фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите сами стенна сушилня за дрехи

Този проект не само ще Ви спести електроенергия и свободно място в помещението, но и ще Ви помогне да живеете по-екологично и природосъобразно. За тази цел можете да си направите сами вградена в стената сушилня за мокрите дрехи, която след употреба можете да приберете бързо и лесно.

сушилня

Необходими инструменти:

• трион за скосяване под ъгъл 45 градуса
• дрелка и бургии (със същия размер като дюбелите по-долу)
• мерителна рулетка
• пистолет за силикон
• четка за боя
• шлифовъчна машина

Необходими материали:

• дюбели (шпилки) с размер 1.3 см.
• дълга панта
• дървесина 1x3 (това е в инчове; в см. – 2.5 х 7.5 см.)
• дървесина 1x2 (това е в инчове; в см. – 2.5 х 5 см.)
• интериорен грунд
• метална верига
• магнитни ограничители за врата
• интериорна боя
• лепило за дърво
• ъглови скоби
• винтове за стена (с пластмасови дюбели)
• винтове за дърво #8 х 4.5 см. и #10 х 1.3 см.
• смес за запълване на дървесина (т.нар. wood filler)
• шкурка


Инструкции:

Стъпка 1
Срежете две дъски от дървесината 1х3, с дължина 132 см. Това ще бъдат горната и долната част на външната рамка на сушилнята. Пробийте 2 пилотни дупки в двата края на дъска – откъм лицевата им страна.

Стъпка 2
Срежете две дъски от дървесината 1х2, с дължина 62 см. Това ще бъдат страничните елементи на външната рамка на сушилнята.

Стъпка 3
Нанесете лепило в краищата на страничните части и направете правоъгълника на рамката - пробийте дупки и прокарайте винтове откъм лицевата страна на горната и долната летва, в посока към страничните елементи. Избършете излишъка от лепило и проверете дали правоъгълникът е с перпендикулярни страни. Оставете го настрана, за да изсъхне лепилото добре.

Стъпка 4
Срежете две дъски от дървесината 1х2, с дължина 127.5 см. Те са за горната и долната част на вътрешната рамка. Пробийте по 1 пилотна дупка в двата края на всяка дъска - откъм лицевата част на всяка дъска. Намерете центъра на всяка дъска (измерете 63.8 см. от единия край) и пробийте по 1 пилотна дупка.

Стъпка 5
Срежете 3 дъски от дървесината 1х2, с дължина 57 см. Това ще са страничните части и средната опора на вътрешната рамка. Върху тези 3 дъски отбележете черта на разстояние 5 см., а след това на всеки 10 см. по цялата дължина. Това са местата, където ще бъдат поставени дългите дървени шпилки за прътите на решетката. Отбележете центъра на всяка черта и пробийте дупки през дъските (за прокарване на шпилките), като върху едната от тях направете дупките само до половината.

Стъпка 6
Нанесете лепило в краищата на трите летви и ги поставете успоредно една на друга в горната и долната дъска, за да оформите вътрешната рамка. Уверете се, че летвата, чиито дупки са само до половината, е поставена в края, а дупките са насочени навътре. Пробийте дупки откъм лицевата страна на горната и долната летва и прокарайте винтове към страничните летви. Избършете излишъка от лепило и се уверете, че така получената конструкция е правоъгълна. Оставете настрана, за да изсъхне лепилото.

Стъпка 7
Отрежете дългите дървени шпилки за прътите на дължина 131 см. и ги прокарайте отстрани – през едната странична и средната летва на вътрешната рамка (онези, в които направихте дупките изцяло). Когато стигнете до третата летва (тази с дупките до половината) спрете и нанесете лепило по краищата на всяка шпилка. Така когато пъхнете шпилката до края, лепилото ще скрепи свръзката. Оставете лепилото да изсъхне напълно.

Стъпка 8
След като поставите всички винтове, запълнете дупките със смес за дървесина, оставете да изсъхне и обработете с шкурка. Направете тази процедура както за вътрешната, така и за външната рамка.

пантаСтъпка 9
Грундирайте и боядисайте двете рамки.

Стъпка 10
Срежете дългата панта (освен ако тя не е с точната дължина) на дължина 127 см. и я монтирайте към вътрешната рамка с винтове (1.3 см.). След това изравнете другата половина на пантата към външната рамка, така че когато вътрешната рамка е вдигната, пантата да бъде на едно ниво с нейната лицева част. Накрая монтирайте с винтове (1.3 см.).

Стъпка 11
Поставете магнитните ограничители върху външната рамка, така че когато е прибрана, вътрешната рамка да бъде наравно с външната.

Стъпка 12
Монтирайте с винтове единия край на металната верига към гърбовата част на външната рамка, на 2.5- 3 см. от горния ляв ъгъл. Измерете при каква дължина на веригата вътрешната рамка стои перпендикулярна на външната (при изпъната верига) и срежете веригата на тази дължина. След това монтирайте другия край на веригата към вътрешната рамка. с винтове. Повторете процедурата и с другата страна на сушилнята. След като конструкцията е готова, монтирайте я към стената с помощта на L-образните скоби и винтовете (+ пластмасови дюбели) за стена.

Източник: diy.homedepot.ca27 юни 2008 18:00 | Сушилня за дрехи
От: Иванов
Калина, нали знаеш, че кефа цена няма.
27 юни 2008 17:58 | Как да си направите сами стенна сушилня за дрехи
От: калина
Изглежда е по-скъпо да направиш сушилка, отколкото да я купиш.
27 юни 2008 17:52 | Сушилня за дрехи
От: Иванов
Много добра статия. Може да пробвам да направя такава сушилня за дрехи вкъщи.Жената сигурно ще се зарадва.
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
сушилня, дрехи, стена

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg