фирми продукти
представяме
работа
 
Няколко хитри техники, ако се налага да работите сами

Ако сте майсторът вкъщи, може би често Ви се налага да работите за двама, а да няма кой да Ви помогне. Предлагаме Ви няколко съвета как да увеличите продуктивността си и да улесните работата си, докато се справяте сам/а с някои специфични дейности. Основната идея е да използвате по нов начин обичайни неща, като например скоби, блокчета, пирони, магаре за рязане на дърва или пък остатъчен строителен материал. С тяхна помощ ще бъдете учудени колко много работа можете да свършите дори и без чужда помощ.

1. Лостовете могат да повдигнат много повече, отколкото съседът
Стълбът за лоста е поставен в земята, а около основата му е увита верига. През веригата е прокарана дълга дъска, която представлява всъщност лоста. Под него сложете блок, поставен върху земята, за да не може лостът да се забива в нея.

work alone

2. Вземете всичко със себе си, за да не губите време за слизане и повторно качване
Когато имате някаква работа върху покрива или на горен етаж от сградата, опитайте се да съберете всичко, което ще Ви бъде необходимо за работа на едно място, за да спестите време. Така няма да Ви се налага да слизате и да се качвате повторно. Ако поправяте покрива можете да използвате здрава кофа от около 20 литра, в която да сложите необходимите инструменти и материали, а след това да издърпате нагоре. Дори все пак да забравите нещо, вече сте си спестили поне няколко слизания и качвания по стълбата.
Забележка: Не забравяйте да сложите предпазен колан.

work alone

3. Захванете дългите и тежки елементи със скоби, блокчета, винтове и пирони
Една от най-трудните дейности при самостоятелната работа е задържането на голяма плоскост шперплат, подпирането на тежки плоскости или пък монтажът на дълги плоскости, докато ги поддържате на мястото им. В някои от тези случаи можете да захванете със скоби дългите плоскости, за да не се налага да ги поддържате с ръце. В други случаи можете да забиете няколко малки пирона в краищата на обшивката, докато я намествате фино и я монтирате стабилно. Обикновено дупките, оставени от малките пирони са почти незабележими, а и цената определено си струва, имайки предвид колко проблеми си спестявате.
Окачването на нов 3-метров улук може да бъде проблем – не и ако закрепите по-далечния му край със скоби, прикрепени към дъното на первазната дъска.

work alone

4. Използвайте опорна точка и баланс, за да се справите с дългите стълби
Колкото е по-дълга една стълба, толкова по-трудно е да я повдигате и премествате. За да изправите дългата стълба, застопорете краката й срещу основата на сградата и избутайте стълбата, докато се изправи до стената. За да я свалите, избутайте долната част на стълбата обратно към стената и внимателно я върнете на земята.
Забележка: Винаги проверявайте за наличие на елементи от енергийната мрежа (основно кабели и жици) в близост до мястото, където работите със стълбата, особено ако тя е много висока.

work alone

1) Застопорете основата и изправете стълбата.
2) Изпънете стълбата, докато я придържате вертикално.
3) Премествайте стълбата наляво или надясно като я завъртате около оста й.


5. Използвайте балансна точка, за да повдигнете и пренесете тежка шперплатова плоскост
Поставете едната си ръка под плоскостта, малко пред централната й точка, а другата си ръка поставете от горната й страна, малко зад централната й точка. Повдигнете плоскостта, така че средната част да легне върху рамото Ви. Така рамото и гърба Ви поемат тежестта, докато ръцете Ви са нужни само за балансиране. Освен това така ще можете да виждате напред и дори да управлявате посоката си по завоите.

work alone

1) Изтеглете плоскостта в легнало положение.
2) Захванете горната и долната й част вертикално, и я повдигнете с помощта на краката.
3) Пренесете плоскостта, балансирайки с ръцете.


6. Носете престилка с необходимите Ви инструменти, за да работите по-бързо
Специалната престилка-колан, която използват майсторите и професионалистите, е незаменима при работата сам. Така няма да се чудите къде се намира чукът Ви точно, когато вече сте позиционирали дъските или да търсите постоянно подходящите за това пирони. Затова сложете в нея всички основни и необходими инструменти за работа, като не забравяте след като ги използвате да ги върнете на същото място. Ако спазвате това правило, скоро няма да Ви се налага дори да поглеждате към престилката – ще се пресягате автоматично към необходимия за работата инструмент.


7. Магаретата за рязане на дърва плюс 2х12 плоскости – един по-безопасен начин за работа нависоко
Работата със стълби, когато наоколо няма никой може да бъде проблемна и опасна, особено ако носите твърде много инструменти със себе си. Затова при по-малки височини (под 3 метра) можете да замените стълбата с просторна работна платформа, върху която ще можете да стъпите стабилно и едновременно с това да държите наблизо инструментите и материалите си. Освен това ще можете да се движите наляво и надясно, без да се налага да слизате и да местите стълбата.

work alone

Използвайте 2 масивни дъски без пукнатини с размер 2x12 (5 х 30 см.), поставени върху две стабилни магарета за рязане на дърва. Земята, върху която поставяте магаретата трябва да бъде твърда и равна, за да не се прекатурят те. Трябва да стъпвате внимателно върху така получената платформа, като не забравяте, че краищата на дъските са свободни.


8. Предварително започнете забиването на пироните и винтовете, преди да повдигнете плоскостта
Когато се налага да придържате плоскостта и едновременно с това да забивате пироните, разбирате че това съвсем не е лесна задача.Когато Ви се налага да заковете плоскост – независимо дали става въпрос за вертикално или хоризонтално положение, би било по-лесно предварително да забиете донякъде пироните/ винтовете, така че след това само да ги дозачукате. Забийте само няколко милиметра от дължината на пирона/ винта – така той едновременно ще бъде достатъчно стабилно поставен на мястото си, но няма да се показва от другата страна на плоскостта.

work alone

9. Използвайте лост и опорна точка, за да улесните окачването на вратата
Когато Ви се наложи да свалите вратата от пантите й по някаква причина (поправка и прочее), а след това да я върнете обратно, това би било доста трудно начинание за сам човек. За тази цел използвайте лост, с който да повдигнете вратата с помощта на единия си крак. Лостът (1х4) се поставя върху 2-сантиметрово дървено блокче. Изравнете половините на горната панта, вмъкнете горния шарнирен болт, след това изравнете и долните половини, а накрая вкарайте и останалите шарнирни болтове.

work alone

По материали на Рийдърс Дайджест (www.rd.com)Няма коментари


ключови думи
техники, съвети, работа

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg