когато концентрацията Micro-blocker върху повърхността на фибрите намалее поради износване на бетонната повърхност и съответно изтриване на влакната, тя бързо се възстановява чрез изтласкване на нови порции Microban „B“ от вътрешността на фибрата към нейната повърхност. Благодарение на това вградената в бетона антимикробна защита практически е вечна, т.е. тя е активна и действа през целия експлоатационен период на строителната конструкция.

Тук не е място за детайлно разглеждане на механизма на действие на Microban „B“. Най-общо казано, благодарение на субмикронните си размери неговите частички проникват през клетъчната мембрана на микроорганизмите, разстройват техните обменни функции и силно ограничават разпространението им. Същественото в случая е, че те са напълно безвредни за човека и топлокръвните животни.

Антимикробната добавка Microblocker е ефикасна срещу много широк спектър микроорганизми – грамположителни и грамотрицателни бактерии, гъбички и плесени. В голяма степен тя ограничава появата на мухъл и плесени по повърхността на бетона.
За разлика от традиционните почистващи и дезинфекционни средства, Microban „B“ не оказва никакво отрицателно въздействие на околната среда и не замърсява природата.
Сферата на приложение на бетона с вградена антимикробна защита е изключително широка и обхваща както специализираните сгради (например производствени помещения за хранително-вкусовата промишленост или различни лаборатории), така и помещенията, които обитаваме или в които се отглеждат животни.Така например циментова замазка с антимикробни фибри прави значително по-лесно поддържането на добра хигиена в мокрите помещения, а избата – по-пригодна за съхраняване на хранителни продукти. Такава замазка е изключително ефикасна при направа на басейни. Тя е отлично решение при изграждане на различни специализирани помещения в домашната ферма за съхраняване и обработка на хранителни продукти, за отглеждане на животни и др.
Армираният с фибри с добавката Microban „B“ бетон по външен вид и технология при полагането му по нищо не се отличава от обикновения. Предписаното количество фибри се изсипват в миксера или варомешалката и разтворът добре се разбърква за равномерното им разпределение в целия обем на сместа.
по материали на сп. "Направи сам"Няма коментари


ключови думи
бетон, фибри, бетонов разтвор, цимент, замазки

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg