фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите сами Дзен-градина

zenИзточните изкуства и филофосия навлизат все по-уверено в западните цивилизации – понятия като фън шуй например стават все по-известни и интересни за нас.

Много хора пък са наясно какво точно представлява дзен – градината (или още наречена дзен – градина) – това са японски градини, състоящи се от парчета скала, малки камъчета, вода, дървета и прочее. Основното при тях е, че те са свръхминималистични, а създават изключително усещане за контакт с природата.

Да направиш своя собствена дзен – градина може да бъде също толкова интригуващо, колкото и използването й за медитация или отмора. Тя може да бъде разположена почти върху всеки един терен – голям или пък малък.Ще Ви бъдат необходими следните неща
:

* форма за дзен – градината – малка или голяма
* гвоздеи, винтове или лепило за дърво, за да сглобите формата
* трион за нарязване на частите за формата
* пясък или чакъл – ако градината е малка е добре да използвате пясък, а ако е голяма – чакъл
* камъни и/ли парчета дърво
* полирани камъчета и други желани от Вас декорации
* дървено гребло
* подходящо осветление – по желание


Инструкции:

* Изберете мащабите на бъдещата си градина и определете подходящото за нея място. Каквито и размери да изберете – малка градина в задния двор или цялостно разположение в двора – стъпките са еднакви, като се променят само размерите.

* Създайте формата, която ще поддържа пясъка или чакъла. Ако възнамерявате да правите голяма дзен – градина, използвайте дървесина с размери 2х4 (това е в инчове – около 5х10 см.), а ако градината ще е малка, сглобете от дървесина неголяма рамка с желаните размери.

* Монтирайте с гвоздеи/ винтове/ лепило отделните части, за да оформите рамката. Накрая можете да я боядисате, лакирате или украсите по Ваш вкус.

* Поставете ограничител за растенията – например найлон под чакъла, за да не прорастват те измежду пясъка/чакъла. Това трябва да стане още преди да сте монтирали на място рамката. Това е особено важно, тъй като голяма част от чара на дзен – градините се крие именно в тяхната чистота и минимализъм. Затова трябва да държите надалеч бурените.

zen* Напълнете формата догоре с пясък/ чакъл и го разпределете равномерно навсякъде из нея.

* Поставете в градината избраните декорации, създавайки тематично разположение. Използвайте стари камъни с мъх по тях, с интересни цветове и форми, и всички онези природни късчета, които създават у Вас усещането за хармония. Разположете ги несиметрично като избягвате центъра. Добре би било да заровите камъните наполовина в пясъка/ чакъла, за да се слеят те по-добре с цялостната среда. Като цяло дзен – градините съдържат само естествени елементи – дърво, камък и растителност, но Вие можете да проявите въображение и да добавите нещо различно, създавайки дзен – градина със свой собствен стил. Не правете обаче грешката да претрупвате градината, защото нейният основен замисъл е да бъде несложна и изчистена.

* Според специалистите е добре преди да използвате градината да се посъветвате със специалист по фън шуй, защото с него са свързани както принципите на дзен, така и Вашата карма. Той ще Ви посъветва как да балансирате дзен - градината така, че да бъде в хармония с Вашите нужди.

* С помощта на греблото създайте специфичните за тези градини щрихи по повърхността на пясъка/ чакъла, които всъщност са символ и пресъздаване на движението на водата.


Съвети:

zen* Запасете се с достатъчно пясък/ чакъл, за да запълните формата си на дебелина поне 5 см. Ако пластът е твърде плитък, ще изглежда грозно, след като се обработи с греблото.

* Опитайте се да запазите своята дзен – градина чиста откъм претрупване, бурени и парчета дървесина, или пък листа, случайно попаднали чрез вятъра.

* Можете да помислите върху въпроса за поставянето на подходящо за целта осветлени – с огън или електричество. Цветните крушки ще добавят особен чар на градината, особено през нощта.

* Не се бойте да сменяте шарките и декорациите в своята градина – тя е адаптивна и се променя заедно с Вас самите.

* Не забравяйте, че дзен – градината не е нужно да бъде правоъгълна или симетрична – важното е да бъде приятна и хармонична лично за Вас.

* Не е препоръчителен контактът с градината на животни и малки деца, затова помислете добре за местоположението й още преди да я направите.

* Бурените могат бързо да съсипят дзен – градината, затова се грижете за проблема редовно.

Източник: www.wikihow.com


Comfort.bg
26 ноември 2008 15:07 | Дзен-градина
От: Архитектор
Гледам фотографята на голямата градива и Оммм звучи в душата ми.
5 юни 2008 09:49 | Дзен-градина
От: Анита
Това е нещо страхотно, дано наистина стане така добре, както е в статията. Ще го пробвам.
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
зен, дзен, градина, екстериор, направи си сам, природа, хармония, отмора

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg