фирми продукти
представяме
работа
 
Инструменти и подготовка на стените за гипсова шпакловка

Инструменти и подготовка на стените за гипсова шпакловка

Полагането на гипсова шпакловка по стените може да изглежда доста сложна, специализирана и трудоемка дейност, особено в очите на някой, който никога не се е опитвал да прави такава. Истината е, че шпакловането не само изглежда трудно, но и в действителност е такова... в началото. Дори и най-добрият майстор някога е бил чирак, и нищо не бива да ви спира да се научите да правите замазка и фина шпакловка с гипс, ако имате това желание.

Опит - грешка

Ако се захванете с нещо подобно, бъдете готови да повтаряте няколко пъти (ако се налага), както и да се сблъскате с неуспеха. В крайна сметка, ако ви писне, винаги можете да викнете професионалист! От друга страна обаче, удовлетворението от направеното със собствените две ръце е несравнимо.

Следващите насоки могат да ви помогнат да се ориентирате в основните изисквания, за да се направи задоволителна шпакловка с гипс. Сами по себе си те едва ли ще ви научат да правите шпакловка "от раз", но могат да ви дадат най-общата и синтезирана информация в морето от съвети на форумни майстори в интернет. Въпреки че е сравнително трудна и специфична задача, шпакловката може да бъде усвоена доста бързо, стига да изхождате от правилната гледна точка.

Материали и инструменти за работа*

Инструменти и подготовка на стените за гипсова шпакловка

Изборът и подготовката на необходимите инструменти за работа са от изключителна важност и при замазката, и при фината шпакловка. Различните майстори ще ви кажат различни неща, но най-общо за правене на шпакловка могат да се използват шпакла, пердашка и мистрия. Поради спецификата на понятията и честото объркване с друг инструмент – маламашката – правим следното пояснение: маламашката служи за разнасяне на варовия разтвор по желаната повърхнина (стена, таван) и обикновено е по-голяма по размер от пердашката.

Наименованието на последната идва от специфичното движение, с което се нанася разтвора върху стената или тавана. "Пердашенето", както го наричат майсторите, е процес, при който по-едрите частици от разтвора се притискат навътре в мазилката, а по-фините остават в по-горната част. Целта на това действие е замазката да е устойчива, и едновременно с това повърхността й да е фина.

*Показаните инструменти са илюстративни. При избор на инструменти, консултирайте се със специалист или консултант, който да ви препоръча най-подходящите консумативи за вашия проект.

Важно е всички инструменти да са добре почистени преди да започнете работа.

Що се отнася до материалите за работа по шпакловката, то най-разпространеният избор в днешно време е готовата фина гипсова замазка. В по-старо време се е работило с по-примитивни методи и материали, които изискват различен "майсторлък" и подготовка. С чистия гипс се работи по-бавно и за работа с него са нужни поне двама – един да шпаклова и друг да бърка разтвора в същото време.

На пазара има богат избор от гипсови замазки. Повечето от тях стагат доста бързо – около 30-40 минути. Усредненият разход на материала е около литър за 30 квадратни метра.

Инструменти и подготовка на стените за гипсова шпакловка

Подготовка на повърхностите


Това е изключително важен, но понякога пренебрегван от непрофесионалистите момент. Най-добрата подготовка на стената или тавана е старателно почистване и нанасяне на контролен слой грунд. Подготовката (със специализиран грунд или разредено Ц200) може да е досадна работа и съхненето забавя процеса с поне един ден, но е добра застраховка от незадоволителни резултати. Ако по стената има големи дупки – запълват се с чист гипс или циментов разтвор. Ако основата е вар и пясък, можете да направите леки прорези (чуквания) с тесла, на разстояние от десетина сантиметра един от друг, за да хване замазката здраво. При ронещи се места се опитайте да отстраните до здраво и запълнете с гипс.

След като подготвите внимателно стените за шпакловката, можете да пристъпите към същинската работа. Ще се запознаем с нейните тънкости в следващата част.







Няма коментари


ключови думи
гипс, шпакловка, замазка

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg