фирми продукти
представяме
работа
 
Мивката ви е запушена - eто как да я отпушите

Запушената мивка е меко казано голямо неудобство. Не можете да я използвате, в нея се е събрала вода, започва да мирише. Желателно е да се справите с проблема колкото може по-скоро. Възползвайте се от нашите съвети за бързо отпушване.

Мивката ви е запушена - eто как да я отпушите


Коя част се замърсява най-много и как да я почистите

Най-много отпадъци, събирането на които причинява запушването, се натрупват в извитата част на тръбата, под мивката.

Тъй като извитата част на тръбата е гофрирана, тя създава условия за натрупване на отпадъци. Затова е препоръчително да се почиства периодично. Но ако се е стигнало до запушване, първо почистете извитата гофрирана тръба.

Отвийте долната част на сифона и извадете извитата тръба. Разпънете я, за да се открие вътрешността на гънките, и я измийте добре. За по-добро почистване приложете следния начин:

  • затворете едната страна на тръбата, като вържете с въженце и обвиете в целофан;
  • налейте в тръбата гореща вода и затворете и другия край по същия начин, както при първия край;
  • хванете тръбата и направете няколко кръгови движения; колкото повече кръга направите, толкова по-добре ще почистите вътрешността.

Почистете добре и долното капаче на сифона. След това сглобете тръбите и завинтете капачето.

Ако се окаже, че запушването не е в сифона, а някъде дълбоко по невидимата част на канала, то единственият вариант е машинното отпушване, при което почистването става с високотехнологични специализирани машини за отпушване.


С какво можете да почистите натрупаните в самата тръба отпадъци

Единият начин да отпушите е ръчната помпа. Такива помпи се продават в супермаркетите и действат като вендузи. При засмукването, поради разликата в налягането, образуваният слой от отпадъци ще се разруши и тръбата ще се освободи. Натрупаната вода ще се оттече.


Когато натрупването се дължи на мазни отпадъци

Не се препоръчва да допускате попадане на мазни отпадъци в сифона на мивката. Ако това се получи, мазнините прилепват към вътрешността на тръбата, привличат другите отпадъци и ги слепват и така в най-добрия случай се стига до намаляване на проходимостта.

Най-простото средство за почистване на тръбите е изсипване на няколко литра вряла вода. Но внимавайте да не пробвате това с пластмасови тръби. При пластмасовите тръби трябва да приготвите 5 литра умерено гореща вода с разтворен в нея прах за пране (около една чаена чаша). Ако след изсипването на първата доза не постигнете отпушване, опитайте с още една.


Почистване със спирала

Можете да намерите спирали за почистване на тръби както в магазините за материали за ремонт, така и в много онлайн магазини. Спиралата за почистване представлява гъвкаво метално въже с дръжка и със спираловидна част в долния край, която разбива запушванията. Вмъкнете спиралата в канала. Постепенното вмъкване ще остъргва натрупаните отлагания по вътрешността на тръбата, а когато достигне до запушващия слой, ще го разбие.

Ако тръбите ви са стари, трябва много внимателно да вмъквате спиралата, за да не ги повредите.

След отпушването и оттичането на натрупаната вода не забравяйте да промиете с обилно количество гореща вода.


Отпушване с препарати

В супермаркетите се продават различни препарати за отпушване. Преди да ги използвате, прочетете внимателно упътването на опаковката. След някои от тях се изсипва гореща вода, а след други студена. Освен това трябва да внимавате да не пипате препаратите, тъй като са агресивни. Спазвайте съветите за безопасност.







Няма коментари


ключови думи
практични съвети, отпушване на мивки, отпушване на канали

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg