фирми продукти
представяме
работа
 
Дом в условия на бедствие

Дизайнерът Felix Stark се е опитал да създаде място, което в случай на бедствие да може да осигури защита на хората и да задоволи техните основни нужди – физически и психически. Основният замисъл на проекта, наречен Sphere (Сфера), е хората да останат заедно, за да си помагат и да не изгубят връзката помежду си. Жилището е създадено основно за райони, в които природните бедствия не са рядко срещани – места, в които хората имат нужда от нещо повече от обикновен дом. Концепцията зад формата е свързана не само с осигуряването на подслон от екстремните условия на околната среда, но и възвръщане на чувството за сигурност. Сферата осигурява връзка с околните без същевременно отделният индивид да губи своето лично пространство. Кръгът олицетворява единството и равнопоставеността на всеки един от групата.

Sphere се състои от 19 сектора – палатки, всяка от които предоставя място за живеене на трима човека. Структурата позволява стените между отделните палатки да бъдат махани, за да се разшири помещението. Вътрешната част на жилището е направена от лека найлонова материя, позволяваща свободно движение на въздуха през нея. Външната част пък е от водонепромокаем брезент за защита от външните влияния. Стълбовете, крепящи цялата конструкция пък са от фибростъкло и гарантират стабилността на постройката. Дизайнът е създаден, за да издържи дълго време при екстремни условия, а след това лесно да бъде рециклиран. Диаметърът на цялата конструкция е 12 метра, а дължината на всяка отделна палатка е 3 метра. Височината на сградата е 1.6 метра.

www.yankodesign.com


24 февруари 2010 13:36 | кое е любопитното
От: ирена
най-любопитно ми е да ги видя отвътре-разположение,функционалност, интериор-как влиза и как изглежда светлината,има ли растения и т.н.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
дизайн, жилище в условия на бедствия, постройка, конструкция

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg