фирми продукти
представяме
работа
 
Проект ''Направи си сам'': Подвижен кухненски шкаф

kitchenПо материали на Рийдърс Дайджест

Улеснете работата си в кухнята с помощта на този подвижен шкаф – килерче, с чиято помощ достъпът до необходимите продукти и инструменти ще е много по-бърз и лесен. Голяма част от готовите кухненски шкафове съдържат поне едно такова отделение, което може да се издърпва напред, но и Вие сами можете да си направите подобно "килерче", в случай, че не разполагате с такова или пък искате още отделения в шкафа си.

Необходимата железария се състои от 3 стабилни и издръжливи плъзгача – 2 от тях монтирани на дъното и 1 – в центъра. Общата стойност на тяхната издръжливост трябва да е около 60 килограма. Конструкцията трябва да бъде изградена спрямо Вашите конкретни нужди – в случая дънната табла е с височина 9 см., а горните табли са с височина 6.5 см. Ако ще складирате по-високи неща – например кутии със зърнена закуска или бутилки, можете да направите проекта само с 2 табли.

Тъй като ще се наложи да промените вида на вратата на шкафа – от такава на панти в предно пано на подвижен шкаф, ще се наложи да я свалите и да демонтирате пантите. Ще трябва да махнете и съществуващата дръжка, за да я монтирате централно на панела. Ако железарията на Вашия шкаф се инсталира от вътрешната страна на вратата, направете това предварително, преди да прикрепите вратата (стъпка 6).

Основните измервания са следните: шперплатовите панели (преден и заден) трябва да са с около 0.3 см. по-къси от разстоянието между монтираните горни и долни плъзгачи (стъпки 1 и 2); ширината на проекта трябва да бъде с 1.3 см. по-тесен от отвора на шкафа; дълбочината му пък трябва да е с 1.3 см. по-малка от дълбочината на шкафа (без предната рамка).


Инструкции
:

Стъпка 1: Измерете предната рамка на отвора на шкафа, а след това извадете от стойността височината на горните и дънните плъзгачи. Монтирайте дънните плъзгачи така, че те да бъдат разположени паралелно от двете страни на шкафа. Ако е необходимо използвайте парче шперплат, за да повдигнете дъното на шкафа, така че той да бъде равен на долния ръб на предната му рамка.

step 1

Стъпка 2: Монтирайте опората на горният плъзгач, както и самия плъзгач, така че опората да бъде на едно ниво с отвора на горната част на рамката. Завинтете предварително шпреплатови фланци към всеки край на 1х3 опората, за да улесните монтажа им към предната и задната част на шкафа.

step 2

Стъпка 3: Сглобете таблите като използвате плоскости 1x4 (2.5 х 10 см.) и 1x3 (2.5 х 7.5 см.), както и гвоздеи (6d) и лепило за дърво. Преди да ги заковете използвайте шперплатовите дъна, за да сте сигурни, че рамките на таблите са правоъгълни. L-образните обшивки подсилват и покриват шперплатовите ръбове на горните две табли, а 2-сантиметровата обшивка върху долната табла покрива изложените му на показ ръбове.

step 3

Стъпка 4: Заковете таблите към вертикалните 1.3-сантиметрови шперплатови плоскости с помощта на лепило за дърво и винтове за гипсокартон. Разположете трите (двете) табли на разстояние, което Вие решите, спрямо Вашите нужди.

step 4

Стъпка 5: Монтирайте с винтове сглобената табла към долните шини, като се уверите, че тя е добре центрирана спрямо отвора и е разположена паралелно на страните на шкафа. Продължението на горния плъзгач се прикрепва към плоскостта 1х3, монтирана с винтове между двете вертикални шперплатови плоскости. Преди това можете да разхлабите плоскостта 1х3, а след това да нагласите височината, така че горният плъзгач да се движи леко и безпроблемно.

step 5

Стъпка 6: Захванете вратата на шкафа към предния панел на „килерчето” с помощта на скоба/ стяга, центрирайте я добре и проверете дали височината й е на едно ниво със съседните врати. Пробийте предварително 8 дупки през вертикалната шперплатова плоскост и прекарайте винтовете в задната част на вратата. След като монтирате 2 винта затворете вратата, за да проверите дали е равна на съседните. Направете нужните поправки и след това монтирайте и останалите 6 винта. Използвайте къси винтове, за да не пробият предната част на вратата.

step 6Фигура А
(стойностите могат да варират, в зависимост от размерите на шкафовете)

fig A


fig A 2

Източник: www.rd.com


Comfort.bg
Няма коментари


ключови думи
кухня, шкаф, подвижен кухненски шкаф, направи си сам, дървесина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg