фирми продукти
представяме
работа
 
Грижа за ламинираната подова настилка

laminateЛаминираната подова настилка набира все повече популярност – тя е красива, издръжлива и лесна за поддръжка. Въпреки това има няколко правила относно грижите, които трябва да се полагат за настилката. Важно е още при монтажа й да се запознаете добре с инструкциите, дадени от производителя – както за поддръжката,  така и за почистването на ламината (понякога тези инструкции се различават при отделните марки). Ето обаче някои от основните неща, които трябва да имате предвид при грижата за Вашата настилка:

1. Никога не почиствайте ламинирания паркет с мокра кърпа и не допускайте повърхността да се намокри твърде много, тъй като така съществува риск водата да попадне под повърхността на дъските и да ги повреди. Най-добрият начин за стандартното почистване е да минете пода с прахосмукачка и съвсем леко навлажнена кърпа. Ако все пак разлеете нещо върху ламината, попийте течността възможно най-бързо с кърпа. Не оставяйте течностите да стоят твърде дълго време върху подовата настилка.

2. Никога не нанасяйте върху Вашия ламиниран паркет восък или акрилни подови покрития.

3. Никога не мийте ламината със сапун или с какъвто и да било течен почистващ препарат. Това може да причини подуване, изкривяване и повреждане както на повърхностния слой на настилката, така и на връзките между отделите й части. Когато избирате почистващ препарат винаги се консултирайте с препоръките на производителя.

laminate4. При почистване никога не използвайте телчета, абразивни почистващи средства, както и силни препарати с голямо съдържание на хлор или амоняк.

5. При избора на почистващ препарат за премахване на петна също трябва да се съобразите със съветите на производителя. Стандартно средство за почистване е ацетонът, който се използва за премахване на изгорено от цигара и петна от лак за нокти. За по-лесно нанасяне на избрания препарат, можете да го поставите в бутилка – спрей и леко да напръскате замърсената чатс от пода (поставете предпазни очила и маска върху устата си, за да не вдишате препарата). Накрая избършете с чиста суха кърпа.

6. За премахване на петна от почва, които не можете да почистите с парцал или прахосмукачка, използвайте леко навлажнена кърпа. За упорити петна от мазнина, боя, маркер, червило, мастило, лепило или смола, използвайте чиста неоцветена кърпа, леко напоена с ацетон (лакочистител). Накрая избършете остатъците с леко навлажнен парцал.

7. За петна от восък или дъвка, първо накарайте петното да се втвърди като прокарате отгоре парче лед, а след това внимателно изстържете петното с пластмасово ножче или пък кредитна карта. Внимавайте да не надраскате повърхността – за тази цел не използвайте нищо метално при стъргането. Накрая избършете с чиста леко навлажнена кърпа. По-упоритите петна – например от пастел, флумастер и пр., третирайте с почистващо средство за ламиниран паркет, препоръчано от производителя.

laminate8. Домашните любимци също могат да повредят повърхността на настилката, затова се погрижете ноктите им да са поддържани чрез редовното им рязане (обърнете се към ветеринар). Не позволявайте на котката да си остри ноктите върху пода, дори те да са изрядни.

9. Поставете върху крачетата на мебелите предпазни подложки, за да се плъзгат те по-лесно. Никога не се опитвайте да избутате по пода тежки мебели или предмети, защото рискувате да повредите настилката. Под мебелите на колелца поставяйте предпазно килимче.

10. Погрижете се за безопасността на подовото покритие дори когато работите в помещението. Така например поставяйте парче картон или килимче върху местата на пода, около които работите с остри и тежки предмети, или когато се налага да се качвате нависоко – така ще намалите риска да изпуснете нещо върху ламинирания паркет и да го повредите.

11. Поставете изтривалки пред външната врата, както и пред вратата, водеща към гаража и мазето. Така ще намалите риска да внесете оттам твърди частици, песъчинки, камъчета и прочее частици, които могат да надраскат и повредят повърхността на ламината. Освен това така ще намалите количеството мръсотия, пясък, мазнина и дори асфалт, които ежедневно внасяме в дома си чрез обувките.

12. За да предотвратите плъзгането на малките килимчета върху ламинирания под, използвайте специално създадени за тази цел винилови подложки за килими.
laminate
13. Ако забележите малка драскотина върху повърхността на ламинираната настилка, можете да я поправите с помощта на специален цветен молив (пастел), който прави своеобразен пълнеж на драскотината.

14. Опитайте се да поддържате в дома си (или поне в помещенията, които са с ламиниран паркет) ниво на влажност между 35 и 65 % през цялата година – така ще намалите възможността за естествените процеси на разширяване и свиване на дървесината. По време на студените месеци пазете настилката от вода – например пренесена чрез сняг. Ламинатът се „чувства” най-добре в условия на влажност 45- 65 % и температура на въздуха 20- 23 градуса.

а) по време на отоплителния сезон – въздухът е сух, затова е добре да използвате овлажнител, за да предотвратите свиването на материала; печките и отоплителните уреди обикновено създават среда с висока температура и сух въздух, затова ги дръжте надалеч от ламинирания под;

б) извън отоплителния сезон – когато въздухът е влажен и топъл използвайте климатик, обезвлажнител за въздух, за да поддържате нормални условия за ламинирания паркет.Няма коментари


ключови думи
ламинат, настилка, под

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg