фирми продукти
представяме
работа
 
Отглеждане на бонсай извън дома

bonsaiСъществува заблудата, че бонсай не е истински бонсай, ако не се отглежда вътре в дома. Счита се обаче, че в самото начало бонсай са отглеждани именно навън. Друга често срещана заблуда е това, че това изкуство произлиза от Япония – всъщност има свидетелства, че за пръв път, преди повече от хилядолетие, отглеждането на миниатюрни дръвчета е започнало в Китай. Факт е обаче, че допреди Световното изложение в Париж през 1900 година, повечето хора не са знаели за бонсай. Веднъж станало световно достояние обаче, древното азиатско изкуство става желан гост в много домове.

Бонсай концепция

Основната идея на бонсай е отглеждането на дръвчета (или пък растения) в саксия. Повече от ясно е, че тези дървета и растения са свикнали да растат на височина и ширина толкова, колкото си пожелаят. Затова, за да ги отглеждате ефективно в саксия, е необходимо да се грижите редовно за тях – това включва редовно подрязване, поливане, подхранване и пресаждане.

Отглеждането на бонсай се счита за много трудна работа, но всъщност не е. В някои случаи пресаждането трябва да се прави изключително рядко – да речем веднъж на всеки 5- 6 години. Ако пък отглеждате растението навън, вероятно няма да Ви се наложи да го поливате често. Честотата на кастрене от друга страна зависи от типа на растението и колко оформено искате да бъде то.bonsai

Можете да разположите бонсай някъде в градината, където то ще играе ролята на акцент. За тази цел можете да използвате всеки вид дръвче, което вирее добре при конкретните условия.

Подготовка

Ако закупите вече подготвено дръвче, няма да Ви се наложи да го „тренирате” от самото начало - всъщност в началото няма да се налага да полагате специални грижи. Ако обаче закупите по-голямо дръвче, ще се налага да подкастряте редовно короната му, да подрязвате корените му и да го пресаждате.

Кастрене

Подрязването на корените става по следния начин – изваждате растението от настоящата саксия, подрязвате коренището и го пресаждате в по-малка саксия. Можете да правите тази процедура веднъж годишно и ще забележите, че размерът на дръвчето значително е намалял, и то без това да повлиява на доброто му състояние.

bonsaiПоливане

Бонсай се нуждае от редовно поливане, затова от време на време проверявайте дали почвата в съда е достатъчно влажна. От друга страна саксията трябва да е подбрана правилно – тя трябва да позволява добър дренаж, тъй като най-големият враг на бонсай е прекаленото поливане. Освен това тя трябва да бъде негледжосана отвътре, но гледжосана отвън, за да предпазва дръвчето от външните влияния.

Бонсай може да се превърне в акцент на всяка градина. То ще контрастира още повече с останалата растителност, ако изберете червен клен или друго дръвче с оцветени в червено листа.

Източник: doityourself.com21 януари 2012 10:59 | bonsai
От: niina
mnogo e krasivo i 6te izpolzvam tazi ideq mnogo vi blgodarq
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
бонсай, отглеждане, градина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg