фирми продукти
представяме
работа
 
Закрепвания с дюбели

Когато се говори за закрепване на различни предмети към строителната конструкция - окачени мебели, врати и прозорци, различни инсталации, обшивки и т.н., най-често използваната дума е дюбел, а когато по света се говори за дюбели, най-често се споменава Фишердюбел - създал за около 35 години над 1000 различни закрепващи елементи.

От това време датира и развитието на дюбелите като крепежни елементи. До около 60-те години понятието „дюбел“ се е свързвало единствено с дървените дюбели, представляващи парченца от летвичка с квадратно сечение, дължина около 4 cm и скосени челни ръбове. Дървените дюбели са се набивали и фиксирали с гипс в пробити с длето отвори. Работата е твърде трудоемка, а сигурността на закрепването – минимална.
Появилият се преди 35 години сив пластмасов дюбел от серията S на Фишердюбел коренно променя нещата. Малкото, разцепено в единия край назъбено цилиндърче от пластмаса драстично редуцира разходите за труд и материали при различните видови закрепвания. От малкото сиво найлоново мъниче се пръкна огромно разнообразие от най-различни по форма и материал дюбели. Така че главният въпрос сега е умението за всеки конкретен случай да се подбере най-подходящият за целта дюбел.
Най-важните критерии за правилния избор на дюбел са:

вид на материала, в който става закрепването; начин на фиксиране на дюбела (чрез триене, промяна на формата и др.); начин на монтиране; големина на натоварването; степен на сигурност

Според начина на застопоряване на дюбелите в зида може да се очертаят три основни групи:
Триене
Този е най-често прилаганият метод за фиксиране на дюбела в зида. Задържащата сила се получава вследствие на триенето на пластмасовото тяло в стените на отвора, която зависи от силата на притискане, породена от разпъването му при завиване на винта и от профила на външната повърхност на дюбела. Най-голяма сила на триене и оттук най-голяма задържаща способност имат металните дюбели, поставени в устойчив на натиск материал – бетон.

Чрез промяна на формата
Този метод на закрепване се използва при крехки и чувствителни на натиск материали. Използват се специални дюбели, в чието тяло се впръсква бързовтвърдяващо се вещество, в резултат на което тялото на дюбела изпълва обема на отвора, например кухината на тухла четворка. Така се избягва опасността от счупване на строителния материал и същевременно налягането върху него, породено от натоварването върху дюбела, се разпределя върху значително по-голяма повърхност.

Чрез слепващо вещество
В този случай се използват изкуствени смоли или други синтетични материали, които имат добра адхезионна способност едновременно към строителния материал и към тялото на дюбела. При закрепване в плътни материали (плътни тухли, бетон) се използват вещества на база изкуствени смоли, докато при материали с кухини или пореста структура се използват специални състави за мазилки.
Много съществен момент при избора на дюбел е и начинът на неговия монтаж. Тук също се оформят три групи:

Монтаж с предварително пробиване на отвора в зида.
В този случай по правило отворът за дюбела има по-голям диаметър от отвора в закрепвания детайл, през който преминава винтът. Този начин на монтиране е най-широко използваният, но напасването на отворите при монтиране с повече на брой дюбели е доста трудно постижимо.Проходен монтажВ този случай диаметърът на двата отвора е еднакъв, т.е. отворите в зида и закрепвания предмет се пробиват наведнъж. Този метод много облекчава и ускорява монтирането на дюбелите, особено когато броят им е по-голям. Типичен пример за такъв монтаж е закрепването на дограмата или на скара от летви, върху която се закрепва облицовка от плочи гипсофазер или друг материал.Дистанционен монтажИзползваните в случай дюбели позволяват монтиране на елементите на известна дистанция от зида - например при облицовката на външна топлоизолация. Този вид дюбели позволяват точно регулиране на това разстояние, т.е. нивелиране на облицовката.
Разнообразието от дюбели е толкова голямо, че очевидно не може да бъде обхванато в статия или две. По-важното в случая е да се знае, че за всеки конкретен случай има създаден подходящ, често пъти непознат за повечето българи дюбел, включително за закрепване в такива на пръв поглед неподходящи материали като кухите керамични тела (тухли четворки), плочите от гипсофазер или дървесни частици. И че този дюбел може да се купи в България.

Тук ще се спрем на няколко по-нестандартни дюбела предназначени за закрепване в газобетон и плочи от гипсофазер. Дюбелите за монтиране на дограма ще оставим за следващия брой.

Fisherduebel GB - специален дюбел за газобетон
Този дюбел е специално проектиран за закрепвания в блокчета от газобетон. Може да се използва за закрепване на фасадни и подпокривни елементи от дърво и метал, на врати, прозорци, решетки, кабелни линии, санитарни уреди и др.
Без да бъде единственият възможен за целта, дюбелът GB е най-подходящият, когато стените са от газобетон. Специалната спираловидна форма на ребрата позволява външният диаметър на дюбела да бъде около два пъти по-голям от диаметъра на отвора, в който той се поставя. Така се постига оптимално разпределение на налягането при напречно или по оста на дюбела приложено усилие. Оптималната товароносимост на дюбела се постига само при използване на специалния за него винт. При монтиране във външни стени или във влажни помещения се прилагат винтове от неръждаема стомана.
Fisherduebel FMD - метален дюбел за винтове за дърво
Дюбелът се прилага за закрепване преди всичко на различни тръбопроводи към зидове от бетон, плътни или решетести тухли и газобетон.
При монтиране в газобетон дюбелът може направо да се набие в зида, без предварително да се пробива отвор за него. Само за дюбел с дължина 60 mm предварително се пробива отвор с малък диаметър – 6 mm. При всички останали строителни материали, за дюбела FMD предварително се пробива подходящ по-големина отвор, както това се прави при обикновените дюбели.
Характерно за този дюбел е:
– изработен е от висококачествена стомана с цинково антикорозионно покритие;
– вътрешната повърхност е специално реброобразно оформена, което гарантира точното водене на винта;
– назъбената външна повърхност осигурява сигурно задържане в отвора;
– подходящ е за завиване на винтове за дърво или на специални винтове за плочи от дървесни частици.

Fisherduebel UV - универсален пластмасов дюбел, подходящ за почти всички строителни материали
Характерно за този дюбел е, че в максимална степен отговаря на изискването за универсалност. Той е еднакво подходящ за монтиране в: бетон, плътни, решетести или кухи тухли, блокове от газобетон, различни видове плочи – гипсофазер, дървесни частици и др.
С него се монтират различни леки окачени мебели или стенни регали, корнизи за пердета, различни бордюри и декоративни лайсни, канали за проводници, електрически табла, осветителни тела, огледала и др.
При монтиране в плътни материали дюбелът се държи както обикновените пластмасови дюбели. Закрепването става чрез притискането на тялото на дюбела при разпъването му вследствие на завиване на винта. При монтиране в материали с кухини или в плоча пластмасовото тяло се смачква (раздува) и така осигурява задържането на дюбела в отвора.
Този дюбел е еднакво подходящ за проходен монтаж или за монтиране с предварително пробиване на отвора.
Произвежда се в две разновидности – без и със специален борд. Дюбелите с борд са предназначени за монтиране в плочи от гипсофазер, като неговото предназначение е да не позволява на дюбела да потъва в отвора. Дюбелите без такъв борд са подходящи за проходен монтаж.
Тялото на дюбела е оформено от три части, което гарантира точното водене на винта по време на завиването му и оптимално разпъване на дюбела, а така също и намалява опасността от завъртане на дюбела в отвора.
За закрепване в газобетон или в плочи от гипсофазер се препоръчва дюбелът UV 6х50.
Дюбелът UV се използва в комплект с винтове за дърво или винтове за плочи от дървесни частици.
Fisherduebel FU - универсален пластмасов дюбел
Действието и приложението на този дюбел е сходно с казаното вече за дюбела UV. Това ясно се вижда на поместените тук снимки.
По материали на сп. "Направи сам"Няма коментари


ключови думи
дюбел, окачени мебели, врати, прозорци, инсталации, обшивки, закрепващи елементи

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg