фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите сами небесен мотив върху тавана и стените

Направете детската стая уникална и осигурете на децата си невероятни изживявания, само с помощта на малко боя и сръчност. Разбира се Вие можете да приложите този проект и във всяка друга стая - няма нищо по-релаксиращо от това да лежиш върху удобното легло или канапе, а над главата ти да се „реят” белоснежни облачета. Предлагаме Ви 2 варианта за изпълнение на проекта, като единият е за тавана, а другият за стените на помещенията. Тъй като процедурата е сходна, Вие можете да ги съчетаете или да изберете само единия от двата варианта, като го трансформирате спрямо нуждите на конкретната архитектура.

1. Небесен мотив върху тавана

clouds
Необходими инструменти и материали:
• боя със сатенен завършек – бял и син цвят
• гъба (най-добре естествен сюнгер)
• ваничка за боя
• кофа с вода
• бояджийска самозалепваща се лента

Инструкции:

1. Облицовайте със самозалепващата се бояджийска лента тавана по цялото му протежение, за да не се налага по-късно да почиствате стените от случайно попаднала боя. Доколкото е възможно премахнете и декоративните части на осветителните тела (например долната част на полилея).

2. Започнете с по-тъмния цвят, който сте избрали и излейте малко количество от него във ваничката. Навлажнете сюнгера с вода и го изцедете. Леко натопете гъбата в боята – ако количеството е твърде голямо могат да се получат грозни петна вместо желаните фини шарки.

3. Притиснете сюнгера на произволно място върху тавана, с големина около 30 х 3о см.. Така ще създадете пордица от разнообразни шарки. Когато боята по гъбата започне да засъхва, запълнете пространството съвсем лекичко, за да намалите силата на по-тъмните места.
clouds2
4. Може би ще имате проблеми с обработването на местата около периферията на тавана. Затова е добре на тези места вместо кръгла гъба, да използвате такава с ръбове. Така едната страна на гъбата ще покрие ръба на тавана, а другата ще покрие мястото, което сте облепили с бояджийската лента.
5. От време на време слизайте от стълбата и погледнете постигнатия резултат отдалеч, за да се уверите, че работата Ви върви по план. Така ще забележите и местата, при които е необходимо да направите някакви поправки.

6. По същия начин обработете и останалата част от тавана, докато резултатът Ви задоволи. 7. Използвайте втория цвят, за да направите по-светлите петна върху повърхността. С него можете и да изсветлите местата, които са се получили твърде тъмни.2. Небесен мотив върху стената

clouds3
Необходими инструменти и материали:
• грунд (боя) за първоначална обработка на повърхността
• боя със сатенен завършек – бял и син цвят (в по-тъмен и в по-светъл нюанс)
• гланц
• бояджийски мечета – 1 голямо и 1 с размер 10 см.
• четка за боя (с размер 5 см.)
• ваничка за боя
• стъклена мерителна чаша
• няколко парчета сюнгер (с големина поне колкото да могат да бъдат хванати между пръстите)
• няколко парцалчета (тензух) – около 45 х 60 см.
• дъска с размер около 90 х 60 см. – по избор
• евентуално някаква снимка или картина на облачетаИнструкции
:

1. Първото нещо, което трябва да направите, е да подготвите стената ( стените) за боята. Използвайте четката с големина 5 см., за да покриете с боя местата между тавана и стените. След това използвайте бояджийските мечета, за да покриете останалата повърхност. Добре е за местата, които са в близост до ръбовете, да използвате малкото мече, а за останалата част – голямото. Нанесете 2 слоя грунд (боя) като основа, като оставите всеки слой да изсъхне добре.clouds

2. След грундирането, нанесете 2 слоя от синята боя и отново оставете да изсъхне добре (поне 24 часа). През това време можете да използвате дъската, за да упражнявате създаването на облачетата преди да го направите върху стената.

3. С помощта на стъклената мерителна чаша смесете гланца и бялата боя в съотношение 4:1 (например ако сложите 1 чаша гланц, трябва да добавите ¼ чаша бяла боя). Смесете добре двете течности и излейте сместа във ваничката. По време на боядисването може да се наложи да разбърквате от време на време сместа, тъй като тя има склонност към разслояване.

4. Изберете парче сюнгер, намокрете го и го изстискайте добре. После го натопете лекичко в бялата и изцедете излишъка в ръба на ваничката.

5. Преди истинското боядисване отделете малко време, за да намокрите парче плат (тензух) и да го изцедите добре. То ще Ви бъде нужно по време на боядисването.

6. Изберете най-голямата стена в помещението и намерете на око средата й – както вертикално, така и хоризонтална. След това се преместете с около 30 см. наляво или надясно, а после с още 30 см. нагоре или надолу от вертикалния център. Тук е мястото, от което трябва да започнете боядисването. Тази стъпка е особено важна, тъй като тя ще предотврати ефекта на центрирания образ – едно облаче, поставено точно в средата на стената.

clouds7. Направете най-големият облак с дължина около 50- 60 см., средните – около 25- 40 см., а малките – 10- 25 см. Тези размери са оптимални за помещение с размери около 245 х 305 см. С помощта на гъбката започнете да нанасяте боята с леки потупвания, за да оформите несиметричните очертания на облачетата. Когато сте доволни от постигнатата форма, използвайте парчето плат, за да попиете лекичко повърхността на облака и да му придадете по-естествен вид. За да добавите допълнително текстура и плътност към образа, можете да добавите малко боя към центъра на облака. По същия начин направете и останалите облачета като ги разполагате едно спрямо друго по Ваш избор.

8. За да изглеждат облаците Ви по-естествени се опитайте да правите всеки облак различен по размери и шарки от останалите. Когато започвате да боядисвате една стена е най-добре да направите първо най-големите облаци, като ги разполагате встрани от центъра. След тях направете средните и най-малките облачета, а накрая направете и мъничките „парченца”, които да придадат завършен вид на Вашето произведение.


3. Няколко допълнителни идеи

clouds6Ето и няколко декораторски идеи, които да допълнят така създадената „небесна” атмосфера:

Хвърчила – направете няколко декоративни хвърчила (не забравяйте опашките) от разноцветни парчета плат и украсете с тях стаята.
Балони с горещ въздух – направете няколко декоративни балони от разноцветни платове и украсете с тях стаята.
Дъждовна гора – използвайте чаршафи и пердета в подходящи за темата цветове и шарки, а върху тях окачете декоративно папагалче от хартия или плат; към тях добавете и няколко деликатни разноцветни пеперуди, както и разбира се изкуствени (или естествени) зелени растения.
Полет – можете да закупите или да си поръчате легло във формата на самолет, а към помещението да добавите и няколко макета на самолети.
Природа – добавете към помещението аксесоари, асоцииращи се с природата – цъфтящи растения (изкуствени или живи), пеперуди, птици и/ли животни (рисувани или плюшени); дори можете да пребоядисате мебелите си във флорални мотиви.

Източници: www.hgtv.com и www.essortment.com7 септември 2009 00:25 | красиво
От: Plamen
Опитвам се сега да го направя ...харесва ми идеята.Мисля че се получава :)
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
облачета, декорация, детска стая, боя, интериор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg