фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите сами каменни контейнери за растенията

potsАко харесвате естествените материали и обичате да майсторите сами необходимите Ви неща, този проект ще Ви бъде не само полезен, но и приятен. Той ще Ви помогне да си направите сами контейнери за растенията с различна форма, големина и цвят, наподобяващи на външен вид масивен камък.

Готовите кашпи изглеждат като естествен камък, но същевременно са значително по-леки. Можете да ги използвате в градината или на терасата – навсякъде те ще бъдат чудесна украса и аксесоар към растителността. Заради материалите, от които са изградени, освен красиви, контейнерите са и доста издръжливи.Стъпка 1: Съберете материалите, необходими за проекта.

pots

§  форма за създаване на матрицата – това може да бъде купа, паница, друг контейнер или пък кутия
§  найлон за облицовка на съда и отделяне на сместа от матрицата
§  съдове за смесване и измерване на съставките
§  работни ръкавици от гума или латекс
§  предпазна маска за устата и носа, добре е да имате и предпазни очила
§  щифт (пръчка), разделен на части по 15 см., за направата на дренажните дупки (обикновени пръчки с диаметър 1 см. също биха свършили работа)
§  телена четка за довършване на контейнера


potsНеобходими съставки за сместа:
§  1 част цимент (портландцимент)
§  1- 1.5 част торфен мъх
§  1- 1.5 част едър пясък или перлит (Забележка: Перлитът ще направи контейнера по-лек, но пясъкът ще добави един по-мек завършек.)
§  1 част вода
Стъпка 2: Подгответе формата.

pots

Подгответе формата за матрицата предварително, така че единственото, което ще Ви остане е да поставите вътре в нея готовата смес, без да Ви се налага да махате ръкавиците си. Поставете найлоновата облицовка върху всички страни на формата, както и върху ръбовете й. Това ще Ви осигури по-лесно отлепване на сместа по-късно.

Стъпка 3: Смесете съставките.

pots

Почистете торфения мъх от евентуални замърсители – пръчки, камъчета и прочее. Поставете ръкавиците още преди да започнете работа, тъй като материалите, използвани за сместа, са вредни за кожата. Поставете и предпазната маска и очила, за да се предпазите от вдишване на вредния прах и попадането му в очите. Накрая изсипете всички сухи съставки в смесителния съд – цимента, торфения мъх и пясъка/ перлита.

pots

potsСмесете добре всички съставки, без да използвате вода. Сега е времето, когато можете да добавите малко оцветител за бетон, за да постигнете различни разцветки на контейнера (както е показано на малката снимка). Тези оцветители обаче имат недостатъка да избледняват с времето, под влиянието на слънцето и дъжда. Ако изберете този вариант, погрижете се да добавите достатъчно количество оцветител, за да може да оцвети цялата смес.
Стъпка 4: Прибавете вода към сместа.

pots

Навлажнете сухата смес от всички останали съставки с около 1 част вода, като внимавате да не направите сместа твърде водниста.

pots

Когато добавите достатъчно вода, сместа трябва да бъде с текстура на гъста овесена каша. Ако сте поставили твърде много вода, добавете още малко от сухите съставки. Готовата смес не трябва да капе.

Стъпка 5: Поставете сместа във формата.

pots

Поставете сместа в предварително подготвената форма за матрицата и притиснете добре. Наслагвайте пластовете от дъното към ръба. Направете стените на съда с дебелина поне 3- 5 см., а дъното – дори малко по-дебело.

pots

Когато достигнете до ръба на съда и довършите стените на кашпата, започнете да опаковате сместа. Тъй като ръбът на контейнера ще бъде видим, започнете още отсега да го заглаждате и изравнявате. Можете да дообработите ръбовете с помощта на телената четка, веднага щом извадите формата от съда.


Стъпка 6: Направете дренажните отвори.

pots

Ако ще използвате контейнера за засаждане на растения, вкарайте няколко дървени пръчки в дъното му и натиснете силно, за да направите дупките за дренаж. Ако пропуснете тази част сега, по-късно можете да пробиете дупките с помощта на дрелка с керамичен свредел. Накрая поставете формата с опакованата смес в нея на закрито за поне 48 часа. Колкото по-бавно се втвърдява цимента, толкова по-здрава става конструкцията.

pots
pots
По избор можете да обработите ръба на контейнера като добавите някакви декоративни елементи (например като тези, показани на малката снимка). За допълнителна декорация можете да използвате камъчета, мидени черупки, раковини, цветни стъкълца и прочее. Избягвайте предмети с много гладка повърхност, тъй като те могат да се разхлабят с времето. Ако пък искате външната част на кашпата да бъде релефна, можете да поставите някаква декорация (например големи релефни листа) – те се поставят върху найлона във вътрешността на формата, преди да се изсипе вътре сместа, а отгоре им тя се напластява. Накрая, когато сместа изсъхне добре, декорацията се премахва внимателно.


Стъпка 7: Махнете готовата кашпа от формата.

pots
potspots
Когато минат препоръчителните 48 часа след поставянето на сместа във формата, внимателно отделете готовия контейнер от матрицата и махнете найлона и дървените пръчки.

Докато повърхността все още не е напълно изсъхнала, можете да я обработите допълнително с телена четка, за да загладите неравностите. Оставете готовата кашпа на открито за 3- 4 седмици, за да стегне напълно (времето зависи от големината на съда и дебелината на стените).


pots


Стъпка 8: Засадете растенията.

pots

Когато кашпата е напълно готова е време за засаждането на растенията. Избягвайте да оставяте така направените контейнери на открито през зимата, тъй като резките температурни промени могат да нарушат структурата им.

pots

Бъдете креативни. Ако Ви остане част от сместа, можете да създадете различни форми към готовата кашпа – например дренажно „краче”. Можете да направите и допълнителна украса – малка статуйка, прикрепена към ръба на контейнера или до него. Тези форми, както и контейнери с различни форми от зададената, можете да направите и с помощта на матрица от картон, пластмаса или стиропор, предварително оформена по Ваш вкус.

Източник: www.hgtv.com1 май 2013 12:28 | Благодаря за чудесната идея!
От: Антония
Направих първата си кашпа и ми се получи.Благодарение на вас съм страшно доволна и щастлива.Благодаря ви!
4 май 2012 11:14 | кашпи
От: Darina
Искам да Ви благодаря за чудесните кашпи. Вече направих три такива, но село.Станаха перфектни и много бързо. Като се сложат в градинка с цветя изглеждат страхотно.Ще следя за още идеи от Вас.Бладодаря Ви!!!
29 април 2010 16:15 | Re: Лили
От: comfort
Блaгодарим Ви. Надяваме се, че и занапред ще намирате интересни неща в нашия сайт. :)
29 април 2010 16:14 | страхотни сте
От: Лили
с удоволствие ви следя
10 февруари 2010 16:44 | отговор
От: comfort
И ние Ви благодарим за милите думи. Радваме се, че сме Ви вдъхновили и се надяваме да продължите да четете нашите статии.
10 февруари 2010 15:27 | кашпи
От: Siska
Супер!Попаднах случайно на сайта, а трети ден не мога да му се нарадвам!Супер сте!А с кашпите ще се захвана веднага, щом времето позволи.Имам вила с хубава градина, в която ще се впишат чудесно.Благодаря ви!
4 ноември 2008 11:54 | ideino
От: Kaka22
superrrrrr, strahotni sa za dwor!! 4udesno predlojenie! mersi!
4 ноември 2008 07:33 | Как да си направите сами каменни контейнери за растенията
От: Виолета Господинова
Чудесна идея! Точно съм на вълна "декоративни саксии". Моите кашпи ще украся с красивите миди, които събрах от морето това лято.
1 ]
8 резултата в 1 страница


ключови думи
кашпа, растения, градина, направи си сам

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg