фирми продукти
представяме
работа
 
10 неща, които не трябва да правите преди продажбата на дома си

sellСлед като вече Ви посъветвахме какво да правите, за да продадете по-бързо и изгодно жилището си, сега ще Ви запознаем с най-разпространените грешки, които правят обикновено собствениците на жилища преди продажбата.

Разбира се, когато желаете да продадете собствеността си изгодно, изкушението да подновите и поправите голяма част от интериора в дома е голямо. Според специалистите това обаче не е нужно, а понякога дори е вредно за бъдещата сделка.

Понякога се случва и това, че някои собственици се решават на промени, за които отдавна са мечтали, но не са събрали средства или смелост да ги направят – резултатът е в това, че след като вече са получили мечтания дом, част от тях вече не желаят да се изнасят от настоящото си жилище. Основният проблем обаче е, че някои от тези грешки са свързани с промени, които така и не възвръщат инвестицията в тях.

Грешка 1: Купувате скъп нов килим

sell

Ако старият Ви килим е мръсен и изпокъсан наистина би било добра идея да го изхвърлите. Грешката би дошла от това да го замените с килим, който е твърде луксозен и скъп, само защото искате да направите добро впечатление на потенциалните купувачи. Най-разумно би било да намерите и закупите скромен, но качествен нов килим, чиято цена да не е твърде висока. Той ще накара дома Ви да изглежда чист и спретнат. А новите собственици така или иначе вероятно ще заменят килима с техен – някой, който им харесва на тях самите.

Грешка 2: Инсталирате нови и модерни кухненски уреди

sell

Няма спор, че новите уреди са един наистина привлекателен за купувачите елемент. Грешка би било обаче да замените старите уреди с такива от най-ново поколение и модерен дизайн. Ако фурната или миялната Ви машина са стари, просто купете нови, но такива, които са на разумна цена. Така или иначе голяма част от купувачите желаят да използват своите собствени уреди (особено що се отнася до хладилника и пералнята). Освен това всяко домакинство има собствени приоритети – това, което е от особена важност за Вас може да е маловажно за новите собственици. Не забравяйте, че Вашата цел е не да създадете перфектното място за себе си, а да продадете своя дом на оптимална цена.

Грешка 3: Сменяте плочките в банята със скъпа облицовка

sell

Някои собственици правят ремонт на банята си и заменят скромните фаянсови плочки например с мраморна облицовка. Не забравяйте обаче, че целта е банята Ви да изглежда чиста и свежа, а не да прилича на помещение в 5-звезден хотел. Още повече, че ако домът Ви е по-скромен като цяло, един такъв интериор в банята би бил контрастиращ и би направил по-скоро лошо впечатление. Подобрението на помещението може да стане и много по-лесно – понякога е достатъчно дори само да замените счупените плочки и да почистите замърсяванията около ваната/ мивката/ тоалетната чиния, за да изглежда банята като нова.

Грешка 4: Правите плувен басейн

sell

Ако разполагате с голям двор може би смятате, че той е перфектното място за поставянето на басейн, особено, ако сте си мечтали за тази стъпка откакто сте се нанесли. Ако се замислите в по-дългосрочен план обаче цената на едно такова съоръжение би била твърде голяма, инсталацията понякога отнема дълго време, а едновременно с това басейнът ще вдигне цената на имота неимоверно, което от своя страна ще намали броя от потенциални купувачи. И не на последно място – не всички потенциални собственици биха желали да се нагърбват с нелеката задача по поддръжката на един басейн.
Вместо да рискувате с подобно начинание, можете да вложите средства в промяната на пейзажа в двора – например като инсталирате фонтан, малко езерце или пък оформите градина от нови насаждения. Ако вече имате разнообразие от зеленина в двора си, то погрижете се да почистите короните на дърветата и храстите, да премахнете плевелите и да добавите няколко саксии с цветя.

Грешка 5: Боядисвате детската стая в цвят, който съответства на кувертюрата на леглото или на цвета на мебелите в нея

sell

Купувачите ще търсят свой собствен дом, който съответства на техните вкусове и разбирания. Затова най-добре е да оставите стените в помещенията в неутрален цвят, а ако правите ремонт (например сменяте дограмата) или купувате ново легло се придържайте именно към неутралните тонове. Ако любимият цвят на дъщеря Ви е например лавандулово или розово, то пребоядисването на стените точно преди продажбата не е най-добрата идея. Вероятността купувачите да харесат същия цвят е много малка – най-вероятно първата им мисъл ще бъде колко работа ще имат, за да пребоядисат стените, след като се нанесат.

Грешка 6: Монтирате скъпи пердета и драперии

sell

На първо място претрупаните и тежки пердета не са на мода. Затова, ако сте решили да подменяте пердетата в дома си, най-добре изберете такива, които са с опростен дизайн. Можете да сложите и някакви не много скъпи щори. Този външен вид ще унифицира стила във всички помещения и ще създаде усещане за хармония. Освен това купувачите ще приемат този интериор като основа за по-нататъшна декорация на жилището по техен собствен вкус.

Грешка 7: Боядисвате фасадата на дома си в цвят, който изпъква

sell

Вероятно искате Вашия дом да изпъква на фона на останалите къщи/ апартаменти, но истината е, че купувачите ще бъдат привлечени от факта, че жилището се вписва добре в квартала, а не че изпъква пред всички останали. Ако екстериорът Ви има нужда от освежаване, то можете да направите на фасадата генерално почистване или пребоядисване, но най-добре е да се придържате към неутралните цветове, които хармонизират с тези на околността. След това можете да помислите и за пребоядисването на входната врата, тъй като тя ще бъде първото нещо, което потенциалните купувачи ще забележат.

Грешка 8: Отрязвате всички дървета наоколо, за да се вижда добре къщата

sell

Ако дворът или градината Ви прилича на джунгла от плевели, храсти и дървета, то тогава е добре да се захванете с почистването му. Не прекалявайте обаче и не отрязвайте всички дръвчета, особено по-големите, освен ако те не представляват опасност за обитателите (например има риск да падне счупен клон). Достатъчно е да подрежете храстите и дърветата, както и да изчистите бурените. Красиво оформените дървета могат само да бъдат в плюс за бъдещата сделка.

Грешка 9: Поставяте специална система за организация на вещите в гаража

sell

Кой не би харесал гледката на едно перфектно организирано гаражно пространство, в което инструментите са подредени изрядно на стената, а подът е чист и без петна? Идеята е страхотна като замисъл, но не си струва да влагате средства в нея. Достатъчно е да внесете ред в гаража, да организирате вещите си в кутии (които ще вземете при преместването си) и да почистите както пода, така и всички непотребни вещи.

Грешка 10: Запълвате цяла една стена със семейни снимки и детски рисунки

sell

Вероятно Ви се иска да запълните празната стена в хола със снимки на Вашето семейство, които значат много за Вас. А може би искате да създадете у потенциалните купувачи усещането за семеен уют и топлина. Вместо да правите това, Вие всъщност трябва да се опитате да се придържате именно към противоположното – махнете всички семейни снимки и ценности, доколкото това е възможно. От една страна това ще означава, че тези снимки няма да бъдат гледани ежедневно от десетки непознати, а от друга купувачите няма да искат да гледат Вашите семейни снимки, а техните собствени.

Източник: interiordec.about.comНяма коментари


ключови думи
жилище, продажба, съвети

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg