фирми продукти
представяме
работа
 
Градина - оразмеряване

Оразмеряването е действие, подобно на измерването. На готовия проект са отбелязани всички разстояния. Прекарваме нанесената в проекта базова линия и с кръстачката означаваме точките от проекта. На техните места забиваме колчета, дълги най-малко 40 см, така че след забиването да се показват над равнището на терена най-малко с 10 см. След като завършим оразмеряването, забитите колчета се свързват с канап и линиите се прекарват с мотика или с върха на права лопата. Местата на дърветата и единичните храсти се отбелязват с колче, а при групите храсти – с контура им, като при засаждането е достатъчно да се отбележат точните места.
При малките цветни градини много рядко се налага да се оразмеряват алейните дървета. В смесената градина обаче е неоходимо да се отбележат редовете и в овощната й част. Когато се изкопават ямките, обозначителните колчета се изваждат, за да не пречат. Ако се използва дъска за засаждане, може да се избегне повторното означаване на местата. За тази цел се използва дъска дълга 1,5 м. и широка 15-20 см., чиято среда се означава чрез триъгълен прорез. По същия начин се отбелязват средите на двата края. За улеснение на дъската може да се закове дръжка и така летвата за засаждане е готова.
Преди изкопаването на ямките нагласяваме средата на дъската така, че да съвпада с колчето, а в двата крайни прореза забиваме две нови. Така означаваме редовете, след което спокойно се заемаме с изкопаване на ямките, защото ако при засаждането поставим дъската между двете колчета, средният прорез ще показва мястото на дървото.


Няма коментари


ключови думи
градина, оразмеряване, проект, колчета, терен, храсти

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg