фирми продукти
представяме
работа
 
Как да оцелеете при покачването на цените на енергията: Малък наръчник за енергоспестяване

Енергията е неизменна част от нашия живот – ето защо не е никак чудно, че сметките за енергия (ток, газ и пр.) са едно от най-големите пера в бюджета на повечето от нас. Както при всички останали сметки обаче, тук също има някои похвати, с чиято помощ можете да максимализирате употребата на енергия, а оттам – да спестите част от средствата в тази посока.

- Някои методи за спестяване са абсолютно безплатни – например намаляването на термостата. Всеки градус може да Ви спести пари, затова Вие сами можете да прецените каква е оптималната температура. Програмируемите термостати могат да намалят автоматично отоплението през нощта и с това да оптмизира употребата на енергия – освен това те са сравнително евтини и лесни за монтаж.

- Ако имате камина, уверете се, че нейният регулатор на въздушно течение е затворен – мислете за него като за прозорец, през който излиза топлината.

- Обърнете посоката на таванския вентилатор (обикновено има специално копче за това близо до горната му част) – така те ще насочват топлия въздух отгоре-надолу.

- Изолирайте тръбите на отоплението и тези за топлата вода, за да намалите отделянето на топлина през тях.

- Запушете „течовете”
Най-новите проучвания в областта на енергийната ефективност показват, че топлоизолацията не е единствената стъпка в тази посока. Тя е изключително важна, но може да бъде допълнително оптимизирана чрез запушване на въздушните „течове” в дома. Всъщност най-добрият вариант е първо да запушите „течовете”, а след това да поставите топлоизолацията.

energy

Започнете от тавана, където повечето „течове” са скрити. Тъй като топлият въздух се издига нагоре, оттук топлината ще излезе най-лесно извън сградата. Това от своя страна създава допълнително налягане, наподобяващо вакуум, което кара студения въздух да навлиза през пукнатините на вратата и прозорците, както и през отворите около местата, откъдето влизат тръбите и кабелите.

Обиколете тавана си в ден, когато навън е ветровито и дръжте в ръката си запалена ароматна пръчица. Посоката на дима от пръчицата ще Ви покаже къде се намират „течовете”. Внимавайте и за места със замърсена изолация – друг знак за въздушен „теч”, тъй като изолацията играе ролята на филтър.

Пукнатините в тавана, по-тесни от 5- 6 мм, могат да се запушат с калчища или друг уплътнителен материал за екстериорна употреба. Пукнатините около комините и димоотводите изискват специални уплътнителни, издържащи на висока температура. По-големите пукнатини, между 6 мм и 7-8 см, се запушват най-добре с помощта на уретанова пяна-спрей. Добре е за по-големите пукнатини да се доверите на специалист, който ще ги запуши и изолира бързо и безопасно. Не забравяйте да изолирате не само покрива, но и местата около стълбището към тавана.

Колкото и чудно да звучи, вградените лампи също са място, откъдето често излиза топлината. Това е така, тъй като те се нагряват и по тази причина не могат да имат контакт с изолацията. Освен ако не разполагате със специални изолиращи капсули около всяка лампа, там има немалко свободно пространство, откъдето топлият въздух бива изсмукан към тавана. Проверете в специализираните магазини за изолиращи капсули, направени специално за вградени светлини.

Обърнете особено внимание на местата в мазето, където тръбите и кабелите навлизат в сградата. Често срещано място на „теч” е мястото, където дървения перваз лежи върху бетонната основа.

Някои хора се притесняват, че запушването на „течовете” ще спре притока на свеж въздух към вътрешността на дома и ще върне част от вредните газове от печката/ камината в помещенията. Това може да бъде отчасти вярно за съвсем новите (все още „стегнати”) сгради, но рядко е фактор в останалите домове, тъй като надали ще успеете да ги „запушите” чак толкова плътно.


По материали на Рийдърс Даиджест (www.rd.com)Няма коментари


ключови думи
спестяване, енергия, енергоспестяване

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg