фирми продукти
представяме
работа
 
Декоративна кашпа от цимент

Декоративна кашпа от цимент

Растенията винаги са печеливш ход, когато става дума за интериорен дизайн. Вариантите, в които зеленината може да участва в изграждането на облика на дома, са хиляди. Домашната, а и градинската растителност са свързани с много и различни проявления на човешката креативност, а и се заиграват с различни материали. Керамика, глина, рециклирани материали, метал, дърво, пластмаса, текстил – всички тези материали могат да бъдат успешно инкорпорирани в контекста на цветята и растенията в интериора. Някои от нас си спомнят актуалната за 70-те и 80-те години на миналия век тенденция за изграждане на цели малки домашни "джунгли" - кътчета с много и разнообразна растителност, палми, фикуси, кактуси, пълзящи и дори сухи декоративни цветя.

Декоративна кашпа от цимент

Декорацията на дома с растения и различните съдове, в които те виреят, продължава да е актуална тема и днес. Пък и какво по-хубаво от декорация, която се променя с всеки сезон. Разбира се, бихме искали и саксиите, в които расте нещо зелено, да са красиви и да допълват дизайна в жилището. А какво по-хубаво, ако вместо да купуваме готови (и често скучни) саксии, си направим свои собствени, и то от нестандартни материали.

Този проект показва как сами да си направим кашпа за цвете от циментов разтвор.

Още нестандартни саксии от цимент

Ето и необходимите материали:

  • незалепваща метална тавичка или съд за печене
  • малка пластмасова кутия
  • цимент
  • маджун
  • пластмастов съд за еднократна употреба за разбъркване на циментовия разтвор
  • летвичка или нещо друго, подходящо за разбъркване на разтвора
  • ножица
  • шкурка

Декоративна кашпа от цимент


Начин на изработка:

Декоративна кашпа от цимент

1. Вземете пластмасова кутийка, която да е по-плитка от тавичката, в която ще излеете цимента. Ако нямате такава кутийка (например от сладолед или нещо подобно), може да я изрежете, за да стане подходящият размер – около 1 сантиметър по-ниско от ръба на металния съд.

2. Изтеглете тънка лента от маджун или подобен материал и я закрепете от вътрешната страна по ръба на пласмасовата кутия. Тази мярка ще ви служи, за да стои кутийката стабилна, докато изливате циментовия разтвор, но в същото време не трябва да излиза от външната страна. Позиционирайте кутийката там, където искате да е отворът, в който ще засадите цветето. В показания случай отворът е центриран в средата.

След това покрийте тавичката и пластмасовата кутия с тънък слой вазелин. Това се прави с цел по-лесно отделяне на засъхналия цимент впоследствие.

3. Пригответе циментовия разтвор по инструкциите, посочени от производителя и го изсипете в тавичката. Придържайте пластмасовата кутийка в средата, за да не се размести. Запълнете до ръба на тавичката.

Декоративна кашпа от цимент

Декоративна кашпа от цимент

4. След като изпълните тази стъпка, леко разклатете тавичката – това ще раздвижи разтвора и ще помогне да излязат евентуални балончета въздух на повърхността.

Декоративна кашпа от цимент

5.
Тук идва трудната част – оставете цимента да засъхне за поне 3 дни. Не се изкушавайте да махнете калъпа преди това, защото циментът ще е нестабилен и трошлив. След като изчакате няколко дни, обърнете тавичката върху плоска равна повърхност. С леко почукване извадете формата. Оставете за още няколко часа или дори цял ден на проветриво място.

Декоративна кашпа от цимент

Декоративна кашпа от цимент

6. Извадете кутийката от средата и шлайфайте готовата кашпа с фина шкурка. След като направите това, вашата нова декоративна циментова саксия е готова да посрещне своите обитатели. Засадете цвете в нея и я поставете където пожелаете.

Декоративна кашпа от цимент

Декоративна кашпа от цимент


Източник: homedit.com







Няма коментари


ключови думи
кашпа, саксия, интериор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg