фирми продукти
представяме
работа
 
Уникални дизайнерски столове, вдъхновени от шезлонгите - част I

Уникални дизайнерски столове, вдъхновени от шезлонгите

Шезлонгът, това чудесно изобретение на конструктивния гений, представлява удобна комбинация от стол с достатъчно място, на което можем да изпънем крака. Често е свързван с кушетките, но е много по-компактен и стилен. Някои пък го оприличават на далечен роднина на ориенталския миндер. Ако потърсим в речника, срещу тази дума, която обикновено подсъзнателно свързваме с почивка, ваканция и спокойствие, ще видим следното тълкувание:
Шезлонг: мн. шезлонги, (два) шезлонга, м. Нисък, дълъг стол, чиято облегалка (често от плат) се движи и позволява да се почива в полулегнало положение.

Думата chaise longue – буквално "дълъг стол" - има френски корени, а както добре е известно, французите имат изразен афинитет към комфорта и елегантните форми. В англоговорящите страни пък използват понятието reclinе – дума, която указва точно онова специфично отпуснато положение на тялото, свързано с приятното и дори леко лениво полягане в удобен стол тип шезлонг.

Семантиката и специфичните характеристики на първоизточника на шезлонгите обаче нямат толкова голямо значение, особено когато пред погледа е такава колекция от дизайнерски столове, които не само изглеждат невероятно, но и обещават качествен релакс и удобство.

Всички тези столове са "соло" - предназначени да осигурят оптимален комфорт за един човек, и просто предизвикват да си помечтаем как се отпускаме в тях в някой мързелив следобед с приятна книга в ръка или с чаша от любимата напитка.


1. Дело на британски дизайнери, този удобен стол носи името Southsea Deckchair и е квинтесенцията на шезлонга – максимално опростен, но удобен стол, в който да се отпуснеш у дома, на верандата, двора или дори на плажа.

Уникални дизайнерски столове, вдъхновени от шезлонгите


2. Дизайнерът Ханс Вегнер разработва формата на стола Flag Halyard, вдъхновен от удобството, което идва директно от природата. Докато е на ваканция, Вегнер осъзнава колко комфортно се чувства човек, когато се намести в пясъка на плажа. Той се опитва да пресъздаде това перфектно обгръщане в удобна мебел, като включва в дизайна си и необработена кожа за максимален комфорт. 

Уникални дизайнерски столове, вдъхновени от шезлонгите


3. Столът Finn Chaise на Norm Architects е пряк родственик на кушетката, и е максимално опростен, но с доста разнообразни функции.

Уникални дизайнерски столове, вдъхновени от шезлонгите


4. Carvel е дизайнерска мебел, вдъхновена от изследването на формите и естествените материали. Изработката му е ръчна, а технологията, по която е направен, черпи директно от опита на ирландските майстори на лодки.

Уникални дизайнерски столове, вдъхновени от шезлонгите


5. Още през 1955 г. американският индустриален дизайнер Джордж Нелсън конструира стола с минималистичен дух Coconut, вдъхновен от съвременните форми и материали. Дизайнът му е изненадващо актуален и днес, което показва, че комфортът и изчистените форми са неподвластни на времето, дори в една вечно променяща се среда, каквато е мебелният дизайн.

Уникални дизайнерски столове, вдъхновени от шезлонгите


6.
Това е още един стол с иновативен дизайн, който се е доказал във времето и се е превърнал в своеобразна класика. Наречен е Eames Lounge и излиза на пазара през 1956 г. след години на развитие на идеята и прецизиране на детайлите. Интегрална част от него е комфортната "отоманка", върху която можете да протегнете крака за почивка, но може да служи и като табуретка. Още един пример за непреходността на добрите идеи, моделът Eames е със статут на класика и продължава да се търси и днес.

Уникални дизайнерски столове, вдъхновени от шезлонгите


Източник: decoist.com







Няма коментари


ключови думи
мебели, столове, дизайн

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg