фирми продукти
представяме
работа
 
Важни факти за боите, които е добре да знаете

Преди да боядисате стените в стаята или да пребоядисате мебелировката, вижте няколко важни съвета, които е добре да знаете. Те се отнасят за боите и четките за бои, за разцветките и съхранението на боите.

Важни факти за боите, които е добре да знаете


- Независимо дали искате да боядисвате повърхностите вътре или извън къщата, добре е да изпробвате разцветките преди това. Купете малка доза от желаната разцветка боя и я пробвайте върху парче картон или шперплат. Така ще можете да тествате багрите на различна светлина и в различна обстановка, тъй като една и съща разцветка може да варира, когато се сложи в различна част на стаята.

- В тъмните зони на стаята разцветките могат да изглеждат по-тъмни, а светлите разцветки могат да са твърде ярки в светли зони. Съобразете се с това, когато подбирате багрите за стаите.

- Ако живеете в по-студен климат, използвайте екстериорна боя, която е създадена специално да издържа на студ и не се уврежда от ниските температури.

- За добре боядисани повърхности от особено значение е изборът на четка. За бои на маслена основа е добре да изберете четки с по-фини косъмчета, които оставят по-малко видими следи върху боядисаната повърхност. Найлоновите четки са най-добри за акрилни и висококачествени латексови бои. Полиестерните и смесените четки работят добре с всякакви бои.

Важни факти за боите, които е добре да знаете


- Ако се съхранява както трябва, боята може да е в добро състояние между 3 и 5 години. Съхранявайте ги на температура между 16 и 26 градуса и избягвайте да съхранявате кутиите върху бетонен под, тъй като там те ръждясват по-лесно. Върху опаковката отбележете датата на закупуване на боята, разцветката и колко от нея има вътре в кутията.

- За да закупите необходимото количество боя, без да остава твърде много или да не достига, използвайте формулата. Тя представлява съвкупност от широчините на стените, която трябва да умножите по височината на тавана и да разделите на 32, което е стандартната площ, която покрива 1 галон боя, 3,8 литра. Резултатът представлява галоните, от които ще имате нужда, за да покриете стените на стаята с 1 пласт боя. Тъй като не се включват рамките на вратите и прозорците, ще имате достатъчно боя.

- Повечето грешки в боядисването се дължат на недобрата подготовка на повърхността. Преди да нанесете боята, особено ако искате да боядисате екстериорна зона, остранете добре стара боя и мръсотия, изшкурете добре и ако трябва, запълнете неравностите със смес за зидария или дървесина.

- Когато решите да наемете бояджия, търсете лицензиран майстор със застраховка и гаранции за качеството на работата. Разпитайте го за опита му, ако трябва поискайте референции и снимки на неговата работа. Ако ще възлагате голяма поръчка, можете да отидете до адресите на негови клиенти, за да видите какво е състоянието на боята с времето и доколко качествено е нанесена тя.

- Когато избирате бои за стаите, трябва да си зададете няколко въпроса, преди да изберете разцветките. Кои елементи от стаята или фасадата харесвате най-много? Кои от тях харесвате най-малко и не искате да подчертавате? Ако искате да промените оптически големината на стаята с боя, изберете светли разцветки, а ако пространството е твърде просторно, можете да подберете тъмни багри. Частите, които харесвате най-много, можете да подчертаете с боя, а другите да "скриете" с неутрални краски.

- Екстериорните повърхности разпределете на 3 части, които е добре да са в 3 разцветки. Едната е за основната част и фасадата, втората е за фризовете, а третата е за рамките на вратите и прозорците.

- Боите могат да спестят средства за електроенергия. Боите с ниска излъчвателна способност, ако се нанесат върху повърхностите под покрива, могат да редуцират трансфера на топлина с до 8 процента. Те създават бариера, която изолира повърхностите на къщата.

Важни факти за боите, които е добре да знаете


- Боите за ученически дъски могат да се нанасят върху части от стените, настилката и мебелировката, за да ги употребявате за записки или за пространство, на което децата могат да развихрят въображението си. Ако пък искате да можете да захващате метални вещи върху стената или мебелировката, нанесете преди боята магнитен грунд, изчакайте повърхността да стегне и нанесете желаната боя.

- Преди да изхвърлите кутиите с боя, тя трябва да е напълно засъхнала. Махнете капачката на кутията и я оставете да изсъхне. Ако имате твърде много латексова боя за изхвърляне, смесете я с малко накъсана хартия, докато изсъхне и я хвърлете на сметта. Маслените бои не бива да изхвърляте безотговорно, а трябва да разберете къде можете да ги предадете за изхвърляне.

- Важно е какво е покритието на боите, които употребявате. Матовите и сатенени покрития са добри за фасадите, а полугланцовите и гланцовите бои са добри за рамките на врати и прозорци, за екстериорна мебелировка и за огради. Външните настилки изискват специална боя. Във вътрешните части матовите бои скриват недостатъците на повърхностите, но се почистват по-трудно. Сатенените покрития са подходящи за стените в коридорите, баните и за фризовете. Полугланцовите бои се почистват лесно и са добри за стените и за дървените части. Гланцовите отразяват светлината най-добре, но подчертават недостатъците. Добри са за стените в кухнята и банята, както за мебелировката, тъй като се почистват лесно.

- Водоустойчивите бои трансформират циментовите стени в бариера срещу влагата. Боите стават част от стената и я защитават, могат да се нанесат върху латексова боя.

- Екстериорните бои, латексови и маслени, изискват различно време за изсъхване. Латексовата боя е суха на допир след 2-3 часа, а втори пласт можете да нанасяте след 5 часа. Маслените бои са сухи на допир след 4 часа и можете да нанасяте втори пласт чак след 24 часа.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
полезни съвети, боя, боядисване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg