фирми продукти
представяме
работа
 
Ярка градинка до къщата или вилата

Вместо да почиствате от бурени основата на фасадата на къщата или вилата си, оформете ярко обагрена градинка по протежение на стените отвън. Ярките разцветки на градинката създават настроение и обгръщат периферията на пътечката покрай къщата, а прекрасната миризма на цветята е точно под прозореца Ви. Зеленината е оформена на пластове и може да се комбинира с пълзящи разновидности, които да покрият фасадата на къщата, с пейка или фонтан.

Ярка градинка до къщата или вилата


Списък на предложения за растенията
Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото и условията, на които ще виреят. Дадените растения са примерни, което означава, че можете да ги замените с растения по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.

Ярка градинка до къщата или вилата

A. Полистихум, папрат (Polystichum acrostichoides) – 3 броя
B. Бегония (Begonia × tuberhybrida) – 2 броя
C. Импатиенс /циганче/ в розово и червено (Impatiens walleriana) – 11 броя
D. Торения (Torenia fournieri) – 6 броя
E. Аквилегия /кошничка/ (Aquilegia × hybrida) – 2 броя


А. Полистихум

Ярка градинка до къщата или вилата

Родината на папратта са части на Източна Азия и Южна Африка. Вечнозелено стайно растение, което може да се отглежда и навън. За разлика от другите папрати понася добре сухия въздух в стаята, както и тъмните зони вътре и навън. Като цяло растението е непретенциозно и се отглежда лесно, трябва да се полива обилно. Ако се грижите добре за папратта, тя може да порасне доста на височина и на широчина.

B. Бегония

Ярка градинка до къщата или вилата

Бегонията произхожда от Южна Америка. Тя харесва светли до полусенчести зони, които са защитени от вятър. В периода на израстване бегониите трябва да се поливат обилно, но в никакъв случай не трябва да се допуска задържане на вода. Градинските бегонии съдържат отровни вещества в подземните и надземните си части, затова ги пазете от деца и животни.

C. Импатиенс

Ярка градинка до къщата или вилата

Нежното циганче е разпространено предимно в субтропиците и тропиците на Азия и Африка. Обича светлината, но не трябва да се държи на пряка слънчева светлина. Добре е да се полива обилно в топлите дни, а в студа количеството на водата трябва да е умерено. За да цъфти, циганчето трябва да е сложено в слънчева и топла зона на градината.

D. Торения

Ярка градинка до къщата или вилата

Торнеята е много красиво цвете с интересни по форма цветчета. Произхожда от Южна Азия. Тя е с крехки стръкчета и с времето обикновено увисва, така че може да се употребява като растение за висящи кошнички. Обича силната светлина. Не трябва да го поливате твърде обилно, но трябва да осигурявате редовно влага.

E. Аквилегия

Ярка градинка до къщата или вилата

Многогодишно растение, което произхожда от Северна Америка и е много некапризно. Трябва да се полива добре. Вирее най-добре на полу-сянка, но може да се засади на слънце. Размножава се най-лесно със семена.


1. Подготовка
При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта, но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите, като спазите съществуващото съотношение и увеличите/ намалите броя на растенията от всеки вид (или пък като премахнете от плана някои растения).
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

Ярка градинка до къщата или вилата


2. Създаване на основата
За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха.
Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така ще премахнете чимовете и ще обогатите почвата с органични вещества.
Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.


3. Засаждане
Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
градина, идеи за градината, полезно и интересно

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg