фирми продукти
представяме
работа
 
Идеи за дизайна: Имитация на каменна стена

stonesАко обичате експериментите в интериора, можете да опитате тази интересна идея, която ще Ви помогне да превърнете голата и едноцветна стена в истинско произведение на изкуството. Описаната техника създава имитация на стена, създадена от каменни блокове. Основният похват при нея е да се създадат разнородни правоъгълници в различни цветове, които да създадат илюзията за истински зид. Крайният резултат е интересна акцентна стена в стилизиран вид, която е запазила красотата на естествения материал (камъка), без да изглежда твърде груба или откъсната от общия интериор.

Техниката е базирана на употребата на текстурна боя, която придава на „каменните” блокове един груб пясъчен завършек. Преди да започнете същинската работа, направете предварително план на дизайна върху милиметрова хартия. Добре е да правите блоковете сравнително големи, за да опростите визуално дизайна и за да завършите проекта по-бързо. След това пренесете дизайна върху стената, като използвате самозалепваща се лента, за да обособите отделните „каменни” блокове. Преди да започнете боядисването и по време на нанасянето, разбърквайте добре боята, за да не се разслоява.

Необходими инструменти и материали:

• латексова боя с матов завършек – в няколко нюанса (вижте илюстрациите)
• нивелир с линийка
• самозалепваща се бояджийска лента с ширина 3 см.
• плоска четка за боя с ширина 3 см.
• 3 подноса за боя
• молив
• дунапренов бояджийски валяк – 10 см.
• бъркалка за боя
• памучно парцалче (което не оставя влакна)

Инструкции:

Започвайки от най-горната част на стената, очертайте по една хоризонтална линия на всеки 25 см. След това очертайте блокове с ширина 46 см., разполагайки ги произволно на разстояние 15 см. Изберете няколко блока и ги разделете на 2 секции – по 10 и 15 см. Облепете контурите на не граничещите един с друг блокове с помощта на самозалепващата се лента.

stones

stones

Потопете валяка в единия нюанс на боята и леко го прокарайте върху някаква гладка повърхност (например дървена дъска), за да се разнесе тя равномерно.

stones

Нанесете първия слой боя. За тази цел прокарайте валяка върху стената без да прилагате силен натиск. Запълнете с избрания нюанс маркираните с лента блокове, започвайки от ъглите. На избрани места нанесете боята с малко повече натиск, за да създадете по-драматичен ефект. По-късно можете да нанесете още от боята, ако резултатът не Ви задоволява, но ако сте нанесли твърде наситен пласт поправката става малко по-трудно. Можете също така да попивате и сливате боята на някои места с помощта на памучното парцалче – така ще увеличите ефекта на „каменна” повърхност. Когато сте готови махнете внимателно самозалепващата се лента и оставете боята да изсъхне напълно. След това облепете с лента няколко нови блокчета и повторете същата процедура със същия нюанс.

stones

stones

Изберете кои блокчета ще оцветите в другите 2 цвята. Облепете с лента тези, върху които ще нанесете първия нюанс и нанесете боята с валяка. Приложете повече натиск върху ръбовете и ъглите на блоковете (там боята ще стане малко по-наситена), за да ги разграничите от съседните блокове. С помощта на памучното парцалче обработете с потупвания някои места, за да увеличите ефекта. Накрая махнете лентата и оставете боята да изсъхне добре.

stones

Облепете със самозалепваща се лента блоковете, които са останали необработени и нанесете върху повърхността им последния нюанс.

stones

Накрая обработете и последните блокове (в третия избран нюанс) с памучното парцалче, за да подчертаете ефекта на естествен камък. С помощта на четката обработете ръбовете на някои от блоковете с втория нюанс, който използвайте, за да създадете повече текстура. Махнете лентата още преди боята да е напълно изсъхнала. Оставете цялата стена да изсъхне напълно.

stones

stones

Източник: diy.homedepot.ca2 ноември 2010 13:55 | Браво!
От: Мария Митева-Христоу
Страхотна идея, много ми допада като цяло! Цветовете са много топли и уютни
24 юни 2008 08:50 | mollok
От: mollok
ефекта е страхотен-браво
23 юни 2008 14:01 | bravo
От: lina
bravo mnogo sveja ideq i ne e trudno za izpalnenie
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
интериор, дизайн, стени

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg