фирми продукти
представяме
работа
 
Градинка край пътечката

Ако имате градина до къщата или вилата си, дори и тя да е малка, можете да обособите зони, които да свържете с пътечки. Колкото по-закътани са зоните, толкова по-голяма възможност за уединение ще имате, когато решите да релаксирате на въздух сред зеленината. Край лъкатушещата пътечка от камъни или чакъл можете да оформите омайна и ароматна градинка, която да внесе настроение с ярките си багри и разнообразие от текстури. Ако искате да разполагате със зона за четене и релаксация, можете да включите в комбинацията дръвчета. Те ще осигурят сянка и прохлада в горещите дни, а освен това можете да завържете на тях люлка или хамак.

Градинка край пътечката


Списък на предложения за растенията
Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото и условията, на които ще виреят. Дадените растения са примерни, което означава, че можете да ги замените с растения по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растенията, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.

Градинка край пътечката

A. Алхемила, шапиче (Alchemilla mollis) – 2 броя
B. Хойхера (Heuchera ‘Champagne Bubbles’) – 1 брой
C. Крем, лилиум (Lilium) – 3 броя
D. Кавказка скабиоза (Scabiosa ‘Butterfly Blue’) – 1 брой
E. Сибирски ирис (Iris sibirica) – 3 броя
F. Японска спирея (Spiraea japonica ‘Goldmound’) – 1 брой
G. Ирис (Iris) – 3 броя
H. Берберис (Berberis thunbergii) – 1 брой
I. Армерия (Armeria maritima) – 3 броя
J. Седум (Sedum kamtschaticum) – 9 броя

Градинка край пътечката A. Алхемила
Градинка край пътечката B. Хойхера
Градинка край пътечката C. Крем
Градинка край пътечката D. Кавказка скабиоза
Градинка край пътечката E. Сибирски ирис
Градинка край пътечката F. Спирея
Градинка край пътечката G. Ирис
Градинка край пътечката H. Берберис
Градинка край пътечката I. Армерия
Градинка край пътечката J. Седум


1. Подготовка

При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:

  • Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта, но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите, като спазите съществуващото съотношение и увеличите/намалите броя на растенията от всеки вид (или пък като премахнете от плана някои растения).
  • Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не може да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

Градинка край пътечката


2. Създаване на основата

За да очертаете основата, можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата, използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха.
Ако теренът е покрит с трева, имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче е необходима ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така ще премахнете чимовете и ще обогатите почвата с органични вещества.
Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15-20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени, ги почистете, а ако използвате за целта химикали, проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.


3. Засаждане

Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
градина, пътека, идеи за двора

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg