фирми продукти
представяме
работа
 
Легло с дискретна светлина - за сладки сънища и почивка

осветлениеПонякога дори един малък детайл може да промени коренно целия интериор. Точно това е и принципът на този проект – единствено с една малка реконструкция на дъската на леглото ще го превърнете в специално място за отмора и сън. Проектът включва вградена флуоресцентна светлина, която се процежда през специално направените отвори в дъската. Възможностите тук са две – да реконструирате старата дъска на леглото или да направите и монтирате нова.


Необходими материали
:

• 1 плоскост от брезова дървесина (1.3 см.) с размери 122 х 244 см. (за част А)
• 4 плоскости от тополова дървесина (1×4 – 2.5×10 см.) – с дължина 183 см. (за части B, G и L)
• 5 плоскости от тополова дървесина (1×6 – 2.5×15 см.) – с дължина 183 см. (за части C, D, E и F)
• 1 плоскост от тополова дървесина (1×12 – 2.5×30.5 см.) – с дължина 183 см. (за част H)
• 1 парче дървесина за обшивка (6.3 см.) – с дължина 20.3 см. (за части J и K)
• лепило за дърво
• 1 пакет 4d и 1 пакет 6d довършителни пирони
• 1 пакет No.6×2.5 см. винтове за гипсокартон
• 1 пакет No.6×3.2 см. винтове за гипсокартон
• 1 пакет No.8×6.3 см. винтове за гипсокартон
• смес за запълване на дърво (т.нар. wood filler)
• 1 литър латексов грунд и 1 литър латексова полугланцова боя
• флуоресцентна лампа – с дължина  между 61 и 122 см., с кабел и щепсел

Необходими инструменти:

• мерителна рулетка
• ъглов или комбиниран линеал
• портативен циркуляр с водач – линеал
• дрелка
• бургии – 0.2 см., 0.5 см. със зенкер, 0.6 см., 1 см., 1.3 см. и 2 см.
• отвертка
• 1 чифт магарета за рязане на дърва
• чук
• замба
• шпатула
• шкурка
• четки за боя

схема

Инструкции:

Подготовка

С помощта на циркуляра изрежете от брезовата дървесина централния панел (A) в зададените размери. Използвайте показаната по-долу схема на шарката (Диаграма 1) отбележете с молив местата на отворите в дизайна и ги пробийте с дрелката (по групи спрямо големината – от 0.6 см. до 2 см.). Пробийте и серия от зенкеровани отвори с диаметър 0.5 см. (за винтовете) около периметъра на панела, както е показано на схемата – пробивайте откъм гърба и разполагайте отворите на разстояние около 5 см. от ръба и на около 20 см. една от друга. Оставете панела настрани за по-късно.

Изрежете предните и страничните прегради (B и C) на указаната дължина и използвайте лепило и 6d довършителни пирони, за да ги монтирате една към друга. Гърбът на предната преграда трябва да покрие предния ръб на страничната преграда, като горният и долният край й край трябва да бъдат изравнени.

Диаграма 1

диаграма 1

Сглобяване

Изправете централния панел върху чифт магарета за рязане на дърва и нанесете по малко лепило по дължината на всяка редица от отвори – там, където ще бъдат монтирани предните прегради. Поставете по една сглобка на преградите във всеки край на централния панел, като внимавате долните им ръбове да бъдат изравнени. Монтирайте ги с помощта на 2.5-сантиметрови винтове, прекарани през панела към предните прегради. (Забележете, че преградите излизат малко пред горния ръб на централния панел с около 2 см.). Отрежете горната и долната греда (D и E) на указаните размери и ги монтирайте с лепило и винтове към централния панел, изравнявайки края им с този на преградите.

Изрежете подложката за капачето (F) на указаната дължина от парчето дървесина 1×6 (2.5×15 см.), а след това пробийте дванадесетина отвори (0.5 см.), разположени близо до задния ръб на равни разстояния. Тези отвори ще бъдат за винтовете, с които ще монтирате гредата за монтаж (G). След това пробийте още дванадесетина отвори по дължината на централната част на подложката – за винтовете, с които ще монтирате по-късно перваза (капачето) (H).

Диаграма 2

диаграма 2

Нагласете острието на циркуляра под ъгъл 45 градуса и направете откоса по дължината на ръба на гредата за монтаж (G), използвайки ъгловия водач. Използвайте лепило и винтове (3.2 см.), за да монтирате подложката към горния (перпендикулярен) ръб на гредата за монтаж (забележете ориентацията на скосения ръб на гредата). Срежете същия откос и върху друго парче от дървесина 1×4 (2.5×10 см.), за да го използвате за стенната летва (L).

Тествайте дали сглобката на подложката за капачето пасва на конструкцията и отбележете къде тя опира в панелно-преградната сглобка. Нанесете лепило по дължината на тези ръбове, а след това сглобете наново и подсигурете с довършителни 6d пирони.

За следващата стъпка е добре да помолите някой за помощ – за да има кой да държи цялата конструкция неподвижна, докато Вие работите. Първо отрежете плоскостта 1×12 (2.5×30.5 см.) на зададената дължина и ширина, за да направите перваза (H). След това я поставете с лицевата страна към пода върху магаретата за рязане на дърва или върху работния си тезгях. Повдигнете панелно-преградната конструкция и я поставете обърната наопаки върху перваза, изравнявайки задните ръбове и оставяйки толеранс от 7 см. по дължината на предния ръб, както и във всеки край. Направете очертание на контурите с молив върху гърба на перваза, махнете настрани панелната конструкция и нанесете лепило по вътрешната част на очертанието.

Поставете панелната конструкция обратно и я монтирайте с 3.2-сантиметрови винтове, като ги прекарате през подложката към перваза.

Довършване и монтаж

Оставете дъската все още обърната на обратно и подпряна добре от някого. Така срежете и монтирайте предната и странична обшивка (J и K). Монтирайте ги с лепило и довършителни 4d пирони. Изправете дъската върху пода и я подпрете стабилно на стената. С помощта на замбата обработете всички пирони, а след това запълнете отворите със сместа за дърво. Оставете да изсъхне и обработете повърхностите и ръбовете с шкурка.

Нанесете един слой латексов грунд върху всички повърхности, а след това и 2 слоя латексова боя. Тествайте готовата дъска върху стената, за да определите височината и локализацията й. Монтирайте върху стената стенната летва (L) като използвате винтове (6.3 см.) – поставете летвата със скосения ръб нагоре, както е показано на схемата. Монтирайте осветителното тяло под стенната летва и поставете на мястото й готовата дъска като я сваляте постепенно надолу, докато гредата за монтаж и стенната летва се захванат една за друга.

Диаграма 3

схема 3

Източник: diyideas.comНяма коментари


ключови думи
легло, идеи за дома, интериор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg