фирми продукти
представяме
работа
 
Уникална къща в Япония

Неконвенционална къща в Япония, сместена в празното пространство между две сгради

Когато става въпрос за утилизиране на пространството и нестандартни решения, Япония определено може да се похвали със забележителни и дори шокиращи иновативни решения. Да се намери подходящ парцел за строеж в големия град често пъти може да се окаже непосилна задача, особено в свръхнаселени мегаполиси, каквито в Страната на изгряващото слънце има много. Тази неконвенционална къща е пример за революционно мислене "извън кутията" - нещо, което предизвиква равни части възхищение и скептично повдигане на вежди. Това екстравагантно решение е дело на архитектурно бюро в Тошима, Япония и е изключително интересно.

Уникална къща в Япония

Те са съумяли да проектират и построят къща върху площ с пропорции, смятани за невъзможни за изграждане на жилищно пространство. Ако трябва да сме по-конкретни – става дума за 2.5 на 11 метра. Това, логично, предполага цялата конструкция на къщата да е тясна и висока, а липсата на кой знае каква възможност за естествен източник на светлина е компенсирана с огромни панорамни прозорци в лицевата част на къщата, които гледат към улицата.

Къщата има мазе и три етажа над него. Първият етаж е зает от кабинет и спалня, а горният е мястото, отредено за отворена кухня, всекидневна и трапезария. Последният, трети етаж, представлява баня и още една спалня, както и тераса.

Уникална къща в Япония

Въпреки че къщата е с ширина едва 1.8 метра, пространството е обособено така, че да създава впечатление за обем и простор (доколкото това е възможно в такова микроскопично място). Тук няма да срещнем преградни стени и затворени пространства, но все пак спалните са разположени в задната част и осигуряват нужното уединение.

Тъмните стени и дървеният под създават усещане за топлина и гостоприемство, което е от жизненоважно значение в такава малка къща. Отворен панорамен покрив осветява тясното стълбище, което свързва трите етажа.

Уникална къща в Япония

Хитроумното разположение на прозорците позволява светлината да влиза в сградата от различни ъгли, което спомага за отличната осветеност на уникалната къща.

Къщата е решена със стоманена носеща конструкция, която осигурява стабилност и гъвкавост на сградата, което е особено важно в сеизмичен район като Япония. Ефективните решения за отваряне на пространството и оползотворяване на всеки квадратен сантиметър са доведени до съвършенство в този нестандартен дизайнерски проект.

Изпълнението на такава сложна и концептуална задача, като тази да вместиш жилищно пространство в такива ограничени параметри, заслужава адмирации и определено резултатът е впечатляващ във всичките му аспекти.

Уникална къща в Япония


Източник: homedit.com12 септември 2015 14:22 | Японски къщи
От: Valeria33
Чисто, чисто, чисто.И много сиво, много студено.
8 септември 2015 14:09 | научи българския
От: Maria
Драги, дали е уместно да коментираш японците, при положение че допускаш груби грешки на родния си език като поДтискаща и Очудване?
8 септември 2015 13:06 | Японски къщи
От: craftsman
Да, къщата е уникално мрачна, подтискаща и неуютна. Ако японците възприемат подобни къщи за приемливи за човешко обитаване, но не е за очудване, че са нация номер 1 по самоубийства.
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
дизайн, проектиране, архитектура

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg