фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите сами кресло тип "барбарон"

барбаронНапоследък много модерни станаха креслата със свободна форма и зърнест пълнеж, наречени beanbag (bean – англ. боб, зърно, мънисто и bag – англ. торба), пуфове или още „барбарони” . Те могат да бъдат с различна големина и да менят формата си спрямо Вашето желание. Освен това са подходящи както за децата, така и за възрастните, дори и за домашните любимци. Пълнежът може да бъде различен – някои хора слагат дори зърна сух боб или грах, но обикновено креслото се пълни с парчета дунапрен, плътен стиропор или топчета от полистирен (polystyrene). Така то става удобно и същевременно леко за носене.

Ако отдавна си мечтаете за такова кресло, ние Ви предлагаме кратък проект, с чиято помощ можете да си направите креслото сами.

Материали

За да стане креслото още по-стабилно, към него е прибавена и допълнителна муселинова вътрешна подплата, която да задържа пълнежа. Тя е с цип, което улеснява пълненето на мебела. Външната подплата е от здрав и издръжлив материал, също с цип, за да може лесно да се маха и пере, когато се замърси. Тя може да бъде от кадифе, деним, лен или друга материя за тапицерия, избрана от Вас.

барбаронЗа голямо кресло:
• Издръжлива материя за външния калъф:
- за материи с ширина 115- 122 см. – дължина 4.6 м
- за материи с ширина 137- 153 см. – 3.2 м
• Подплата от муселин със същите размери като калъфа
• Цип с дължина 56 см.
• Пълнеж – полистиренови, дунапренови или пластмасови топчета – около 0.17 куб.м. (в зависимост от това колко твърд искате да е фотьойла и от размерите му)
• Хартия за чертане на квадратчета (с размер на квадратчето 2.5 х 2.5 см.)

За детско кресло:
• Издръжлива материя за външния калъф:
- за материи с ширина 115 – 122 см – дължина 2.7 м
- за материи с ширина 137 – 153 см. – дължина 2.3 м
• Подплата от муселин със същите размери като калъфа
• Цип с дължина 46 см.
• Пълнеж – полистиренови, дунапренови или пластмасови топчета – около 0.11 куб.м. (в зависимост от това колко твърд искате да е фотьойла и от размерите му)
• Хартия за чертане на квадратчета (с размер на квадратчето 2.5 х 2.5 см.)

Направете очертанията

Използвайте показаната по-горе схема на страничната част на мебела, за да начертаете върху хартията контурите на избрания размер кресло (за възрастни или за деца). Мащабът на едно квадратче е 1 кв. инч – 6.5 см., което означава квадрат със страна 2.54 см. За да направите схема с мащаб 1:1 пречертайте схемата по-горе върху хартията с квадратчета 2.5 х 2.5 см. Друг вариант е да разпечатате готовата схема, като преди това я увеличите около 5 пъти (на нея квадратчетата са с размери 0.5 х 0.5 см.

барбарон

Забележка: Голямото кресло става с размери около 105 х 53 см., измерено в най-дългата и в най-широката си част. Малкото кресло пък е с размери около 86 х 41 см.

барбаронЗа да направите схемата за горната част на мебела, прегънете лист хартия надве и отбележете мястото, което е на около половината на прегънатия ръб. С помощта на линийка и молив начертайте арка с радиус 14 см./ 11.5 см. (за големия/ малкия модел), измервайки от отбелязаната точка (център).

За да направите схемата за дъното на мебела, прегънете надве лист хартия, отбележете средата и начертайте арка с радиус 30.5 см./ 25.5 см. Разгънете хартията и начертайте линия на разстояние 1.3 см. от едната страна на сгъвката по средата. Срежете хартията по тази линия и изхвърлете по-малката половина от така получената окръжност. Останалата част от нея е именно схемата за дъното.

барбаронИнструкции за нарязване

• Използвайте схемата на страничната част (в реален мащаб) и изрежете 6 парчета плат за калъфа и 6 парчета плат за подплатата
• Използвайте схемата за горната част (в реален мащаб) и изрежете 1 парче плат за калъфа и 1 парче плат за подплатата
• Използвайте схемата за дънната част (в реален мащаб) и изрежете 2 парчета плат за калъфа и 2 парчета плат за подплатата

Инструкции за ушиване

1. Направете трите схеми в реален размер – на страничната, горната и дънната част.

2. Захванете с топлийки двете дънни парчета на креслото. Тропосайте на машина двете прави страни, като оставите по 1.3 см. толеранс за шева. След това зашийте със стандартен шев, но само по 2.5 см. навътре от всеки край – останалата част оставете незашит за отвора.

барбарон

3. Поставете ципът в средата върху местата, оставени за толеранс, поставен с лицевата стана надолу, така че „зъбчетата” му да са върху линията на шева. След това пришийте всяка страна на ципа с помощта на шевна машина, като шевът трябва да минава на около 6 мм. от „зъбчетата”.

барбарон

4.  Зашийте дългите страни на страничните парчета (с лицевите страни една към друга), използвайки толеранса за шева и оставяйки последният шев отворен, за да улесните зашиването в стъпка 5. Накрая притиснете толерансите от плат настрани (двете заедно в една посока).

барбарон

5. Направете външния (довършителен) шев на 1 см. от вътрешния шев, като захванете и двата толеранса от вътрешната страна. Повторете същата процедура и с останалата част от шева.

барбарон

6. Тропосайте горния ръб на торбата на 1.3 см. от необработения ръб и захванете толерансите от шева на интервали от 1.3 см.

барбарон

7. Разделете и маркирайте външния ръб на горната част на торбата на 6 равни части. Захванете я с топлийки към горния ръб на бъдещото кресло (с лицевите страни една към друга), така че шевовете да пасват на отбелязаните места. Накрая зашийте.

барбарон

8. Притиснете остатъците плат от толеранса за шева към вътрешната част на торбата, така че да са в една посока. Направете външния шев на 1 см. от шева, така че да захванете и толерансите. Повторете стъпки 6 и 7, за да пришиете и дъното на торбата за креслото, оставяйки ципа частично отворен.

барбарон

9. Обърнете торбата с лицевата част навън през отвора на ципа. Притиснете в една посока от вътрешната страна толерансите за шева и направете външния шев на 1 см. от вътрешния шев, така че да захванете толерансите.

барбарон

10. Повторете стъпки от 2 до 9 и за вътрешната обшивка. Пъхнете готовата обшивка в калъфа и напълнете торбата с избрания пълнеж. Накрая затворете и двата ципа.

барбарон

барбарон

Източник: www.sewing.org29 август 2014 20:00 | какви мариали използвахте
От: Нина
моля да ми поясните какъв пълнеж използвахте от къде си го снабдихте и колко като количество енеобходимо
21 септември 2012 15:43 | не е точно така
От: Съни
По-скоро става като тиква - наистина трябва да се намалят сантиметрите на ширина.
26 ноември 2011 22:58 | не е лажа аз вече го направих
От: добрев
ами ако искаш пратими 50 лева а аз щети пратя снимка на изработен барбарон по тази кройка която е по горе
26 ноември 2010 14:16 | ...
От: успяла..
Съгласна съм с Маринова въпреки че и така както се получи ми харесва. А и си чакам петдесетте лева от Стефан :)
6 август 2010 00:38 | барбарон
От: маринова
креслото се получи супер но е много голямо квадратчетата на ширина трябва да се намалят на два см. ,а на висоина да останат както са дадени
1 септември 2008 21:27 | ТОВА ГОРЕ НАПИСАНОТО Е ПЪЛНА ЛЪЖА
От: Стефан
който направи поне един барбарон по тези кройки и размери да мисе обади.Аз щему платя 50лв-това горе са пълни глупости!!!
1 ]
6 резултата в 1 страница


ключови думи
кресло, торба, барбарон

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg