фирми продукти
представяме
работа
 
12 начина да използвате лимоните в грижата за дома

лимониЛимонът е едно добре познато многофункционално средство, което може да Ви бъде в помощ във всекидневната грижа за дома. Употребата му е един евтин и практичен начин да почиствате, дезинфекцирате и ароматизирате дома си бързо и лесно. Вижте как:

(Забележка: За оптимални резултати използвайте свежи лимони и прясно изцеден натурален лимонов сок, а не бутилиран такъв)

1. Елиминирайте неприятната миризма от камината
Неоспорим факт е, че през зимата няма нищо по-хубаво от чаша горещ чай пред топлината на запалената камина. Проблемът обаче идва от това, че понякога миризмата на дим може да бъде доста неприятна. Следващия път, когато камината започне да отделя дим с неприятен мирис, хвърлете в огъня шепа лимонови кори.


2. Премахнете упоритите петна от мраморните повърхности
Повечето хора мислят за мрамора като за камък, но всъщност той е образуван от калциеви вкаменелости (от черупките/ раковините на някои организми). Това дава обяснение на факта, че мраморът е порест материал, който лесно може да се повреди и изцапа. Ако не можете да изчистите петната по мраморната повърхност по стандартния начин, опитайте с половин лимон, потопен в малко сол, като натъркате петното с лимона и изплакнете добре. Тази мярка обаче трябва да бъде взета само в краен случай, туй като лимоновата киселина може да повреди структурата на мрамора.

3. Почистете потъмнелия месинг
Кажете сбогом на тъмните петна върху месинговите, медените и стоманените повърхности. За тази цел направете паста от лимонов сок и сол (или сода за печене), и покрийте с нея засегнатите места. Оставете пастата да действа 5 минути и изплакнете с топла вода. Накрая подсушете повърхността добре. По същия начин можете да почистите и металните кухненски мивки.

лимони4. Накарайте алуминия да заблести
Върнете блясъка на алуминиевите съдове и прибори като ги изтъркате с половин резен лимон и ги излъскате с мека кърпа.

5. Полирайте хромираните повърхности
Отървете се от минералните наслагвания върху хромираните кранчета в банята и кухнята – натъркайте ги с парче лимон (с кората), изплакнете добре и излъскайте.

6. Направете си ароматизатор за помещението
Освежете и овлажнете въздуха в помещенията в дома си с помощта на лимони. Ако разполагате с печка с горене (тоест която не е електрическа), поставете върху нея емайлиран чугунен съд, пълен с вода. Във водата поставете шепа лимонови (и/ли портокалови) кори, няколко канелени пръчици, няколко карамфилчета (подправката) и кори от ябълка. Ако печката Ви е електрическа, сварете сместа на котлона и я оставете настрани, като от време на време можете да я кипвате отново, за да се отделя влагата и аромата.

лимони7. Ароматизирайте овлажнителя за въздух
Когато овлажнителят за въздух започне да излъчва неспецифична миризма, можете лесно да го ароматизирате като поставите 3- 4 супени лъжици натурален лимонов сок във водата за изпарение. Това не само ще премахне странната миризма, но и ще насити въздуха със свежия аромат на лимон. За да поддържате този резултат, повтаряйте процедурата на всеки 2- 3 седмици.

8. Освежете хладилника
Премахнете неприятните миризми от хладилника си – изцедете пресен лимонов сок и потопете в него няколко памучни тампончета или гъба, след което поставете тампоните в хладилника за няколко часа. Не забравяйте да изхвърляте редовно всички храни, които са започнали да излъчват неспецифична миризма, както и да поставяте силно ароматните храни в пластмасови контейнерчета преди да ги приберете в хладилника.

9. Освежете дъската за рязане
Дъската за рязане е едно от местата в кухнята, което събира най-много неприятни миризми – тя има контакт с продукти като лук, месо и зеленчуци, които оставят миризмата си върху повърхността й. Затова дъската трябва да бъде почиствана редовно, като я изтъркате добре с половин лимон (може да потопите резена в сол) или я изплакнете с неразреден лимонов сок.

лимони10. Дръжте насекомите надалеч от кухнята
За тази цел напръскайте праговете на вратите и первазите на прозорците с неразреден лимонов сок. Изцедете малко сок и във всички дупки и пукнатини, откъдето могат да нахлуят мравки. Накрая разпръснете около изхода на помещението (извън дома) с лимонови кори. Лимоните са ефективни и в борбата с хлебарките и бълхите – смесете сока на 4 лимона (заедно с корите) с 2 литра вода и с този разтвор измийте пода в помещението. Тайната на тази техника е в това, че насекомите мразят миризмата на лимон.

11. Почистете микровълновата фурна
Ако вътрешността на микровълновата Ви е покрита с частички втвърдена храна, можете да се опитате да я почистите без риск да надраскате повърхността й. За тази цел смесете 3 супени лъжици лимонов сок с 1 ½ чаши вода – поставете тази смес в съд от безопасен за употреба в микровълнова фурна материал и включете уреда за 5- 10 минути. Парата ще кондензира по вътрешността на микровълновата и ще омекоти натрупаната мръсотия. Сега вече ще можете да почистите уреда с кърпа без особени усилия.

12. Почистете миялната машина
За да почистите миялната машина и да премахнете котления камък и неприятните миризми, първо извадете всички съдове, а след това сипете ¼ чаша прясно изцеден лимонов сок в отделението за препарата. Пуснете уреда на нормален цикъл – когато той приключи, Вашата миялна ще бъде по-чиста и свежа.

По материали на Рийдърс Дайджест (www.rd.com)Няма коментари


ключови думи
лимони, почистване, грижа

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg