фирми продукти
представяме
работа
 
Идеи за интериора: Шарка ''Арлекин'' за стената

арлекинРомбовете тип "Арлекин" са гъвкав десен, който може да се съчетае с различни видове интериорни решения. Така например в детската стая шарката носи щастлив енергиен заряд, а в дневната и трапезарията тя е класическа и стилна. Ромбоидната шарка е симетрична, приятна за гледане и лесна за изработка – тя може да се изпълни в цялото помещение, върху цяла стена или само върху отделна част от стената.

Планът на десена се прави така, че височината на ромба да бъде 2 пъти по-голяма от ширината му. Ако използвате допълващи се цветове ще постигнете акцентно излъчване на дизайна, докато употребата на монохроматична (едноцветна) цветова схема  създава един по-омекотен фон.

Освен това десенът може да бъде съчетан и с други декоративни техники. Ако искате да постигнете ефект на стена, "окъпана" в цвят, вместо неразредена боя използвайте смес от 1 част боя и 4 части гланц.


Необходими инструменти и материали
:

• латексова боя с матов завършек – в първия избран нюанс /за основата/ (в случая – люляково)
• латексова боя с матов завършек – във втория избран нюанс /за ромбовете/ (в случая – ирис)
• самозалепваща се лента с ширина 5 см.
• цветен молив (в пурпурно или друг подходящ цвят спрямо основата)
• нивелир с линийка
• заострена четка за боя с размер 5 см.
• валяк за боя с диаметър 23 см.
• малък валяк за боя с размер 10 см.
• подноси за боя
• чисто парцалче

Инструкции:

Стъпка 1: Направете план на десена
Изберете височината и ширината на ромбовете. Използваните в показания проект фигури са с ширина 25.5 см. и височина 46 см. височина. Ако ще прилагате десена по стените в цялата стая, запазете височината на ромбовете еднаква върху всички стени, а широчината им можете да адаптирате спрямо ширината на стената. Скицирайте мотива предварително върху хартия, пренасяйки пропорциите, за да знаете откъде да започнете с маркирането.

арлекин

Стъпка 2: Направете вертикалните маркировки
Обработете стените една по една, използвайки цветния молив и нивелира с вградена линия, за да отбележите вертикалните линии – на всеки 25.5 см. Започнете от лявата част на стената и се движете в посока надясно, отмервайки равните разстояния. Първата и последната линия трябва да бъдат на разстояние 12.5 см. от съответните ъгли на стаята. Адаптирайте ширината на ромбовете с ширината на конкретната стена – например, ако стената Ви е с ширина точно 305 см, в нея пасват перфектно 12 ромба с ширина 25.5 см. Ако пък стената е широка 290 см., е добре да направите ромбовете широки само 24 см., за да съберете 12 от тях върху нея.

арлекин

арлекин

Стъпка 3: Отбележете височината на ромбовете
Измерете и маркирайте височината на ромбовете като направите хоризонталните линии на разстояние една от друга 46 см. Първата и последната линия трябва да бъдат на разстояние 23 см. от съответния ъгъл (с тавана и с пода). И тук можете да адаптирате височината спрямо стената, като всъщност така я адаптирате спрямо всички стени в помещението. Всяка вертикална линия представлява централната ос на ромба. За да отбележите страничните точки, измерете по 12.7 см. от всяка страна на вертикалната линия, отбелязвайки точките върху хоризонталата. Ако изберете други размери за ромбовете, адаптирайте ги спрямо така получените съотношения.

арлекин

арлекин

Стъпка 4: Отбележете най-горната и най-долната точка
Всяка хоризонтала е мястото, върху което се отбелязва най-широката част на ромба. За да намерите най-горната и най-долната точка на всеки ромб, измерете по 23 см. от всяка страна на хоризонталната линия. Ако изберете други размери за ромбовете, адаптирайте ги спрямо така получените съотношения.

арлекин

Вече разполагате с четирите базови точки на ромбовете (хоризонталата и вертикалата остава във вътрешността) – сега можете да очертайте техните контури с помощта на самозалепваща се бояджийска лента. Залепете лентата добре върху повърхността, за да не се стича боя под ръба й. Накрая нанесете един слой от боята в базов цвят в заградената част с помощта на валяка за боя с диаметър 10 см. Оставете да изсъхне.

арлекин

Стъпка 5: Нанесете втория цвят
С помощта на валяка (10 см.) нанесете два слой от боята във втория цвят (ирис). Още докато боята е влажна, отстранете самозалепващата се лента и оставете повърхността да изсъхне.

арлекин

Накрая облепете с лента останалите ромбове (тоест през един).

арлекин

Стъпка 6: Пребоядисайте в основния цвят
Пребоядисайте маркираните с лента ромбчета в базовия цвят (люляк), а след това отново минете с боята във втория цвят (ирис). Ако е необходимо нанесете втори слой от втората боя – реално така оформяте ромбовете в по-тъмен цвят и покривате остатъците от линиите, оставяйки ромбовете в по-светъл (базов) цвят чисти. Махнете всички остатъци от самозалепващата се лента и оставете боята да изсъхне.

арлекин

Източник: diy.homedepot.caНяма коментари


ключови думи
стена, ромбове, дизайн

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg