фирми продукти
представяме
работа
 
8 проекта за завесите у дома

Старите и скучни завеси можете да трансформирате бързо и лесно, стига да разполагате с малко време и креативност. Вижте няколко идейки, от които да се вдъхновите.


Завеси на цветя

8 проекта за завесите у дома

Стандартните бели завеси можете да претворите с малко цветна тъкан. За да оформите розетките на цветята, изрежете от цветна тъкан кръгове и ги прегънете на 4. Захванете така получените четвъртинки върху завесите, като ги пришиете с игла и конец, или с шевна машина. Бройката на парчетата, от които да направите розетките, зависят от Вас. С игла за бродерия избродирайте стеблата на цветята и пришийте листата отстрани.


Завеси от кръпки

8 проекта за завесите у дома

Използвайте парчета от различни тъкани, за да изработите нови завеси. Изрежете парчетата така, че да съвпадат едно спрямо друго. Пришийте ги от вътрешната страна на шевна машина и минете с ютия, за да изправите ръбовете. Можете да направите предварително схема на парчетата тъкан, като определите техните размери и отбележите различните тъкани. В най-горната част ушийте джобче, за да вмъкнете завесите през корниза.


Кухненска завеса от ивици тъкан

8 проекта за завесите у дома

За да не блокирате напълно светлината в кухнята, направете частична завеса, която да покрива само долната част на прозореца. Нея можете да изработите от ивици цветна тъкан, като ги завържете за корниза на възел и го монтирате върху рамката на прозореца. Не е нужно частите да са напълно еднакви по дължина и широчина, а като разцветка те могат да варират.


Омбре завеси

8 проекта за завесите у дома

Омбре ефектът представлява комбинация от багри, които постепенно градират от по-тъмна в по-светла разцветка. Използвайте 2 или 3 оттенъка на избраната боя за тъкани, за да трансформирате белите завеси за часове. Следвайте инструкциите на опаковката на боята, за да я разтворите във вода. Потопете долната част от тъканта и изчакайте колкото е необходимо, за да хване боята. Първо обработете тъканта с най-светлата боя, като потопите половината от тъканта, а след това обхванете тъканта малко по-надолу, така че разцветката да градира от по-светла до по-тъмна. Окачете завесите върху корниза, за да изсъхнат.


Бърза драперия

8 проекта за завесите у дома

За да покриете само най-горната част на кухненския прозорец, използвайте парче дървесина с широчина няколко сантиметра и дължина спрямо широчината на прозореца. Изрежете и зашийте по ръбовете парче тъкан с дължина 40 сантиметра или по Ваше желание. Захванете тъканта върху парчето дървесина, като я изравните от двете страни. Монтирайте парчето дървесина върху рамката на прозореца.


Цветна драперия

8 проекта за завесите у дома

Можете да оформите къса драперия от малко тъкан, като обшиете периферията му  текстурна панделка и зашиете в горната част джобче, за което да захванете тъканта по корниза. Тъканта можете да зашиете по ръбовете на ръка или на шевна машина, а текстурната панделка можете да захванете върху нея с конец или с лепило за тъкани. Ако разполагате с още от материята, можете да ушиете координиращи декоративни възглавнички за стаята.


Завеси от 2 части

8 проекта за завесите у дома

Дайте втори шанс на старите завеси, ако са се оказали твърде къси за прозореца или са се повредили в долната си част. Изрежете повредената тъкан и пришийте друга тъкан в долната част на завесите, като зашиете кант по ръба, за да не се вижда.


Употреба на старите завеси

8 проекта за завесите у дома

Не изхвърляйте старите завеси, ако много харесвате шарката и разцветката им. Вместо това използвайте тъканта, за да ушиете къси завеси за долната част на прозорците. Изрежете тъканта по размер, зашийте я по ръбовете и ушийте джобче в горната част, за да я захванете за корниза. Него монтирайте върху рамката на прозореца. Ако искате тъканта да пасва плътно по прозореца, сложете тежест в джобче в долната част.


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
завеси, идеи за дома, идеи за завеси

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg